Portal 2 – GLaDOS žije! + 7 videodeníků
Preview Portal Článek Portal 2 – GLaDOS žije! + 7 videodeníků

Portal 2 – GLaDOS žije! + 7 videodeníků

Martin Cvrček

Martin Cvrček

2

Portal bylo bezesporu jedno z nejpříjemnějších překvapení posledních let. Spolu s Team Fortress 2 měl tento netradiční titul sloužit jako bonus k Orange Boxu vydanému v roce 2007, avšak brzy si hra našla spoustu fanoušků a příznivců a jejímu kouzlu propadalo čím dál více hráčů. Valve se tedy rozhodlo vytvořit pokračování. Ihned po jeho oznámení měla spousta hráčů pochybnosti, proč se sakra nesoustředí na pokračování Half-Life a místo toho tvoří hry jako Left 4 Dead 2 nebo právě Portal 2? Ale uznejme, Valve nás zatím nikdy nějak výrazně nezklamalo, takže si pojďme říci, zda-li tentokrát nějaké zklamání přichází v úvahu.

Reklama

Zpět do starých kolejí

Perex mluví za vše. GLaDOS, inteligentní stroj doprovázející nás okouzlujícím a protivným hlasem zároveň, není zničen, jak se zdálo na konci prvního dílu. O trable a problémy tedy nebude nouze, a kdo jiný může GLaDOS zastavit, než Chell, hrdinka prvního dílu. V její kůži a oranžové kombinéze opět popadneme portálovou pušku, projekt záhadné společnosti Aperture Science. Pro připomenutí, v prvním díle se hráč pokaždé dostal do určité místnosti, kde bylo jediným úkolem dosáhnout východu. A k jeho dosažení sloužila kromě vlastní mozkovny právě portálová puška, tvořící modré a oranžové portály. Zde bohužel platí, že kdo hru neviděl na vlastní oči, nedokáže si dost dobře tento intuitivní systém představit. Předpokládejme tedy, že všichni první Portal viděli nebo hráli, a pokračujme v popisu pokračování.

Co nás čeká nového? Zaprvé, druhý díl se odehrává hezkých pár stovek let po původní hře (Chell tuto dobu nějakým zázračným způsobem přečkala bez úhony), takže se sice opět dostaneme na stará známá místa, na těch se ovšem dost významně podepsal zub času. V mnoha místnostech tak rostou stromy, zdi jsou porostlé mechem nebo rovnou celé kusy zdi zmizely, většina elektroniky je nenávratně zničena, avšak dostaneme se i do nových prostor, kde na nás čeká nejedno překvapení. Některá z nich byla předvedena na E3. Zkusíme vám je tedy popsat.

Tak co nás čeká?

Jednou z novinek jsou lasery. Ty většinou slouží na „zmáčknutí“ určitých tlačítek. Jednotlivé paprsky budeme moci přemisťovat díky portálům, ale dostaneme k dispozici i nový druh krychle, která dokáže laserové paprsky nasměrovat směrem, jaký hráč požaduje.

Dále tu máme několik druhů jakési tekutiny. Tu budeme moc za pomoci portálů přelévat, ale hlavní je, k čemu slouží. Zatím byly k vidění dva druhy. Modrá tekutina, díky které si zaskáčeme trochu výše, než je zdrávo a oranžová, dodávající hráči větší rychlost. Právě tohle zatím vypadá jako jedna z nejzábavnějších a nejlákavějších novinek, avšak časem může přijít ještě něco mnohem lepšího.

Také si dost užijeme s vystřelovacími plošinami. Na první pohled vypadají jako běžný kus podlahy, ovšem není těžké si představit, jak tyto plošinky dokáží hráči ztížit průchod hrou.

A nakonec tu máme jakýsi „vzdušný proud“, ve kterém je pohyb všech předmětů (i hráče samotného) zpomalen. U téhle vychytávky skutečně platí: aby to člověk pochopil, musí to vidět v běhu. Každopádně i to vypadá jako zajímavá inovace, posouvající všemožné logické hádanky na vyšší úroveň.

Společnost

Zatímco v prvním díle nám dělal společnost pouze hlas GLaDOSu nebo ikonická Weight Companion Cube, tentokrát dostaneme k dispozici zajímavějšího společníka. Je jím jedno z osamocených jader GlaDOSu jménem Wheatley, který kvůli své nepohyblivosti potřebuje vaši pomoc, a tak ho nějakou dobu budete nosit s sebou. Toto jádro má však vlastní rozum i hlas, budete jej moci využít na hackování terminálů a počítačů a mimo jiné na E3 byla k vidění zábavná scéna, kdy si náš nový společník trochu popovídá s vyřazenou střílnou, známou z prvního dílu. První Portal byla i docela vtipná hra a vypadá to, že druhý díl na tom díky Wheatleymu nebude jinak.

Ať máme co poslouchat

Každý, kdo prošel prvním dílem si jistě vzpomene na závěrečnou skladbu Still Alive. Tato písnička se rychle stala hitem, a to naprosto zaslouženě. Mimo ní se však ve hře kromě hučivých tónů hudba nevyskytovala, ovšem v Portalu 2 tomu bude jinak. Zde bude soundtrack poměrně podstatnou součástí hry. Navíc na něm pracuje autor Still Alive, takže je kvalita hudebního doprovodu zaručena.

Ve dvou se to lépe táhne

Dostáváme se snad k nejzásadnější novince Portalu 2, a tím je kooperativní mód. Ten však bude mít svůj vlastní příběh. Hráči se vžijí do rolí dvou robotů, taktéž disponujících portálovými puškami. Síla co-opu tkví především ve využití čtyř portálů. Aby v tom nebyl zmatek, budou k dispozici různé příkazy, díky nimž je komunikace mezi hráči pohodlnější a přesnější. Něco takového ve hře jako Portal nesmí chybět.

I zde nám bude asistovat svým líbezným hláskem GLaDOS, říkající každému hráči, že ten druhý je jen zátěž, a že by bylo nejlepší se ho zbavit. Už se nemůžeme dočkat, jaké situace mohou díky nátuře GLaDOSu vzniknout. Nové zážitky z co-opu Portalu 2 by měla zaručit i lákavá možnost spolupracovat mezi jednotlivými platformami, takže může klidně hrát jeden hráč na PC, druhý na Macu nebo PS3 (u Xboxu 360 zatím tato funkce není jistá). Tato úžasná funkce je poměrně jedinečná a hráči jí už teď berou všemi deseti.

Blížíme se ke konci

Když si shrneme všechny novinky, vypadá Portal 2 opravdu nadějně. Už to nebude jen pouhý bonus, ale plnohodnotná hra, která nám nabídne jak pořádnou kampaň pro jednoho hráče s mnoha překvapivými prvky, tak i okouzlující kooperativní mód. Zprvu vzbouzela hra podobné reakce, jako při ohlášení Left 4 Dead 2, ale nezapomínejte, že má tento titul na svědomí Valve. Zázračné studio, jež je pro mnoho hráčů takřka božstvem, které si zaslouží být uctíváno všemi živými tvory. Je tedy důvod k obavám? My si zatím myslíme, že nikoliv, takže se můžeme těšit na jaro roku 2011, kdy by měl Portal 2 vyjít pro PC, Mac, Xbox 360 a PlayStation 3.

Prozatím konec.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama