PlayStation 5 se prodával dobře i v druhém kvartálu
Novinka PlayStation 5 se prodával dobře i v druhém kvartálu

PlayStation 5 se prodával dobře i v druhém kvartálu

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4

Volně dostupný ale pořád není.

Reklama

Společnost Sony přinesla report z druhého čtvrtletí aktuálního fiskálního roku, které pokrývá období od července do září. Šlo o vůbec nejvydařenější druhý kvartál v historii herní divize. Celkové tržby činí 5,86 miliard dolarů, čistý získ je pak 751 milionů.

Dařilo se také nejnovější konzoli, zákazníci si za tyto tři měsíce odnesli domů 3,3 miliony kusů PlayStationu 5, což je o milion víc než v prvním čtvrtletí. Celkově už má PS5 na kontě 13,4 milionů prodaných kusů. Starší konzole PlayStation 4 se za druhý kvartál prodalo 200 000 kusů. Podrobný rozbor naleznete na portálu Resetera.

Zdroj: Resetera
Zdroj: Resetera

I přes obrovský zájem o PlayStation 5 je ale těžké poptávku uspokojit. Nedostatek čipů přetrvává i nadále a v českých i zahraničních obchodech se nová konzole od Sony shání jen velmi těžko. Šéfka společnosti AMD, se kterou spolupracuje Sony i Microsoft, navíc nedávno řekla, že situace se nejspíš zlepší až v druhé polovině příštího roku. Přesto například od Christophera Dringa, šéfredaktora magazínu GamesIndustry, přišla zpráva, že Microsoft se chystá na vánoční sezónu a dodávky budou o dost vyšší.

Zptáky ale k Sony, rád bych zmínil ještě pár čísel. Co se týče her a softwaru obecně, jde o mírný pokles oproti minulému roku. Zatímco v druhém čtvrtletí roku 2020 se prodalo 81,8 milionů kopií, letos "pouze" 76,4 milionů. Počet členů PS+ zase trochu narostl na aktuální číslo 47,2 milionů, ale pořád jde o nižší počet než ve třetím a hlavně čtvrtém kvartálu loňského fiskálního roku, kdy se číslo dostalo na hodnotu 47,6 milionů.

Později ještě přišla další informace ohledně prodejů her. Za celý rok 2021 se zatím prodalo 201,4 milionů kopií, z toho 141 milionů (70 %) bylo pořízeno digitálně, to je mírný nárůst oproti předchozímu roku, kdy to bylo 67 %. Z celkového počtu prodaných kopií je 26 milionů first party her (13 %), což je naopak menší pokles oproti minulému roku, kdy to bylo 17 %.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama