pirati-z-karibiku-na-vlnach-podivna
Blogy čtenářů Recenze Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Playman ...

Playman ...

„Nechci, aby moje děti skočily na lep pouličním dealerům. To jim radši koupím jointa sám.“ - Johnny Depp. Pomyslného jointa nám dává ochutnat již od…

Reklama

„Nechci, aby moje děti skočily na lep pouličním dealerům. To jim radši koupím jointa sám.“ - Johnny Depp. Pomyslného jointa nám dává ochutnat již od roku 2003. Bude fungovat jedna a tatáž věc již po čtvrté v řadě? Aneb jak tento rodinný spektákl dopadl? Zda se vyplatí návštěva kina, pro koho je tento film určen a jakým způsobem byl vyráběn. Jsou pravidelní návštěvníci Pirátů z Karibiku narkomani? To vše se nyní máte šanci dozvědět! Nuže, směle do toho ...

 

---úvod---

Vyčpělý Potenciál? ale, ale ...

Piráti z Karibiku. To byl již od svého vzniku doslova a do písmene revoluční film, který se stal opravdovým fenoménem a co do oblíbenosti doslova kraloval. Proč? No, především díky tomu, do jaké míry dokázal diváka zaujmout a pobavit. Jack Sparrow je bez velkých debat výjmečná postava. Pro některé více, (chápej to jsou všechna ta robátka, která celý film doslova milují, hlavně Jacka Sparrowa, ale pšššt, to je tajemství!) a některé méně (ano, to jsme my, ten zbytek dospěláků).

 

Hele a je to p*?

Některé scény se stávají ve filmovém průmyslu kultovními, jiné na to zkrátka nemají ani omylem, můžou být sice populární rok či dva ale za nějáký čas takzvaně vyčichnou a ztrácí své kouzlo, pokud tam teda nějáká kouzelná špetka kouzla vůbec je. Tyto scény poté mizí v písku zapomnění zvaného čas. Čas totiž dokáže prověřit kvalitu ze všeho nejlépe. Kdyby se mě někdo zeptal zda film stál za to, odpovím asi něco takového: "Byl tak na půl cesty, byl nemastný, neslaný ... Ale pár dobrých momentů tam bezesporu bylo"

 

Zábavných filmů které by dokázali zabavit celou rodinu je žalostně málo. Když se film zasekne na téže zápletce, co jeho prvotina, nedokáže se nikam posunout, nabídnout opět alespoň o něco málo více, není to to, proč jsme do kina vůbec chodili, vždyť jsme diváci a filmaři by nás měli hýčkat jako v bavlnce, nikoliv nás odbývat nekvalitnímy scénáři a hloupými, zdlouhavými, nepodstatnými dialogy.

Tedy pojďme si laskavě ujasnit priority. Souhlasím, že se do kina chodíme bavit. A na film jako Piráti z Karibiku se chodíme bavit dvojnásob více! Tak proč to proboha po čtvrté nefunguje? Vždyť ty hlášky měl tak zábavný! Kdo? No Jack přece!(nezoufejte, pár dobrých jich je i zde ale je jich jako šafránu, když však přijdou, zafungují bezvadně) No dobře, půjdu s pravdou ven, na mě zafungovaly jenom dvě.

 

„Nevstoupíš dvakrát do téže řeky.“

Co je to za hloupé přísloví, vždyť já rád sleduji jedno a to samé pouze v malých filmových obměnách!

Vážně? Vážně jste pro to, aby film popíral svou podstatu? Aby vám, potažmo nám divákům, filmový tvůrci nabízeli to samé, v krátkých časových intervalech a aby film neměl za úkol vás pobavit ale hlavně vydělat, zkasírovat a nazdar? Kolikrát to jste schopní vydržet, jednou, dvakrát či rovnou čtyřikrát?!

Filmový průmysl je dravý, to znamená, že je stěžejní si vydělat, na tom by nebylo ještě vůbec nic špatného ale když je celý film postavený na chatrné zápletce, plitkém ději a několik málo dobrých hereckých výkonů? Nesmrdí vám tady něco? Ano, je to touha po rejžování peněz. A když tato touha přeroste přes všechno ostatní? No, samozřejmě z toho nic kvalitního nemůžete být a to prosím z pravidla nikdy. Ba co hůř, tohle může být akorát tak nekvalitní, v lepším případě však průměrné.

 

Ohrané?

Ale kdepak chyba lávky! Téma pirátů a pirátského dovádění nebude ohrané nikdy! Ale tvůrci si musí uvědomit jeden zásadní fakt: Co mělo úspěch jednou, nemusí mít úspěch vždy a musí svou tvorbu posunovat dále. Musí si svoje místo na slunci obhájit kvalitou, jinak to půjde do kopru. Po shlédnutí jedničky jsem byl nadšený. Poté už to šlo z kopce. Možná by nebylo od věci přesídlit na trochu jiný příběh, nebo rovnou udělat nový film, na novém jméně, se stejným hvězdným hereckým obsazením.

 

---úvod--- Po předchozí značce vám dává tušit, o co jsem se asi v předchozích řádcích této recenze asi snažil, ano byl to úvod a několik základních věcí, co asi od filmu můžete očekávat, úvod to je pravda trochu neforemný a netradiční ale i v tom je slovo originalita hezké, nic není stejné, proto ani tato recenze se nebude držet zažitých standardů a zajetých kolejích ale půjde si pěkně svou cestou dojmů...

 

Nuže, začněme! Kamera,Klapka,  a JEDEM!

Tentokráte se režiserského kormidla ujímá režisér Rob Marshall. Ano, tušíte správně, filmy jako Gejša či Chicago moc s bombastyckými spektákly nekorespondují. Není všechno zlato co se třpytí. Tento film je pouze takovým pozlátkem. A navíc seškrtaný rozpočet na pouhých 200 milionů dolarů (hrozný pakatel, že?) takže velké trikové exhibice ve velkém bohužel nehrozí a že by filmu Setsakramensky slušely ! Třeba se však dočkáme v díle pátém? A nebo spíše desátém?

 

Queen Anne’s Revenge

Nějáký neznámý Jack Sparrow? Kdo to k sakru je! Společně s: Kapitánem Černovousem. Jeho dcerou Elizabethou. Naopak ho nedoprovází Orlando Bloom a Keira Knightleyová, kteří prostě ve filmu nejsou a nikdo se o nich nijak nezmiňuje. A to není jediná změna. To celé táhne touha po bájném Pramenu Mládí! Celý děj se jakoby snaží vracet ke kořenům, restartovat celou sérii a při tom udržet diváka pokud možno živého ale když umře nudou, tak se také nic nestane. (film je dlouhý něco přes 2hodiny)

 

Kde je ten prďola, co čepuje to pivo? Á, támhle je!

Jacku, přestaň jančit, vždyť tady jsou i jiný postavy, dej si oddych! Nejslabším prvkem filmu je paradoxně scénář. Né že by na něm jako někdy záleželo ale tento, v tomto čtvrtém díle je bez skrupulí nejslabší !

 

Pozor, Pozor! Máme tu film podle tý inTELEktuální předlohy! Podle literatury!

Pirátská kniha "Na vlnách podivna" (vyšla před pár lety také u nás v české kotlině) byla adaptována pro potřeby Pirátů z Karibiku (se kterými neměla nic společného), to znamená byl do ní vepsán Jack Sparrow a kapitán Barbossa. Dva týmy (plus nějací španělé) závodí o to, kdo se první dostane k fontáně, ale je to poměrně zmatené a často se jejich "pořadí v závodě" bez vysvětlení mění a postavy se setkávají a rozcházejí na základě velmi chatrných motivací.

 

Nekoukat na trailer! spoiler

Pokud je vám zážitek z filmu milý! (tedy alespoň ten minimální, co je film schopný nabídnout)

 

Dabing

BERTE ENG VŠEMI DESETI! Ten český je totiž naprosto hrozný! (Jacka mluví Saša Rašilov a kupodivu mluví jinak než Johnny Depp, protože není Johnny Depp) A to raději ani nemluvím o ostatních. Český dabing je vážně blbý, prostě se nepovedl. Je sice menšina lidí, kterým se líbí ale valná většina lidí, která viděla obě dabované verze jasně říká, že ten anglický je lepší, s mým názorem v čele. Berte to však pouze jako doporučení, je samozřejmě na vás, zda si chcete kazit zážitek z filmu či nikoliv.

 

3D

Tento Film je i ve třidé a těch pár scén, kdy to 3D vůbec postřehnete, by se daly spočítat na prstech jedné ruky! 3D nebrat, nevyplatí se. Např. u takového Avatara se vyplatil, zde je však skutečně zbytečný, než aby na 3D v tomto filmu zapracovali, udělali z něj v tomto případě Pirátů z Karibiku marketingový tah.

 

Hodnocení

S Johnny Deppem je vždycky zábava trávit čas ale čtvrtí Piráti jsou Yo ho ho-hum. Prostě nic převratného, krom několika málo efektních scén, mořské panny jsou excelentní ale příběh jako takový postavený na hlavu a to se raději nezmiňuji o dalších věcech. Takže pokud chcete jen tak hodit své peníze hladovému pirátovi jménem Johnny Depp, který vás v tomto díle moc kvalitativně nepotěší, tak směle do toho, vymlouvat vám to nebudu.

*6.3*

Hvězdné hodnocení máte níže. Ať mají dětičky, všeználkové a fandové této filmové série radost.

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Verdikt

Náctiletí frikulíni nekoukejte na trailer a vemte na to holku, té se s největší pravděpodobností Johnny Depp neomrzí nikdy a vy tam máte zase sličnou Penélope Cruz. Jo a je tam ten týpek, co dělá ty soundtracky, Hans Zimmer se jmenuje, tak hoďte ucho.

Hodnocení

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama