Práva na vydání thrilleru Alan Wake se vrací zpět k Remedy
Alan Wake Novinka Práva na vydání thrilleru Alan Wake se vrací zpět k Remedy

Práva na vydání thrilleru Alan Wake se vrací zpět k Remedy

Martin Cvrček

Martin Cvrček

5
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Šance na vznik plnohodnotného pokračování jsou zase o něco vyšší.

Reklama

Thriller Alan Wake je nepochybně jedním z nejvýraznějších projektů finského studia Remedy, nicméně s právy na něj to bylo vždy poněkud složitější. Samotnou značku Alan Wake sice vlastní Remedy, ale práva na vydávání původní hry, stejně jako spin-offu Alan Wake‘s American Nightmare, dosud patřila Microsoftu (i když šlo vždy hlavně o záležitost Xboxu 360, na Steamu obě hry vydává přímo Remedy). To se teď ale konečně mění díky oznámení, že se vydavatelská práva spojená s Alanem Wakem vrací zpět k Remedy. V souvislosti s tím navíc studio obdrží 2,5 milionu euro díky licenčním poplatkům za dříve vydané hry.

Jinými slovy, Remedy si nyní může s veškerými tituly, které využívají značku Alan Wake, dělat, co chce. Na dostupnosti již vydaných her se nejspíš nic nezmění, jde v první řadě o změnu vybízející k vyhlížení toho, co může přijít v budoucnu. Samozřejmě se ihned nabízí možnost, že konečně spatří světlo světa Alan Wake 2 (jeho koncept byl kdysi nabízen Microsoftu, ale ten odmítnul, a tak došlo na Quantum Break). Někteří doufají také v remaster prvního dílu nebo o jeho uvedení na více konzolích.

Jak na druhý díl, tak na remaster nyní může dojít, pokud budou chtít v Remedy. Pouze v Remedy. Dá se přitom očekávat, že chtít budou. Zájem o pokračování příběhu o spisovateli, kterého si vyhlédla Temnota, tu zjevně je, stačí si vzpomenout na dřívější tvrzení vývojářů, že by chtěli značku Alan Wake využít v jiném médiu, díky čemuž se rozjely práce na televizní adaptaci.

Dost možná šlo o snahu obejít právě vydavatelská práva, ale nyní už není co obcházet. Nezbývá tedy než doufat, že se v následujících letech dočkáme nejen seriálu, ale i druhého herního dílu. Nyní je šance na něco takového vyšší než kdy dřív, i když je třeba mít na paměti, že kapacity Remedy nejsou neomezené a aktuálně se zaměřují spíše na dokončení a podporu Control, singleplayerový režim Crossfire HD a iniciativu Remedy Vanguard.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama