PlayStation 5 má zvládat hry v rozlišení 4K a 60fps
Novinka PlayStation 5 má zvládat hry v rozlišení 4K a 60fps

PlayStation 5 má zvládat hry v rozlišení 4K a 60fps

Michal Burian

Michal Burian

73
Platformy PlayStation PlayStation 4

Vývojáři se podle spekulací budou moci odvázat po grafické stránce a vytvořit konečně chytrou umělou inteligenci.

Reklama

Před týdnem se objevily první neoficiální detaily o PlayStationu 5 a začalo se ve velkém mluvit o tom, kdy nástupce současné generace vyjde a jaký výkon přinese. Nejzajímavější domněnky měl na svědomí SemiAccurate, jenž se zaměřuje na informace o hardwaru a již v minulosti dokázal, že se dostane v předstihu k pravdivým informacím. Jeho zpráva ale nebyla moc detailní. Ještě předtím se ale objevily bludy, že PS5 spatří světlo světa již na konci letošního roku, což vyvrátilo Kotaku a vzkázalo hráčům, že o PlayStationu 5 se mluvit nebude a nějakou dobu si ještě užijeme hry na PS4 a PS4 Pro.

Teď tu ale máme další spekulace. Přináší je Julien Chièze, bývalý šéfredaktor francouzského webu Gameblog, který před rokem odešel ze svého postu. Dozvěděl se toho opravdu hodně a některé detaily jsou skutečně zajímavé.

Podle francouzského novináře Sony ještě s vývojáři nemluví o přesných specifikách PlayStationu 5 a minimálně tvůrci her, kteří nespadají pod Sony, ještě dev kity nemají. Společnost měla ale všem říct, že s novou konzolí se budou moci odvázat po grafické stránce a vytvořit věrnou grafiku a konečně i chytrou umělou inteligenci. Konzole má být dostatečně výkonná a základem je hraní v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

Zároveň ale nepůjde o nějaký bláznivý skok směrem kupředu. PS5 má stavět na základech PS4 a PS4 Pro a dopřát vývojářům výkonnější hardware. Díky této skutečnosti se nebude radikálně měnit architektura konzole, což by mělo zajistit snazší zpětnou kompatibilitu, abychom si na PS5 mohli zahrát hry z PS4. Druhým plusem menšího skoku bude cena. Ta by se měla držet na současných 399 euro. Jde o částku, na níž jsou spotřebitelé u konzolí zvyklí.

Jak se dalo očekávat, Sony má i nadále klást důraz na virtuální realitu. PlayStation VR se skvěle prodává a netradiční hraní má pokračovat i na PS5. Ve vývoji má být nová verze PS VR, aby využila výkon PS5, včetně nových ovladačů s integrovanými analogovými páčkami.

Kdy by podle Juliena měla PS5 vyjít? Sony údajně dala vývojářům na vývoj her čas 18 měsíců, což by znamenalo konec roku 2019 nebo začátek roku 2020. Vývoj má probíhat na výkonných počítačích, které specifikami zhruba odpovídají PS5. PS4 sice vyšla v listopadu, ale to neznamená, že v tomto období musí být i jejích nástupce. Uspět může i konzole vydaná na začátku roku, viz Nintendo Switch nebo v minulosti PS2.

Každopádně, k oznámení PS5 nemá dojít letos v červnu na E3 v Los Angeles, Sony chce stále promovat úspěšnou PS4 a užít si poslední rok (tomu by odpovídalo rychlejší vydávání her, jen na začátku letošního roku máme Shadow of the Colossus, God of War a Detroit: Become Human). Místo toho bude o nástupci mluvit až v příštím roce. Z toho důvodu Julien očekává, že některé důležité a očekávané hry vyjdou ještě na PS4/PS4 Pro (např. Death Stranding, The Last of Us Part 2), aby později zavítaly optimalizované na PS5. To jsme mohli vidět u prvního The Last of Us (nejprve na PS3, později na PS4), případně u Switche se Zeldou. Ta vyšla zároveň na Wii U i Switch.

Zdroj: ResetEra

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama