Přehled HW novinek z 9. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 9. týdne

Přehled HW novinek z 9. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Potenciální hardware Switche 2, AMD prý chystá nové modely Ryzenů 5000.

Reklama

Nintendo Switch 2 může mít podporu ray tracingu a DLSS

Hybridní konzole Nintendo Switch vyšla už v březnu 2017 a ačkoli jsme se od té doby dočkali také Lite verze a OLED modelu, hráči už volají po plnohodnotném nástupci. Hardware Switche byl přece jen zastaralý už v době vydání, používá totiž čip Tegra X1 z roku 2015, který vyrábí společnost Nvidia. A právě díky ní jsme se dozvěděli, jaký hardware by mohl pohánět "Switch 2", ačkoli konzole velmi pravděpodobně dostane jiný název.

Vše souvisí se zprávou, o které jsme psali minule. Nvidii totiž hackla jihoamerická skupina LAPSU$ a získala 1 TB dat, která postupně uveřejňuje na internet. A uživatelka Twitteru s přezdívkou Nikki si všimla, že v některých souborech se zmiňuje označení "NVN2", přičemž NVN je API, jež používá právě Nintendo Switch. Podle uniklých dat by měl nový Switch používat architekturu Ampere (RTX 30), což by zaručilo podporu ray tracingu či DLSS. To by se shodovalo s dřívějšími zprávami od známých insiderů, jako například kopite7kimi.

Samotný čip nese označení T239 a podle informací výše zmíněného leakera může nabídnout 1024 CUDA jader, což je poloviční velikost SoC s označením Orin. Samozřejmě stále není jisté, že se tyto specifikace promítnou do reality, Nintendo může mít úplně jiné plány. Jak už navíc dříve naznačovali představitelé japonské společnosti, Switch je "uprostřed svého životního cyklu". Na druhou stranu je na Nintendo vyvíjen čím dál větší tlak ze strany 3rd party vývojářů, kterým už výkon na nové hry zkrátka nestačí a jsou donuceni buď vytvořit cloudovou verzi, nebo titul na Switch vůbec nevydat.

AMD má chystat nové modely Ryzenů 5000

Už od letošního veletrhu CES víme, že před uvedením Ryzenů 7000 na trh chystá AMD ještě procesor Ryzen 5800X3D s tzv. 3D V-Cache. Začíná to ale vypadat, že nakonec nemusí být tím posledním CPU, které bude postaveno na architektuře Zen 3. Podle uživatele Zed_Wang se dočkáme ještě tří dalších modelů, informoval o tom také magazín Videocardz.

Tyto procesory však nemají mít V-Cache, jde o dlouho očekávané osekané verze dosavadních modelů. Insider výslovně zmiňuje Ryzen 5700X s 8 jádry a 16 vlákny, Ryzen 5600 (bez X) s 6 jádry a 12 vlákny a nakonec Ryzen 5500 s 6 jádry bez multithreadingu. Nejvyšší z těchto modelů má stát méně než Intel 12600KF (264 dolarů), Ryzen 5 5600 má být levnějši než Intel 12400 (192 dolarů) a nejnižší model má stát stejně jako Intel 12100 (122 dolarů). Šlo by tak o velmi přívětivé ceny, otázka ale zní, jestli nepřichází příliš pozdě. Už v druhé polovině roku totiž dorazí zcela nová generace v podobě Zenu 4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama