Přehled HW novinek z 42. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 42. týdne

Přehled HW novinek z 42. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Konec aktuální krize možná až v roce 2023, Apple představil nové čipy.

Reklama

Šéf Intelu očekává nedostatek čipů až do roku 2023

Už je to víc než rok, co trvá nedostatek čipů, který neovlivňuje jenom produkci procesorů a grafických karet, ale například také automobilů. Ani po tak dlouhé době to ale nevypadá, že by se měla situace zklidnit. Lisa Su, CEO společnosti AMD, nedávno prohlásila, že konec nedostatku očekává až v druhé polovině roku 2022. Šéf konkurenčního Intelu je ale ještě o něco pesimističtější.

Pat Gelsinger, který se do pozice CEO společnosti Intel dostal teprve letos na jaře, dal před pár dny rozhovor novinám CNBC, o čemž následně informoval magazín Videocardz. V článku se rozebírá hned několik témat a samozřejmě došlo i na aktuální krizi, Gelsinger se k tomu vyjádřil následovně:

Teď jsme v tom nejhorším, každým čtvrtletím se to příští rok zlepší, ale nabídka nevyrovná poptávku dřív než v roce 2023.

Intel má výhodu v tom, že může spoléhat na vlastní továrny. To ale platí pouze u procesorů, protože grafické karty Arc, které mají vyjít v prvním kvartálu příštího roku, budou vyráběny na 6nm procesu od TSMC.

„B“ verze procesorů Ryzen 5000 dorazí ještě letos

O refreshi procesorů Ryzen 5000 se spekuluje už hodně dlouho. Nové procesory ostatně potvrdilo svým způsobem i samotné AMD, které už nějakou dobu láká na CPU s tzv. „V-Cache“. Ty mají ve hrách přinést asi 15% nárůst výkonu. Jenže tyto Ryzeny (ať už budou očíslovány jakkoli) se nakonec opozdily a nevyjdou letos, jak se původně zamýšlelo. Insider Greymon tvrdí, že do masové produkce se dostanou v listopadu, vydání bychom se tedy měli dočkat někdy příští rok.

Jenže to není vše, co AMD chystá. V přípravě jsou prý také B modely aktuálních procesorů Ryzen 5000. Ty podle Greymona začnou opouštět továrny na konci října a vydání se plánuje na konec prosince. Co přesně od nich ale můžeme očekávat, to není jasné. Možná, že nakonec ani nepřinesou žádný nárůst výkonu a půjde jen o jednoduchou revizi, jakou často vidíme například u konzolí.

Apple představil čipy M1 Pro a M1 Max

Nakonec se podíváme mimo klasickou trojici firem, nové čipy totiž před pár dny představila společnost Apple. Ta vydala svůj první SoC, pod názvem M1, loni v listopadu. O rok později tady máme nástupce a jsou rovnou dva.

Tím prvním je M1 Pro, který je tvořen 33,7 miliardami tranzistorů, CPU nabídne 10 jader a GPU 16. Paměť je 32 GB a propustnost 200 GB za sekundu. Ještě o něco dál zašel M1 Max, jenž je tvořen 57 miliardami tranzistorů, CPU má opět 10 jader, ale GPU dokonce 32. Paměť je dvojnásobná, tedy 64 GB, a to samé platí o propustnosti, která dosahuje hodnoty 400 GB/s. Oba čipy jsou vyráběny na 5nm procesu od TSMC a kromě vysokého výkonu se chlubí především nízkou spotřebou.

Čipy jsou použity v laptopech MacBook Pro, které zamíří na trh už 25. října.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama