Představení multiplayeru Aliens: Colonial Marines
Speciály Aliens: Colonial Marines Článek Představení multiplayeru Aliens: Colonial Marines

Představení multiplayeru Aliens: Colonial Marines

Michal Maliarov

Michal Maliarov

5

Nadcházející herní pocta filmové sérii Vetřelců nás má překvapit nejen skvělou kampaní, ale také nervydrásajícím multiplayerem, o čemž se přesvědčili zahraniční kolegové.

Reklama

Vývoj očekávané akce Aliens: Colonial Marines se táhne pěkně dlouhou dobu a už jsme několikrát čelili spekulacím o jejím zrušení. To se naštěstí nestalo a my pro změnu máme před sebou nejslibnější a možná jedinou opravdovou adaptaci legendárního sci-fi hororu.

Před kluky z Gearbox Software musíme opravdu smeknout, jelikož je jejich odhodlání na dokonalé přenesení předlohy do hry cítit z každého screenshotu. Vývojáři se spojili nejen s tvůrci původních filmů, režisérem Ridley Scottem a výtvarníkem Sydem Meadem, ale obvolali i mnohé společnosti, jež během filmování režisérům pomáhaly. Výsledkem je dokonalá spolupráce a příslib toho, že se nám na obrazovky nedostane paskvil, který nemá s filmovým základem nic společného.

Od všeho trochu

Jak nyní zjišťujeme díky dojmům zahraničních kolegů z herního webu CVG, Aliens: Colonial Marines nebudou jen o dusivé hororové atmosféře singleplayeru, známé z druhého filmu. Na té si samozřejmě studio zakládá nejvíce a odpovídá tomu jak působivý grafický kabátek, sázející především na hru světel a stínů, tak zvuková stránka, kterou autoři prakticky beze změny převzali z filmového plátna. Kvílení vetřelců a vysokofrekvenční bručení pulzních pušek tedy pocítíme na vlastní kůži.

Základní deathmatch sestává z přestřelek týmu mariňáků a vetřelců, po osmi v každém.

Mnohem zajímavějším faktem však je, že se ona filmová atmosféra chystá dorazit i do multiplayerového zážitku, na což jsme patřičně zvědaví. Nemluvíme tu teď o slíbené kooperaci, která stojí tak trochu zvlášť, nýbrž o plnohodnotném deathmatchi, na nějž byli redaktoři serveru pozváni, aby si jej vyzkoušeli sami.

Týmová řež

Základní deathmatch sestává z přestřelek týmu mariňáků a vetřelců, po osmi v každém. Redaktoři se chopili vojáků, vývojáři z Gearboxu zasedli za slizké alieny. Úkol je jasný – 50 killů bere trofej. Ještě, než se pustíte do akce, máte k mání přehledný editor customizace vašeho vybavení. Fanoušci nadšeně přivítají oblíbenou ječící pulzní pušku, klasickou brokovnici i detektor pohybu, pípající na nervy. Novinkou je tu další druh samopalu, který kombinuje pulzní pušku a S.M.A.R.T. Gun, čímž dohromady tvoří automatický palebný systém. Prostřednictvím grafického HUDu stačí zaměřovat a hlaveň se už postará o vetřelce sama. Redaktoři naštěstí zůstali věrní předloze a rozhodli se pro filmovou klasiku v podobě pistole a pulzní pušky.

Hra a intenzita akce prakticky kopíruje filmovou atmosféru a vytváří autentické momenty, známé z filmů.

Po prvním krátkém kole a rozmetaných lidských končetinách je taktika jasná. Musíte hrát tak, jako byste byli ve filmu. Držet se pohromadě, hlídat si záda, plazit se podél stěn a šilhat na detektor pohybu. Jinak proti rychlým vetřelcům nemáte šanci. Alieni nejčastěji používají ventilačky a schopnost plazit se po jakémkoliv povrchu. Na rozdíl od mariňáků, kteří mají výhodu palebné síly, musíte v kůži vetřelců taktizovat a správně načasovat své útoky, abyste se dostali blízko a mocným úderem někomu pocuchali účes. Pokud se vám to nepovede, skončíte ve své vlastní šťávě. Právě to je nejzajímavější na celém multiplayerovém zážitku. Hra a intenzita akce prakticky kopíruje filmovou atmosféru a vytváří autentické momenty, známé z filmů. Skvěle kombinuje frenetickou akci a lekačky, čímž se silně liší od předchozích her série Aliens vs Predator.

Na druhé straně barikády

Hra na vetřelce už je zcela jiný svět. Kamera je tu přepnuta do pohledu třetí osoby, aby bylo lezení po stropě co nejpohodlnější a nejpřehlednější. Animace v současné době vypadají trochu divně, jedná se ale o alfa verzi a je tedy pochopitelné, že se některé prvky nechovají přesně tak, jak bychom očekávali od hotové verze.

Jediným způsobem, jak můžete obrněné vojáky položit na lopatky je chytrá hra na kočku a myš, kdy kromě útočné linie vbíháte nepřátelům do zad a překvapujete je ze zálohy.

Také vetřelci mají několik tříd, podle kterých se lze před začátkem rozdělit. Narazíte tu na klasické útočné typy, nejčastěji ukazované ve filmech. Pak jsou tu menší a mrštnější hajzlíci, kteří spoléhají na moment překvapení a svou rychlost. A třetici uzavírá monstrum zvané Crusher, mohutný tank, který se většinou prodírá do frontálního útoku.

Nejrychlejší cestou k úspěchu je taktéž týmová spolupráce a využití speciálního vidění vetřelců, které tepelně ukazuje přátele a mariňáky i po tmě. Jediným způsobem, jak můžete obrněné vojáky položit na lopatky je chytrá hra na kočku a myš, kdy kromě útočné linie vbíháte nepřátelům do zad a překvapujete je ze zálohy. Tank pak většinou využívá hrubou sílu a láká na sebe tu největší pozornost. Platí zde dobré načasování všech členů týmu.

Překvapivě propracovaný mulťák

Podle redaktorů CVG dokáže nejvíce překvapit především vybalancovanost jednotlivých týmů a hratelnost, která kombinuje jak akční přestřelky, tak hororové plížení chodbami. Právě kombinací jednoduché zábavy a převzaných atmosférických prvků z filmů může multiplayer v nové herní reinkarnaci Vetřelců zvítězit. A to se autoři ještě nezmínili o dalších módech.

Po celé řadě novodobých a značně podprůměrných dílů série Aliens vs Predator od Rebellionu a Monolith chce univerzum Vetřelců nějaký skutečný klenot, který by naplnil obrovský potenciál značky. Naprosto chápeme, že je očekávání fanoušků enormní a je velmi nepravděpodobné, že hra nakonec dostane všem slibům. Pokud ale existuje titul, který nás maximální přiblíží k tíživé hororové atmosféře Vetřelců, je to právě Aliens: Colonial Marines. Těšme se na podzim.

Podívejte se na nové gameplay záběry z multiplayeru a singleplayeru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama