Placené mody mizí ze Steamu
Skyrim Novinka Placené mody mizí ze Steamu

Placené mody mizí ze Steamu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

58

Společnost Valve nakonec vyhověla mohutným stížnostem hráčů a ze Steam Workshopu odstranila možnost zpoplatnění modů pro Skyrim.

Reklama

Zpoplatnění několika modů na Steam Workshopu Skyrimu, o které jsme vás informovali ve čtvrtek, je bez nejmenších pochyb jedno z nejkontroverznějších témat posledních dnů. V zásadě by se dalo říct, že zatímco řada herních vývojářů nápad a jeho realizaci vítala, nemalé množství hráčů inciativu odsuzovalo. Diskuzní fóra vřela, vznikla i petice, Gabe Newell si dokonce našel čas na zodpovězení mnoha palčivých otázek hráčů na Redditu. Tam mimo jiné potvrdil, že tolikrát diskutované rozdělení procent z výdělku určil tvůrce hry, nikoliv Valve.

Jak se zdá, nespokojení hráči nakonec zvítězili, protože vývojáři z Valve ustoupili a odstranili možnost zpozplatnění modů. Bethesda s tím očividně souhlasila. Ve vyjádření se dočteme, že ve Valve pochopili, že nerozuměli tomu, co vlastně dělali. V minulosti se sice řada funkcí na podporu komunitních tvůrců a jejich odměn ujala, ale tentokrát to bylo něco jiného.

„Abyste chápali, proč jsme si mysleli, že je to dobrý nápad, naše hlavní cíle byly dát tvůrcům modů příležitost k tomu, aby na svých modech mohli pracovat na plný úvazek, pokud by chtěli, a nabádat vývojáře k poskytování lepší podpory pro jejich modderské komunity. Mysleli jsme, že to vyústí v lepší mody pro každého, jak bezplatné, tak i placené. Chtěli jsme, aby se víc skělých modů stalo skvělými produkty, podobně jako Dota, Counter-Strike, DayZ a Killing Floor, a chtěli jsme, aby k tomu mohl přirozeně dospět každý tvůrce modů, který by k tomu chtěl mířit.“

Dále se dočteme, že ve Valve uznávají, že zásah do ustálené a léta staré komunity Skyrimu kvůli otestování nového systému nebyl úplně dobrý nápad.

Nicméně se zdá, že Valve nechce myšlenku zcela opustit a stále věří, že se z celého nápadu placených modů může vyklubat užitečná funkce. Je tedy možné, že dojde k překopání celého systému a jednou se vrátí v podobě, která by pro hráče byla přijatelnější a která by nejspíš zasahovala do méně háklivé komunity.

Každý, kdo si už nějaký mod koupil, může samozřejmě očekávat vrácení celé utracené částky.

Znovu se každopádně potvrdilo, že Valve opravdu dokáže naslouchat komunitě, pokud chce (a pokud se zrovna nejedná o Half-Life 3). Je jen škoda, že k takovému selhání muselo dojít zrovna v takovém případě. Nehledě na všechnu tu kontroverzi si osobně stále myslím, že myšlenka možnosti zpoplatnění modů je dobrá, ale teď nezbývá než čekat na to, jak s ní Valve naloží příště a do jaké míry vezme v úvahu zpětnou vazbu nespokojených hráčů. Tedy pokud nějaké „příště“ bude.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama