PlayStation 5 poprvé v prodejích pokořil oba své konkurenty
Novinka PlayStation 5 poprvé v prodejích pokořil oba své konkurenty

PlayStation 5 poprvé v prodejích pokořil oba své konkurenty

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

11
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Jak se aktuálně souboj tří velikánů vyvíjí?

Reklama

Před nedávném odhalené statistiky prodejů a tržeb, které Sony, Microsoft i Nintendo zveřejnili v rámci svých finančních výsledků za uplynulý kvartál, odhalily změnu v pomyslném souboji těchto tří herních velikánů.

V posledním kvartále, kam počítáme období od července do září letošního roku, se z hlediska vyexpedovaného počtu konzolí na první místě umístil PlayStation 5, kterého se do jednotlivých obchodů podařilo dostat 3,3 milionu kusů. Až za ním se umístil hegemon posledních měsíců v podobě Nintenda Switch, kterého se k obchodníkům dostalo 3,25 milionu.

Jedná se o vůbec první období, kdy PlayStation 5 dokázal porazit právě na Nintendo Switch a umístit se na samotném čele žebříčku aktuální generace konzolí. U Xboxu Series X/S je situace trochu složitější, protože Microsoft neuvádí počet vyexpedovaných ani prodaných kusů. Místo toho jsme se dozvěděli, že tržby z prodeje Xboxu Series X/S zajistily částku na úrovni 800 milionů dolarů.

Dle výpočtů analytiků by se počet vyexpedovaných kusů Xboxu Series X/S měl pohybovat na úrovní 2-2,5 milionu kusů, což by v porovnání s PS5 a Nintendem Switch stačilo pouze na třetí místo.

Další zajímavé statistiky ohledně prodejů přinesla společnost NPD Group, která zveřejnila údaje o prodejích ve Spojených státech za měsíc říjen. Dle jejich zdrojů se nejprodávanější konzolí v tomto období stal rovněž PlayStation 5, za kterým se umístil Xbox Series X/S a až poté Nintendo Swich. Je důležité zdůraznit, že společnost NPD Group pracuje s prodanými kusy, zatímco výše zmíněné čísla za celý kvartál obsahují pouze vyexpedované kusy, které se k samotným zákazníkům mohly dostat se zpožděním.

Z dat je každopádně zřejmé, že proklamovaná snaha Sony o vyrobení a dodání většího množství konzolí se zřejmě projevila už v uplynulém kvartále a je pravděpodobné, že se podepíše i na výsledcích v posledních měsících aktuálního roku. Právě rychlost výroby a na ní navázané dodavatelské řetězce mají totiž na prodejní čísla i dva roky po vydání PS5 a Xboxu Series X/S stále výrazný vliv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama