PlayStation 5 vs. Xbox Series X zájem v zahraničí a anketa
Novinka PlayStation 5 vs. Xbox Series X zájem v zahraničí a anketa

PlayStation 5 vs. Xbox Series X zájem v zahraničí a anketa

Ondřej Partl

Ondřej Partl

84
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5

Je evidentní, že jeden tým značně převažuje.

Reklama

Na videoherním webu IGN se během posledních měsíců objevily dvě ankety, které se návštěvníků ptaly na to, jakou připravovanou next-gen konzoli chystají pořídit.

Ve třech měsících staré dominoval jasně PlayStation 5, jenž získal 43,3 %, zatímco nový Xbox Series X 25,7 %. Poměrně velký počet čtenářů (přesněji 12,8 %) pak zvolil možnost, že si koupí obě, zatímco celých 8 % bylo stále nerozhodnuto. Zbylé hlasující osazenstvo si pak vystačí se svým Nintendem Switch či si počká až na uveřejnění ceny.

V nedávné době se pak tento web zeptal na stejnou otázku znovu (po odstreamování eventu The Future of Gaming), kdy se zúčastnilo přes 50 000 hlasujících. Tentokrát čísla krabičky (v tomto případě spíše už pořádné krabice) od Sony vyskočila na 54,1 %, zatímco konzole od Microsoftu klesla na 21,6 %. Lidí, kteří si chystají pořídit obě, bylo 11,1 % a těch, jenž nechtějí ani jednu, zase 13,1 procenta.

Tyto výsledky tedy krásně reflektují prodeje a popularitu aktuální generace, kdy se PlayStationu 4 prodalo 110,4 miliónů kusů, zatímco Xbox One dosáhl mety 46,9 miliónů prodaných jednotek. Když si tato čísla následně převedeme na násobky, tak se zábavního systému z týmu "modrého" prodalo 2,36 krát více, než toho od "zelených". To posléze téměř odpovídá i číslům z proběhlé ankety, kdy PS5 vyhrála 2,5 krát větším násobkem hlasů oproti svému konkurentovi.

Samozřejmě se nejedná o obecný názor všech obyvatel planety, avšak více než 50 000 lidí zcela jistě nabízí poměrně silný vzorek, jenž má určitě svou vypovídající hodnotu (nehledě na to, že anketa se uskutečnila na americkém webu, kde má Xbox nejsilnější zastoupení).

Vypadá to tedy, že trend z minulé generace, kdy se Xbox dočkal při (a před) svým vydáním několika kontroverzí, jenž jeho prodeje velice zpomalily, bude i nadále pokračovat, jelikož majitelé, kteří si zakoupili PlayStation 4 jsou s ním natolik spokojení (především tedy s exkluzivními hrami), že mají plnou důvěru v budoucnost této značky, že se v podstatě bez rozmyslu vrhnou do koupě i jejich nové konzole. Změna stran, jako v případě generace s PS3 a Xboxu 360, tedy dost možná stále nehrozí, a to i přes to, že Xbox Series X by měl nabídnout papírově silnější hardware, zpětnou kompatibilitu skrze generace či oplývá velice výhodným Xbox Game Passem, jenž nabízí ke hraní i zcela nové hry v den vydání.

Mnohé se samozřejmě může změnit po 23. červenci, kdy přijde na řadu představení her, jichž se dočkáme na Xboxu Series X, ovšem věrnost fanoušků a počet exkluzivních titulů u konkurence je pravděpodobně natolik vysoký, že to příliš velký vliv mít nebude.

Každopádně bychom tento článek chtěli využít i k tomu, abyste nám vy, naši čtenáři, sdělili buď v komentářích či anketě, jakou z konzolí tentokrát budete preferovat a případně proč.

ANKETA: Kterou novou konzoli plánujete pořídit?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama