PlayStation Move – sleduj ten pohyb
Speciály Článek PlayStation Move – sleduj ten pohyb

PlayStation Move – sleduj ten pohyb

Michal Maliarov

Michal Maliarov

7

Zamávejte Gemu, pošlete Arc do kopru, přichází PlayStation Move, konečný oficiální název nového pohybového ovládání pro PS3, kolem kterého se bude točit tento článek. Někteří příjmou Move jako nový krok PS3 v herním průmyslu, jiní jej označí za prachsprostou kopii WiiMote. To však nemění nic na tom, že to vypadá zajímavě, takže se jdeme zavrtat do podrobností.

Reklama

Co je PlayStation Move?

Move sebou představuje novou generaci pohybového ovládání (nebo se to tak alespoň tvrdí), které spolu s kamerkou PlayStation Eye dovolují precizní snímání vašeho pohybu a jeho následné přenesení do hry. V některých případech se Move může spojit v druhým ovladačem do již známého nunčaku, který nabízí doplňková tlačítka a analog, aby díky tomu šly hrát i více „tradiční“ tituly, jako FPS a RPG.

Narozdíl od Wii Remote, který čerpá energii z klasických baterií (nebo zvláště dokoupitelných akumulátorů) pohání Move stejné lithiové baterie, které drží při životě i DualShock 3. Znamená to tedy, že vám na jedno nabití vydrží mnohem déle, než klasické akumulátory.

Jak Move, tak dodatečný ovladač jsou bezdrátové a synchronizují se s PlayStationem 3 pomocí Bluetooth. Co se barevného sladění týče, během začátků prodeje ke konci letošního roku bude k dispozici pouze černá barva.

Jak to vůbec funguje?

Move využívá kombinaci tří-osého setrvačníku, tří-osého akcelerometru, barevné sféry a terestrického magnetického pole, které snímá jakoukoliv pozici ovladače, což dovoluje velmi jednoduše přenášet kterýkoliv pohyb hráče do do elektronické podoby, ať už je to pohyb rychlý či pomalý. Co se dodatečného ovladače týče, ten vlastní akcelerometr mít nebude. To však prozatím není konečné řešení.

Jak bylo možné vidět na výstavě GDC, každá hra chce po hráči kalibraci ovladače před započením hraní, což při velkém počtu různých titulů není zrovna příjemné. Zda se tak Move bude chovat i ve finální podobě zatím není jisté. PlayStation 3 bude v základu podporovat až 4 Move ovladače najednou, případně dva sety Move+ovladač.

Jaké hry si s tím zahraji?

Začlenění Move do klasického herního trhu bude chtít čas, a i když už některé tituly slíbily podporu (např. SOCOM 4, EyePet či LittleBigPlanet), Sony představilo seznam her, vyvíjených speciálně pro využití nového pohybového ovládání. Tituly jsou následující:

- Motion Fighter - Move Party - Sports Champions - TV Superstars - The Shoot - Slider

Sony se nechalo slyšet, že nám nabídne až 20 titulů pro představení všech možností PS Move do konce fiskálního roku 2010.

Kdo kromě Sony Move podporuje?

Kromě „domácího prostředí“ má PS Move v kapse dost slušnou sbírku studií a firem, které slíbilystudií a firem, které ?Move do konce fiskálního roku 2010.

ž h titulů není zrovna příjemné. ládání pro PS3. bohatou podporu:

* 505 Games U.S. * Activision Publishing, Inc. * AQ INTERACTIVE Inc. * ARC SYSTEMS WORK CO.,LTD * ATLUS Co., LTD. * Bigben Interactive * CAPCOM CO., LTD. * CCP * Crave Entertainment * CYBERFRONT Corporation * Disney Interactive Studios * Electronic Arts Inc. * FromSoftware, Inc. * Game Republic, Inc. * GUST CO., LTD. * HUDSON SOFT CO., LTD. * IREM SOFTWARE ENGINEERING INC. * Koei Co., Ltd. * Konami Digital Entertainment Co., Ltd. * Majesco Entertainment * Marvelous Entertainment Inc. * NAMCO BANDAI Games Inc. * ONGAKUKAN Co., Ltd. * Oxygen Games * PAON CORPORATION * Q Entertainment Inc. * Q-GAMES, LTD. * SEGA CORPORATION * Sony Online Entertainment * Spike Co., Ltd. * SQUARE ENIX GROUP * TECMO, LTD. * THQ Inc. * UBISOFT * Warner Bros. Interactive Entertainment * Zoo Entertainment, Inc.

Čím se to liší od WiiMote a kolik to bude stát?

Ačkoli se Move docela podobá bratrskému vynálezu od Nintenda, který celou éru odstartoval, dají se najít klíčové rozdíly, mezi které patří např. menší počet integrovaných tlačítek či lepší senzorové snímání pohybu. Jak tomu bude doopravdy se dozvíme až při vlastnoručním zkoušení.

PS Move bude na trhu k dispozici ve třech balíčcích: samostatný Move ovladač (pro ty, kdo již mají kameru PlayStation Eye z minulosti), balíček s ovladačem Move a kamerkou PS Eye. A nakonec hardwarový balíček, který bude obsahovat konzoli PlayStation 3, pohybový ovladač Move a kamerku PS Eye. Zatímco cena pro samostatný ovladač zůstává zahalena zajemstvím, balíček Move + PS Eye by měl stát kolem $99 (přibližně 1780,- Kč).

Finito

Zatím vypadá PS Move jako skvělý krok k rozšíření repertoáru konzole, a také již bez toho početné skupiny fanoušků. Uvidíme, s čím se vytasí Xbox360 a jeho Natal, souboj dvou gigantů pohybového ovládání bude zajisté neméně zajimavý, než válka konzolí v celku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama