Přehled HW novinek z 13. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 13. týdne

Přehled HW novinek z 13. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

11
Platformy Windows PC

Zklamání jménem Rocket Lake a Resizable BAR na kartách od Nvidie.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Intel Rocket Lake – Jeden krok dopředu, dva kroky dozadu

Společnost Intel na konci března vydala 11. generaci svých procesorů, která nese označení Rocket Lake. A nutno hned na začátek říct, že jde o velké zklamání. Hlavně, co se týče vlajkové lodě, Intel Core i9-11900K. Zásadní problém tohoto CPU je, že má méně jader než jeho předchůdce (i9-10900K), v různých programech i ve hrách je většinou pomalejší, ale přesto je dražší. V podstatě není jediný důvod tento procesor kupovat.

O něco lépe je na tom Intel Core i5-11600K, který sice ve hrách zaostává za konkurenčním Ryzenem 5 5600X od AMD, ale zato je o 30 dolarů levnější.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Otázkou však zůstává, z jakého důvodu se Intel vůbec rozhodl tyto procesory vydat. Navýšení výkonu je oproti minulé generaci minimální či dokonce žádné není, a naopak jde v některých případech o výrazný krok vzad. Zbývá teď už asi jen čekat na 12. generaci Alder Lake, která dorazí na trh někdy na podzim letošního roku a bude konečně využívat 10nm výrobní proces. Spolu s ním přijde nový socket LGA 1700, který zajistí podporu PCI-E 5.0 a pamětí DDR5.

Nvidia vydala oficiální ovladače s podporou funkce Resizable BAR

Zatímco společnost AMD uvedla funkci s názvem Smart Access Memory (SAM) už s vydáním grafických karet Radeon RX 6000, Nvidia dosud nenabízela alternativu. To se však změnilo před pár dny, kdy konečně vyšel nový ovladač a BIOSy pro grafické karty, které umožňují funkci Resizable BAR. To je v podstatě to samé jako SAM, jen pod jiným názvem.

Přehled HW novinek z 13. týdne

Fungovat bude s procesory 10. či 11. generace od Intelu a Ryzeny 5000 od AMD. Podle Nvidie má být nárůst výkonu ve hrách až 12 %, ale už v minulosti jsme mohli vidět, že to neplatí zdaleka pro všechny. U některých titulů je nárůst výkonu v jednotek procent a ve výjimečných případech se dokonce výkon zhorší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama