Přehled HW novinek z 11. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 11. týdne

Přehled HW novinek z 11. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

Vydání Radeonu RX 6700 XT, RTX 3080 Ti opět odložena a procesory 11. generace od Intelu oficiálně představeny.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Jak si vede Radeon RX 6700 XT v porovnání s konkurencí?

Tento týden se nesl především v duchu vydání nové grafické karty od AMD, Radeonu RX 6700 XT. Dočkali jsme se pochopitelně i několika recenzí, my se podíváme na tu od Hardware Unboxed.

V ní se můžeme dozvědět, že v průměru ze 14 testovaných her byla RX 6700 XT ve Full HD zhruba na úrovni RTX 2080 Ti, tedy rychlejší než RTX 3060 Ti, ale zároveň pomalejší než RTX 3070. Ve 1440p, což je rozlišení, na které karta míří především, je výsledek dokonce o něco horší. RX 6700 XT byla pomalejší než RTX 2080 Ti a jen o 6 % rychlejší než RTX 3060 Ti.

Ray tracing je již tradičně na AMD kartách horší, výkon se pohybuje okolo RTX 3060, která je však o 150 dolarů levnější.

Přehled HW novinek z 11. týdne

A právě cena je největší problém. MSRP je stanoveno na 479 dolarů, což je jen o 20 dolarů méně než RTX 3070. Ta však pořád nabízí vyšší výkon, výrazně lepší ray tracing a DLSS. Pokud bychom tedy měli na výběr, Radeon RX 6700 XT se prakticky vůbec nevyplatí. Ale v dnešní době je hlavním faktorem především dostupnost a jak je již zvykem, ani v případě této karty nebyla dobrá. Na oficiální stránce AMD se prodaly referenční modely během pár vteřin a AIB modely se v českých e-shopech dokonce vůbec nezačaly prodávat.

Vydání RTX 3080 Ti opět interně odloženo

Menší update ohledně očekávané grafické karty RTX 3080 Ti, o které se spekuluje už několik měsíců. Nedávno jsme informovali o tom, že podle kanálu RedGamingTech má vyjít v půlce dubna. Nyní však kanál přišel s novou informací, karta byla údajně znovu interně odložena.

Tentokrát naštěstí nejde o žádný drastický odklad a RTX 3080 Ti bychom se měli dočkat někdy na konci dubna, zatímco v půlce dubna proběhne oficiální oznámení. Připomenu, že má karta údajně nabídnout výkon jako RTX 3090, pouze s nižší kapacitou VRAM. Očekávaná cena je 999 dolarů.

Nové informace o FidelityFX Super Resolution

Zatímco DLSS od Nvidie už je tu s námi nějakou dobu, AMD si dává se svou technologií docela na čas. Několik střípků nových informací jsme se dozvěděli před dvěma týdny, nyní přišel s další várkou šéf GPU divize AMD Scott Herkelman.

Přehled HW novinek z 11. týdne

Pro speciální podcast kanálu PCWorld potvrdil, že FidelityFX Super Resolution má oficiální akronym FSR a vyjde někdy letos. Z jeho vyjádření to však nevypadá, že by se tak mělo stát někdy v nejbližší době, ale spíš až v druhé polovině roku, což potvrzuje nedávné informace z kanálu RedGamingTech. Údajně je před nimi ještě spousta práce a pochopitelně se snaží, aby výsledná kvalita obrazu byla co nejlepší. Vypadá to tak, že AMD nepoužívá machine learning jako Nvidia, ale má nějaké jiné řešení. Jak přesně FSR funguje, to bohužel stále nevíme.

Oficiální specifikace a ceny procesorů Rocket Lake od Intelu

Nakonec je tu oficiální zpráva od Intelu, který představil procesory 11. generace s označením Rocket Lake. Modelů je opravdu hodně, přičemž ten nejvyšší (i9-11900K) nabídne 8 jader, 16 vláken a frekvenci 3,5 GHz s boostem na 5,2 GHz. Cena je stanovena na 539 dolarů. Na všechny modely se můžete podívat níže.

Pro ujasnění: označení „K“ znamená, že jde procesor přetaktovat, CPU s písmenem „F“ nedisponují integrovaným grafickým čipem a procesory „T“ mají nízkou spotřebu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama