Placená verifikace na Twitteru napomáhá šíření falešných zpráv
Novinka Placená verifikace na Twitteru napomáhá šíření falešných zpráv

Placená verifikace na Twitteru napomáhá šíření falešných zpráv

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7

Už hodiny po spuštění se objevily účty tvářící se jako Nintendo či Valve.

Reklama

Je to teprve dva týdny, co sociální síť Twitter koupil miliardář Elon Musk, ale změny se začaly dít velice rychle. Tou hlavní novinkou je předplatné Twitter Blue, kde, mimo jiné, uživatel za 8 dolarů měsíčně dostane verifikační "fajfku", která byla předtím pouze pro skutečně ověřené účty, jako například pro politiky, jiné veřejně známé osobnosti či velké společnosti. Mezi ně samozřejmě patří i ty herní a můžeme na nich vidět, že už teď se projevují jasné nedostatky nového řešení.

Jen krátce po spuštění se totiž začaly objevovat falešné účty vydávající se za různé herní společnosti. Zmínit můžeme například falešné americké Nintendo, které sdílelo obrázek Maria se vztyčeným prostředníčkem. Účet byl nakonec zablokován, ale mezitím se tweet značně rozšířil, screenshot sdílel například novinář Jason Schreier.

Obětí se ale stala také společnost Valve, za kterou se vydával účet "valvesotfare". Ten tvrdil, že firma už následující den představí jakousi novou platformu. I tady naštěstí došlo k zablokování účtu.

Řešení problému jako takového bohužel zatím neexistuje, objevuje se čím dál tím víc účtů, které se tváří jako ty oficiální, přestože nejsou. Musk navíc na Twitteru oznámil, že staré verifikační fajfky odstraní v nadcházejících měsících úplně a zůstanou pouze ty placené. My vám tedy můžeme doporučit pouze to, abyste si dávali pozor, odkud čerpáte informace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama