PC verze Call of Duty: Black Ops 3 umožní modding a tvorbu vlastních map
Novinka PC verze Call of Duty: Black Ops 3 umožní modding a tvorbu vlastních map

PC verze Call of Duty: Black Ops 3 umožní modding a tvorbu vlastních map

Martin Cvrček

Martin Cvrček

19

Chybět nebude ani vyhledávač nehodnocených serverů s použitými mody. Toho všeho se ale dočkáme až v průběhu příštího roku.

Reklama

Za časů starých dílů Call of Duty byl modding považován za naprostou samozřejmost. Druhý a především čtvrtý díl byl hojně modovaný a za časů obou her vznikaly nejen vlastní mapy, ale i herní módy. Stačí si vzpomenout na promod pro čtvrtý díl, který byl takřka synonymem tehdejší progamingovové scény. World at War už ale mezi moddery nebyl tak populární a po něm byl s aktivním moddingem v rámci Call of Duty konec.

PC verze dalších dílů byly zpravidla více či méně povedené konzolové porty, jejichž oficiální možnosti úprav byly takřka nulové. Výjimkou byl jen první díl Black Ops, pro nějž dlouho po vydání vyšly modovací nástroje, ale ani v tomto případě se jich mnoho lidí nechytlo. Jak se ale zdá, po všech těch letech se Treyarch s Black Ops 3 k tradici moddingu přeci jen vrátí.

V průběhu příštího roku tvůrci PC hráčům nabídnou modovací nástroje, které umožní tvorbu vlastních map, herních módů a dalších věcí. Také poskytnou nástroje a soubory pro zakládání dedikovaných nehodnocených servervů, na nichž mohou běžet různé modifikace. S tím souvisí i vyhledávač nehodnocených serverů, aby mohl každý najít server s libovolnými mody. Nutno ale říct, že se server browserem pro hodnocené servery se v tuto chvíli nepočítá.

Treyarch plánuje spustit uzavřenou alfa verzi výše zmíněných věcí v březnu příštího roku, takže plnohodnotná iniciativa se zaručeně rozjede později. O dalším vývoji směřujícímu k otevřené betě nás mají autoři pravidelně informovat.

Osobně si troufám odhadnout, že se Treyarch pokusí modding naplno rozjet až po vydání posledního DLC. Už tak to vypadá, že na PC si dodatečné balíčky s mapami kupuje málokdo, určitě jde o menší počet hráčů než na konzolích. A kdyby měli PC hráči příliš brzy alternativu v podobě bezplatných map vytvořených komunitou, po placených dodatečných balíčcích by už nejspíš nikdo neštěkl.

Ať už to dopadne jakkoliv, snaha se určitě cení. Opět je třeba se pozastavit nad tím, že to, co bylo kdysi samozřejmostí, je nyní považováno skoro za zázrak, ale určitě jde o krok správným směrem. Nezbývá než doufat, že tentokrát Treyarch uspěje a možnosti moddingu se setkají s kladnou odezvou. Pokud by tomu tak bylo, Black Ops 3 by mohl být po letech první díl, který má šanci přežít v rámci PC déle než do vydání dalšího dílu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama