Pořiďte si zvířátko!
Blogy čtenářů Článek Pořiďte si zvířátko!

Pořiďte si zvířátko!

Jiří Markvart

Jiří Markvart

Další poznatek na sebe nenechává dlouho čekat (s takovou kanonádou ale do budoucna nepočítejte, můj čas i chuť psát jsou omezené). Přivedla mě k němu…

Reklama

Další poznatek na sebe nenechává dlouho čekat (s takovou kanonádou ale do budoucna nepočítejte, můj čas i chuť psát jsou omezené). Přivedla mě k němu dnešní přednáška. Pokud patříte mezi vysokoškoláky, dáte mi za pravdu, že notebook v přednáškových aulách není jev vzácný. Někdo si do počítače zaznamenává poznámky z probírané látky, někdo si pouští slidy z projektoru na displeji laptopu, ale drtivá většina se ve svém malém digitálním světě věnuje něcěmu zcela jinému.

Trochu odbočím od hlavního tématu a pokusím se to objasnit. Běžný student není líný chodit na přednášky, nýbrž je líný na nich dávat pozor a věnovat se učivu. Vidím to sám na sobě a museli byste použít opravdu silné argumenty, abyste mě donutili změnit názor. Dobrý pocit z toho, "že jsem dneska byl na přednášce" zcela zastíní fakt, že jsem si z ní naprosto nic neodnesl.

O tom ale možná někdy příště. Dnes mě v posluchárně zaujala slečna, která měla v prohlížeči otevřen Facebook (Ruku na srdce, kolik z vás ho teď nemá oevřený ve vedlejší záložce?) a v něm hrála jakousi agrikulturní strategii. Můj názor na podobné hry je už od počátku nepěkný, ale jestli má někdo chuť obhospodařovávat svoji virtuální farmičku a zvát na ní své kamarády, nebudu ho považovat za špatného člověka.

Vzhledem k tomu, že jsem neměl zrovna náladu plně se věnovat přednášejícímu u tabule, pokoukával jsem jedním očkem po monitoru oné slečny. Ta, veřte nebo ne, vydržela něco přes hodinu označovat jedno políčko za druhým, zaorávat jej a poté stejným způsobem na něm vysazovat nějakou blíže neidentifikovatelnou plodinu. Ještě jsem snad neviděl podobné "otroctví" v podobě tak stereotypní činnosti, o kterém autoři tvrdí, že je to dokonce zábava (i když uznávám, že pocit dobře vykonané "práce" může působit dostatečně uspokojivě). A tak mi došlo, že mnoho podobných her z nás vlastně děla pouze "otroky".

Může se jednat o zahrádku na Facebooku, která bez vaší činnosti zpustne, nebo o vesnici v Travianu, která bez vás neustojí nájezd nepřátel. To je celkem jedno. Jsou to prostě hry, které se tváří nesmírně zábavně (a v případě skutečného zapálení opravdu mohou být), ale primárně si získávají vaší pozornost a stávají se na vás závislími (a vy na nich). Můj názor je takový, že tak by to být nemělo. Zkuste se zamyslet - není lepší hrát hry, když chcete a ne, když musíte?

V nečekaně rychlém závěru, který nechává spoustu odpovědí jen na vaší fantazii, přichází i má dnešní (rádoby) moudrá rada. Až budete mít choutky farmařit nebo zahradničit, pořiďte si raději zvířátko. Stojí jen o pár koru víc, budete mít něco, co je na vás závislé, a je to mnohem větší legrace!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama