Přehled HW novinek z 38. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 38. týdne

Přehled HW novinek z 38. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

18
Platformy Windows PC

Šéf Nvidie obhajuje vysoké ceny, Intel Arc se zase opozdil.

Reklama

Intel Arc opět nestihl stanovený termín

Nekonečný příběh pokračuje. Grafické karty od Intelu, které nesou označení Arc, měly původně vyjít už na začátku letošního roku. Nejprve však došlo na odklad na druhý kvartál a následně na další odložení, tentokrát se mluvilo o léta. Jenže léto je u konce a po Arcu sice stopy jsou, ale jen velmi malé. Řeč může být pouze o modelu Arc A380, který vyšel v Číně a USA, ve zbytku světa však stále není.

Další karty stále nikde. Intel sice pořád slibuje, že modely (od těch hich-endových až po ty nejnižší) vyjdou "brzy", ale stejné označení používá prakticky celý poslední rok. Hra na čekanou jede dál a uvidíme, jestli se vůbec někdy dočkáme. Od některých insiderů, jmenovitě Moore's Law is Dead, zaznělo, že Intel s desktopovými grafikami dál nepočítá a po generaci Battlemage je nejspíš úplně zařízne.

Moorův zákon už neplatí, říká šéf Nvidie

U Moorova zákonu zůstaneme. Tentokrát ovšem nebude řeč o zmiňovaném YT kanálu, ale o šéfovi společnosti Nvidia Jensenovi Huangovi. Ten totiž reagoval na množící se kritiku na konto nové generace grafických karet RTX 40, které nesou označení Lovelace. Ceny jsou totiž nastaveny opravdu vysoko a největší nevoli vzbudil především model RTX 4080 12 GB, který se vydává za menšího bratříčka RTX 4080 16 GB. Ve skutečnosti však jde o diametrálně odlišnou kartu, která má úplně jiný čip a v podstatě všechny parametry. Na internetu se tak tomuto modelu začalo přezdívat RTX 4070, protože tak (až na cenu) skutečně působí.

Zpátky ale k Huangovi. Ten prohlásil, že Moorův zákon už neplatí. "Myšlenka, že cena čipu se bude snižovat, je příběh minulosti," tvrdí CEO Nvidie.

Není žádným tajemstvím, že nová generace grafických karet od Nvidie je na výrobu velmi nákladná, společnost si ostatně zvolila pokročilý proces N4 od TSMC. Situaci pak ještě umocňuje aktuální situace, kdy už je sice "šílenství" okolo těžení kryptoměn u konce, ale to vedlo k tomu, že se teď válí na skladech spousta karet řady RTX 30, které Nvidia nutně potřebuje prodat. Právě to je nejspíš ten hlavní důvod, proč zvolila u RTX 40 takto vysoké ceny. Nezbývá než počkat, jak na to všechno zareaguje AMD.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama