Přehled HW novinek z 1. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 1. týdne

Přehled HW novinek z 1. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nvidia má oznámit novou RTX 3080, Intel nenápadně odkládá Arc.

Reklama

Na začátek bych chtěl pouze upozornit, že všem důležitým konferencím veletrhu CES 2022 (AMD, Nvidia, Intel) jsme věnovali samostatné články.

Intel zřejmě nenápadně odkládá grafické karty Arc Alchemist

Konference Intelu na CES 2022 byla velkým zklamáním. Dočkali jsme se sice oznámení hromady nových modelů procesorů Alder Lake, ale ohledně grafických karet Arc (přesněji první generace Alchemist) nepadla žádná nová informace. Společnost pouze zmínila, že už začala dodávat první produkty OEM partnerům, ale mluvilo se pouze o noteboocích. Jak to vypadá u grafik pro desktopy, to vůbec nevíme. A právě tady přichází zpráva magazínu Videocardz.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Ten totiž přišel na zajímavou změnu oficiálních stránek Intelu, kde se předtím psalo, že Arc vyjde v prvním kvartálu roku 2022. Zmínka o "Q1" úplně zmizela a teď už byste na všech místech našli jenom informaci, že Arc vyjde letos. Působí to o to zvláštněji, když na CES konferenci přímo padlo, že Arc stále míří na vydání v prvním kvartálu. Co to tedy znamená? Možná dojde na to, co jsme slýchavali dříve. Intel první vydá grafické karty pro notebooky a ty pro desktopy až později, možná úplně na konci druhého čtvrtletí. Na bližší informace si tak nejspíš ještě nějakou dobu počkáme.

Nvidia s novými modely nekončí, představit má RTX 3080 12 GB

Společnost Nvidia na CES oznámila grafické karty RTX 3050 a 3090 Ti (přestože o té druhé zatím mnoho nevíme). Chce tedy rozšířit už tak dost početné portfolio a jak to vypadá, ani těmito modely nehodlá končit. Magazín Wccftech totiž přišel s informací, že společnost chystá vylepšenou verzi RTX 3080, která by mohla být oznámena už za pár dní.

Konkrétně jde o RTX 3080 12 GB. Jak už název napovídá, půjde o kartu, jež nabídne o 2 GB VRAM více než původní 3080, ale nemá jít o jediné vylepšení. Nový model má mít totiž 8 960 CUDA jader (namísto 8 704), 70 RT jader (oproti původním 68) a 280 Tensor jader (místo 272). Výkonnostně by tak zapadla mezi původní 3080 a 3080 Ti. Oznámení má přijít už v úterý, 11. ledna, konkrétně v 15:00 našeho času, a samotné vydání by mělo následovat krátce poté. Zatím však není jasné, proč vůbec Nvidia takovou kartu vydává a zda nahradí původní RTX 3080.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama