Přehled HW novinek z 18. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 18. týdne

Přehled HW novinek z 18. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

Refresh RDNA 2 na spadnutí, vydání karet od Intelu se blíží.

Reklama

Vylepšené Radeony RX 6000 budou dražší, než jsme čekali

Že AMD chystá nové verze aktuální generace grafických karet Radeon, už je prakticky jisté, přestože na oficiální oznámení stále čekáme. Vylepšené modely mají nabídnout vyšší takty a rychlejší paměti, ale velký výkonnostní nárůst bychom čekat neměli. Původně se nicméně očekávalo, že nové modely budou mít stejnou cenovku jako ty původní a v podstatě je nahradí, jenomže nakonec tomu tak není.

Magazín Videocardz přišel před pár dny s informacemi o cenách, které zjistil z uniklých materiálů přímo od AMD, a web Wccftech zase přišel s daty ohledně výkonu. Radeon RX 6950 XT má být přibližně o 4 % rychlejší než původní RX 6900 XT a cena údajně činí 1 099 amerických dolarů, tedy o 100 dolarů víc než druhá zmíněná karta.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Radeon RX 6750 XT nabídne ze tří chystaných modelů největší posun ve výkonu, konkrétně 7 %, jenže to se promítne i na ceně, která má být stanovena na 549 dolarů, o 70 víc než původní RX 6700 XT.

A poslední novinkou je Radeon RX 6650 XT (ten má být prodáván pouze v nereferenčních verzích), který údajně nabídne jen 2 % výkonu navíc oproti původnímu modelu, a to za 20dolarový příplatek. Nová cena tedy činí 399 dolarů, stejně jako konkurenční RTX 3060 Ti.

Všechny tři modely by měly být oznámeny a zároveň vydány už v úterý 10. května.

Vydání desktopových grafik od Intelu se konečně blíží

Očekávané grafické karty od Intelu si prošly několika odklady. Původně jsme mysleli, že se dočkáme ještě loni, poté jsme se dozvěděli, že vyjdou v prvním čtvrtletí letošního roku, jenže nakonec došlo pouze na grafiky pro notebooky. Desktopové modely mají být vydány v druhém čtvrtletí a podle informací Wccftech už na to skutečně dojde. Magazín přinesl exkluzivní informace o jednotlivých verzích.

Trochu překvapením je, že na nejvyšší model Arc A780 má dojít až někdy později, v první vlně vyjdou pouze tři nižší karty, každá z jednoho segmentu. Tou nejvýkonnější bude A750, která má nabídnout výkon piřbližně jako RTX 3060 a cenu 350 dolarů, vyjít má na přelomu května a června.

Zdroj: Wccftech
Zdroj: Wccftech

Ve stejnou dobu se máme dočkat také karty A380, to už je skutečný low-end na úrovni GTX 1650 a s cenou 150 dolarů.

Jako poslední z první vlny, v červenci, má dorazit Arc A580, jež se zařadí mezi první dvě zmíněné karty s výkonem přibližně jako RTX 3050 a cenou 280 dolarů.

AMD oznámilo svou konferenci na Computexu 2022

Na závěr jedna krátká zpráva. Letošní Computex se pomalu blíží a my se můžeme těšit na nová oznámení ohledně všemožného hardwaru. Svou konferenci už oznámila společnost AMD, uskuteční se 23. května v 16:00 našeho času. Samozřejmě zatím nevíme, co přesně firma představí, ale obecně se očekává podrobná ukázka chystaných procesorů s architekturou Zen 4 a možná i grafické karty s RDNA 3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama