Představen Steam Deck OLED s podporou HDR
Novinka Představen Steam Deck OLED s podporou HDR

Představen Steam Deck OLED s podporou HDR

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC

Kromě lepšího displeje nabídne nový model také větší výdrž.

Reklama

Populární handheld Steam Deck se dočkal poměrně značného refreshe, dnes ho představila společnost Valve. Změnou prošel celý lineup, byť nejméně novinek je u nejnižšího modelu. Ten zůstává na cenovce 419 € a má stejné specifikace, nicméně nově nabízí 256 GB NVMe SSD místo 64GB pomalejšího úložiště. Mnohem zajímavější jsou dva vyšší modely, které prošly kompletní revizí.

Hlavní novinkou je OLED displej s podporou HDR s jasem až 1 000 nitů, který nahradí nepříliš pěkný LCD displej, jenž byl jednou z hlavních výtek u původního Steam Decku. Displej je zároveň o něco větší (7,4 palců oproti původním 7) a obnovovací frekvence činí 90 Hz místo 60, zároveň je displej úspornější než ten starý.

S tím se pojí další věc, a to vyšší výdrž. APU, které Steam Deck pohání, je nově vyráběno pomocí 6nm procesu místo 7nm (což zajistí vyšší efektivitu) a OLED model zároveň disponuje větší kapacitou baterie (50 Wh místo 40). Podle prvních testů v náročných hrách může být výdrž větší i o 50 %.

Hrubý výkon by měl být podle Valve stejný, ale nový model nabízí rychlejší paměti s 6 400 MT/s, které ve hrách lehce navyšují výkon (nižší i vyšší jednotky procent). Steam Deck OLED je zároveň lehčí a tišší, nabízí také podporu novějších standardů Bluetooth a WiFi, rychlejší nabíjení a spoustu dalších vylepšení, která najdete na oficiálních stránkách.

K novému modelu už se dostaly některé redakce, včetně technicky zaměřeného Digital Foundry. Jeho šéfredaktor Richard Leadbetter Steam Deck OLED velmi chválí, zařízení je podle něj jasně nejlepší handheld, který je momentálně k dostání.

Steam Deck OLED vyjde 16. listopadu, přičemž ho dostanou vyšší dva modely za 569 € (512GB NVMe SSD) a 679 € (1TB NVMe SSD).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama