Před Vánoci se na herní trh chystají největší hity
Call of Duty Novinka Před Vánoci se na herní trh chystají největší hity

Před Vánoci se na herní trh chystají největší hity

Michal Maliarov

Michal Maliarov

23

Na letošní předvánoční trh se výrobci videoher chystají se svými největšími a nejnákladnějšími tituly. A že je o co stát.

Reklama

Velký komerční úspěch je odborníky očekáván hlavně od pokračování populárních herních sérií jako Battlefield, Uncharted, Call of Duty, Forza Motorsport, The Elder Scrolls nebo Assassin's Creed. Tržby těchto her dosahují obratů nejúspěšnějších hollywoodských filmů.

Celkově uvedou herní distributoři v předvánočním období na český a slovenský trh více než 100 nových titulů. Pro prodej videoher je období od září do prosince tradičně nejdůležitější částí roku. Uskuteční se během něj nadpoloviční většina celoročního obratu za prodeje her a herních zařízení. „Letošní předvánoční sezóna je obzvláště silná. V mnoha případech jsou uváděné hry zakončením dlouho vydávaných sérií, na které netrpělivě čekají milióny fanoušků po celém světě,” říká prezident AHP Michal Valkoun. Jedná se například o série Assassin's Creed, The Elder Scrolls, Gears of War, Resistance,, The Legend of Zelda, Need for Speed a další.

Mezi nejočekávanější hry nadcházejících týdnů patří zejména dvě akční hry z moderního válečného prostředí - Battlefield 3 a Modern Warfare 3. První jmenovaná zaznamenala po celém světě již více jak 1,5 miliónu předobjednávek, Modern Warfare 3 je zase součástí úspěšné série Call of Duty, jejíhož posledního dílu se prodalo přes 25 miliónů kusů. Tržby za prodeje těchto her dosahují v celosvětovém měřítku obratů největších hollywoodských trháků, když přesahují miliardu dolarů. Podobný úspěch přitom analytici očekávají i nyní. „Herní průmysl se přizpůsobil dlouhotrvající hospodářské krizi. Herní společnosti se snaží co nejméně riskovat a přinášejí hráčům především to, co se osvědčilo v minulosti, ovšem v mnohem lepším technickém provedení,” dodává viceprezident AHP Martin Bach.

Herní firmy se ale nesnaží nalákat hráče jen na válečnou tématiku. Uncharted 3 pro PlayStation 3 je dobrodružnou hrou ve stylu Indiana Jonese a vyniká filmovým zpracováním a sázkou na 3D technologii. Ta by se právě letos měla stát jedním z hnacích motorů celého průmyslu a zvýšit zájem o nový herní hardware. Obdobné naděje jsou vkládány i do pohybového ovládání, které je integrováno do stále většího množství her, včetně aktuálního čtvrtého dílu úspěšné závodní série Forza Motorsport pro Xbox 360. Pro občasné hráče pak firmy připravily celou řadu rodinných titulů, včetně velmi populárních tanečních, hudebních a fitness her.

Český a slovenský trh se z hlediska nejoblíbenějších her od světových trendů příliš neliší. Mezi nejžádanější tituly patří i u nás akční, sportovní a fantasy RPG hry. Specifický je nicméně zvýšený zájem o české hry, ať už pro PC nebo chytré mobilní telefony. Po loňské Mafii II se bude v letošním roce pokoušet české hráče zaujmout například studio Bohemia Interactive s vrtulníkovým simulátorem Take On Helicopters nebo tým Centauri Production s adventurou Memento Mori 2. V českém a slovenském prostředí se chystá před Vánoci i celá řada her pro mobilní telefony nebo sociální síť Facebook.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama