Přehled HW novinek ze 17. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 17. týdne

Přehled HW novinek ze 17. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

AM5 pouze s DDR5 RAM, podle šéfa Intelu nedostatek čipů jen tak neskončí.

Reklama

Platforma AM5 mý podporovat pouze paměti DDR5

Letos nás čeká velká revoluce na poli procesorů od společnosti AMD. Vyjde totiž řada Ryzen 7000, jež přijde také s úplně novým socketem AM5. Ten přinese podporu standardu PCI-e 5.0 a pamětí DDR5, které zatím fungují pouze na deskách od Intelu. Dosud jsme nicméně nevěděli, jak to bude s potenciální podporou starších a stále výrazně levnějších RAM DDR4. Oficiální vyjádření sice pořád neznáme, ale s novou informací přišel důvěryhodný magazín Tom's Hardware.

Ten tvrdí, že bude nová platforma podporovat pouze novější standard, tedy DDR5. To následně potvrdil i únik oficiálních materiálů AMD, kde se DDR4 vůbec nezmiňuje. Vypadá to tak, že čas přechodu novou generací procesorů skončí a na trhu už začnou převládat DDR5. V tom případě ale doufejme, že se do té doby sníží jejich ceny, které jsou zatím opravdu vysoké.

Šéf Intelu očekává, že čipová krize potrvá až do roku 2024

Ačkoli se situace na poli grafických karet postupně zlepšuje, čipy jsou stále nedostatkovým zbožím, což se projevuje na trhu s prakticky veškerou elektronikou. A zatímco některé společnosti předvídají poměrně brzký návrat do normálu, šéf Intelu Pat Gelsinger je v tomto ohledu velmi pesimistický a v rozhovoru pro televizi CNBC říká, že bude krize pokračovat nejenom do roku 2023, ale dokonce i 2024.

Intel má každopádně ambiciózní plány do budoucna na vystavění nových továren a Gelsinger věří, že tak na tom bude společnost lépe než konkurence.

"Myslíme si, že máme lepší pozici než většina. Kombinace naší interní kapacity a síly našich továren, jsme zkrátka v lepší pozici, a to je část strukturní výhody, kterou Intel má," řekl CEO Intelu pro Bloomberg.

Zbývá jen doufat, že se Gelsingerovy odhady nenaplní a krize co nejdřív skončí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama