Preview Barotrauma
Preview Barotrauma Článek Preview Barotrauma

Preview Barotrauma

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1
Platformy Windows PC

Staňte se členem posádky na ponorce v mimozemském oceánu.

Reklama

Díky Subnautice jsem znovuobjevil svoji lásku k bádání v tajemných hlubinách oceánů, obzvláště pokud to jsou oceány na cizích planetách, plné nebezpečných monster. Díky tomu jsem se dostal ke hře Barotrauma, která se momentálně nachází ve fázi "předběžného přístupu" (Early Access) na Steamu. Ke hře mě přilákaly především skvělé artworky a hudba, dýchající atmosférou příjemně podobnou Subnautice.

Nicméně velmi rychle jsem zjistil, že ve své současné podobě má hra mnohem méně společného s napínavým bojem o přežití pro jednoho hráče a mnohem více společného s online coop hrami ve stylu klasiky jménem Space Station 13, kde se napětí náležité míchá s humorem - podle toho, s jakou skupinou lidí právě hrajete (většina ponorek vyžaduje alespoň 3 členy posádky, ty nejlepší pak 16 členů s náležitě rozdělenými profesemi a rolemi).

  • Vyšlo na: PC (Early Access)
  • Datum vydání: 5. června 2019
  • Žánr: Multiplayer survival/simulátor
  • Česká lokalizace: Ne

Mimozemský oceán

V současné verzi hry zatím nenajdete nějaký hlubší příběh nebo lore. Každopádně se celá odehrává pod hladinou zamrzlého oceánu na Europě, měsíci planety Jupiter. Zde se na začátku každé herní seance vygeneruje náhodná síť základen a lokací se zdroji, monstry a misemi. Ať už hrajete sám nebo s dalšími online hráči, vaším cílem je plnit mise a tím si vydělávat na lepší ponorku, její vybavení a posádku. Pokud hru hrajete v jednom hráči, vaši posádku budou tvořit NPC postavy, ovládané herní AI. Mise mohou zahrnovat převážení zásob mezi základnami, likvidaci nebezpečného monstra, těžbu surovin a další.

Ačkoliv je hra 2D (její vývoj probíhal již od roku 2014 jako sólový projekt jednoho vývojáře, ke kterému se další přidali teprve v roce 2018), její estetika a celková atmosféra jsou na velmi dobré úrovni. Základny ani ponorky nejsou nijak přehnaně futuristické, všechno to působí takovým špinavě civilním dojmem někde mezi válečnými dramaty o ponorkách a Vetřelci. Notnou dávku atmosféry přidává práce s vodou a světlem - voda se uvěřitelně přelévá mezi nedovřenými odděleními ponorky, stejně jako světelné zdroje dramaticky hází dlouhé stíny, když dojde k výpadku reaktoru nebo prozkoumáváte nebezpečnou hlubinu okolo ponorky.

Vaším cílem je plnit mise a tím si vydělávat na lepší ponorku, její vybavení a posádku.

Ačkoliv je mapa hry pokaždé generovaná, jakousi síť okolo středu na dně oceánu, ke kterému se tak musíte propracovat. Čím hlouběji a blíže ke středu se dostáváte, tím větší a nebezpečnější jsou monstra, na která narážíte. Je tedy velmi pravděpodobné, že to největší monstrum číhá právě uprostřed mapy. Autoři kromě jiného prohlásili, že na vnoření příběhu do hry pracují, takže lze doufat, že se časem přiblíží když ne Subnautice, tak alespoň atmosférickému lore z podobného titulu Sunless Sea.

Týmová plavba

Každý člen posádky náleží k určitému povolání, jako jsou kapitán, mechanik, údržbář, ochranka nebo zdravotník. Jak velmi rychle zjistíte, každé z těchto povolání má na palubě ponorky důležitou roli, obzvláště pokud jde o větší ponorku a delší plavbu. Stručně řečeno, nejlepší zážitek ze hry tak na vás čeká v multiplayeru, kde se role ostatních členů posádky místo počítače ujmou skuteční lidé. V tu chvíli se z Barotrauma stává něco víc, než jen prostá coop zábava: hra si vyloženě říká o náležitý roleplaying, jelikož organizovaná komunikace je naprosto nezbytná pro koordinaci všeho dění na palubě.

Kapitán nejen že řídí ponorku (jakože doslova ovládá kormidlem, kam pluje a aby nenarazila do skal a podobně), ale má ze svého stanoviště také nejlepší přehled o tom, jak jsou na tom jednotlivé její sekce a funkce - dle toho může hlásit problémy ostatním členům posádky. Ti podle toho mohou obsluhovat reaktor, čerpací pumpy, zavařit případné praskliny v trupu nebo třeba doplnit munici v palubních dělech a pomocí nich následně likvidovat monstra okolo ponorky. Nehody všeho druhu se stávají poměrně často, takže si náležitou porci akce užije i zdravotník.

Nejlepší zážitek na vás čeká v multiplayeru, kde se role ostatních členů posádky ujmou skuteční lidé.

Opravdová legrace ale začíná, pokud se na palubě nachází zrádce. Tuto roli může hra náhodně přiřadit libovolnému členovi posádky a je pak na něm, aby pokud možno nenápadně začal plavbu sabotovat. Pokud to totiž udělá příliš nápadně, ochranka s ním provede krátký proces. Podle toho, s jakými hrajete lidmi, může být ale těžké někdy rozeznat úmyslnou sabotáž od nechtěné. Jelikož hra je relativně hektická (obzvláště pokud dojde k nějaké větší nehodě a voda začne zaplavovat jednotlivé paluby) a postavy jsou řešené poněkud nepřesným ragdollem, dochází k celé řadě nechtěných nehod.

Pro sehrané party a streamery

Měl jsem to štěstí, že jsem se přimotal k příjemné české skupince, která se hru snažila opravdu seriózně hrát. Dokonce do té míry, že si v editoru stavěli vlastní ponorku apod. S partou komunikativních a spolupracujících hráčů je Barotrauma slušná zábava, ve které se můžete seriózně opřít do zkoumání tajemných hlubin mimozemského oceánu a společného řešení nevyhnutelných nehod po cestě.

Každé povolání má na palubě neustále co dělat - ať už to je řízení výkonu a spotřeby reaktoru, oprava prasklého vedení nebo hlídání okolí lodi z palebné věže. Osobně jsem se třeba pobavil jako kapitán při snaze správně zaparkovat do doku (musíte napojit přechodovou komoru plavidla přesně na přechodovou komoru základny, jak to znáte z filmů), zatímco mi ostatní spoluhráči fandili. Pokud někdo zemře, zůstává ve hře jako "spektátor" do konce dané mise, po které se může znovu oživit.

V současném stavu hra může slušně fungovat pro skupinky přátel se zájmem o mechanicky pestrý roleplaying, nebo pro streamery, kteří si seženou zábavnou partičku spoluhráčů a mohou pomocí této hry rozběhnou sérii parádních eskapád. Ačkoliv je ale atmosféra hry velmi slušná (čemuž napomáhá i ozvučení a hudba), absence příběhu a nutnost mikromanažovat AI posádku z ní momentálně nedělá moc dobrou zábavu pro jednoho hráče.

Hra je k dispozici v předběžném přístupu na Steamu za 25 EUR (zhruba 600 Kč).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama