Preview Cyberpunk 2077
Preview Cyberpunk 2077 Článek Preview Cyberpunk 2077

Preview Cyberpunk 2077

Martin Pritula

Martin Pritula

22
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Městské distrikty, gangy, vozidla, zbraně a mnoho dalšího.

Reklama

Vydání Cyberpunk 2077, tedy nejočekávanější hry letošního roku se neúprosně blíží, a tak jsme si pro vás připravili souhrn všech podstatných informací, které jsou v současnosti o hře k dispozici.

V následujících odstavcích se tak dozvíte, jak jsme se do této hrůzné budoucnosti jakožto společnost dostali a samozřejmě nahlédneme do městských čtvrtí, představíme si ty nejsilnější gangy v Night City a jeho okolí a v neposlední řadě se podíváme i na zbraně, vozidla a nezapomeneme ani na cyberware.

Vítejte v Night City, v nejhorším městě v Americe

Jak jsem již nastínil v samotném úvodu – před tím, než se za dva měsíce vrhnete do samotné hry, nebylo by od věci si připomenout, jak se společnost do takovéto fáze dostala. Inu, poměrně uvěřitelným způsobem.

Vše začalo obrovským ekonomickým kolapsem, neboť v ten moment, kdy si velké korporáty zajistily přístup k přírodním zdrojům, byla globální změna klimatu a drastický zásah do životního prostředí nevyhnutelná. Písečné bouře se během několika málo let staly největší hrozbou Ameriky. Drastické změny klimatu ale nebyly jediným problémem, se kterým se svět potýkal.

Na blízkém východě totiž řádila termonukleární válka, jenž změnila značnou část planety v radioaktivní pustinu. Mnozí se domnívají, že byl kolaps tou nejhorší katastrofou 21. století. A pak přišly na řadu války.

Preview Cyberpunk 2077

Night City od roku 2022 do roku 2070

V těchto letech došlo v Night City či v jeho blízkosti k několika válkám, které jej postupně utvářely do podoby, v níž jej již za dva měsíce budeme moci spatřit.

U těchto válek nebudeme zacházet příliš do detailů, ovšem vše začalo Čtvrtou korporátní válkou, v níž spolu soupeřily dvě mocnosti. Na jedné straně to byl Militech a na straně druhé Arasaka (s ní budete chvíli spolupracovat, pokud si vyberete korporátní původ v CP2077). V této válce docházelo k masivním hackerským útokům, jež způsobovaly úniky citlivých dat velkých společností.

Co nás ale rozhodně zajímá je technologie, která se v obdobích války vyvíjí obdivuhodnou rychlostí. V těchto letech tak dochází k urychlenému vývoji takzvaného cyberwaru (tedy implantátů a různých modifikací lidského těla). Ten nejprve vznikal pro zdravotní účely (ostatně to se děje již dnes), ovšem během války začal Militech s technologickými úpravami svých vojáků – konec konců voják s ocelovou páteří a posílenými klouby unese více než voják bez nich.

Preview Cyberpunk 2077
Mnohé války, které se v těchto letech konaly urychlily vývoj technlogií a změnily tvář Night City jednou provždy.

Cyberware

Cyberware je však kromě vylepšování lidských těl využíván ještě v jednom oboru – tušíte správně, v módě. Od výše uvedené fotografie Adama Smashera, který se člověku už takřka nepodobá vznikají technologie, které dovedou ocelové pláty úspěšně schovat – vzniká takzvaná povrchová úprava realskin (pravá kůže). To je syntetický materiál, který je od pravé kůže takřka k nerozeznání a díky němu nemusí být úprava člověka na první pohled patrná, či ukryje ty ošklivé části cyberwaru.

V Night City postupně narazíme na mnoho generací cyberwaru – od těch levných, zastaralých a nepříliš efektivních až k těm špičkovým, jež si velmi pravděpodobně osaháme až ke konci hry.

Preview Cyberpunk 2077

Zbraně

Zbraně jsme vám již podrobně popsali v našem článku Zbraně v Cyberpunku 2077. Nad rámec výše zmíněného cyberwaru, který tvoří značnou část možného arsenálu si však ještě připomeneme zbraně tradiční. Ty jsou v Night City jakýmsi základním nástrojem k řešení problémů a jejich získání je tak opravdu velmi snadné. Zbraně se dělí na chladné na nože (některé dokonce vypouští i jed) a na katany, což jsou opravdu stylové zbraně.

Zbraně střelné se poté dělí podle jejich vlastností do třech kategorií – power weapons, tech weapons a smart weapons. Nad rámec jejich technologií nás ale bude při hraní zajímat především jejich kvalita, do čehož vstupuje další problematika. Ty nejlepší zbraně vyrábí společnosti jako Arasaka, KangTao a Tsunami Defence System, přičemž i nadále platí, že pro jejich získání nebude stačit pouze vytasení hromady peněz na stůl obchodníka, ale budete je muset na sílu sebrat od silného protivníka či učinit náročné morální hodnocení. Naproti tomu ty nejlevnější získáte v běžném automatu na rohu ulice a jejich kvalitu dostatečně popisuje jejich určení – jednorázové.

Preview Cyberpunk 2077

Vozidla

Protože do vznášedel se v průběhu hry nepodíváme (zřejmě s výjimkou několika misí), musíme se tak zaměřit na motocykly a automobily. Zatímco v Nomády obývané pustině za hranicemi města zvané Badlands naleznete automobily velmi podobné těm současným či minulým, v bohatých částích města je to o něčem úplně jiném.

Ty nejlepší vozy pochází od společností Herrera, která až příliš připomíná skutečný Jaguar a Rayfield, který je pro změnu, zdá se, inspirován automobilkou Rolls-Royce – to ale nebudou auta, kterými se proženeme na začátku hry.

Opravdu výrazným prvkem hry je motocykl od Yaiba Motors, který můžeme spatřit například ve sběratelské edici hry či v nejrůznějších promo materiálech.

Preview Cyberpunk 2077

Nejvýraznějším sporťákem je zase Quadra Turbo-R, na který se můžete podívat níže.

Preview Cyberpunk 2077

Pokud byste měli obavy z jízdního modelu, pak se z dosavadních dojmů vybraných novinářů zdají býti zcela zbytečné, neboť značná část z nich hovořila o jízdním modelu jakožto o jednom ze silnějších prvků hry.

Braindance

Dojmy na braindance se naopak jednoznačně rozcházejí a netřeba zastírat fakt, že gameplay ukázka dost hráčů tak úplně nezaujala. Pokud bych měl shrnou o co se jedná, pak bych braindance z hlediska hratelnosti přirovnal k vyšetřování v Detroit Become Human – máte tak možnost posouvat čas a nacházet klíčové informace, ale zde je tato mechanika doplněna ještě jednou zajímavostí. Inu, vše probíhá ve vaší hlavě. Nad rámec řešení zločinů tak můžete prožívat pocity, myšlenky, emoce, a dokonce i svalové napětí jakékoliv osoby. Není proto divu, že se velmi rychle stal braindance tou nejoblíbenější technologií zítřka minimálně co se zábavního průmyslu týče.

Na to, abyste se doslova vžily do jiných osob, ale budete potřebovat spoustu vybavení, s čímž by vám mohla pomoci třeba taková Judy Alvarez.

Preview Cyberpunk 2077

Netrunners

Internet se za několik posledních desetiletí několikrát kompletně proměnil a tam tam jsou doby, kdy jste jej mohli navštívit jen skrze počítač či třeba mobilní telefon – ostatně není nic jednoduššího, než jej mít zakomponovaný přímo ve vaší hlavně ne? Ne. Globální internet byl jednotlivými hackery, nebo ještě lépe celými skupinami doslova zlikvidován a již neexistuje – tedy alespoň ne v té podobě, v jaké jej známe.

Takzvaní netrunners (kteří jsou rozděleni do dvou frakcí – jednou je gang Voodoo Boys a druhým kyberpolicie Net Watch) dohlížejí na provoz na internetu a snaží se jej chránit jak je to jen možné. Část internetu dokonce doposud člověk ani nespařil a je provozována čistě za pomocí umělé inteligence.

Současný internet se tedy nazývá Shadow net (stínový internet), což prostor uskupený z několika menších sítí. Jako provozovatele si tak můžeme představit jednotlivé státy či městské sítě. Ačkoliv se společnost Net Watch snaží o znovuspuštění globální sítě, rozhodně se jim to nedaří - holt, když korporát ovládá lokální sít, ovládá tok informací... proč se něčeho takového vzdávat?

Na netrunnerech je nicméně zajímavé, že kvůli současnému stavu internetu nemohou vstoupit do tohoto prostoru na dálku, a tak se musejí napojovat do lokálních sítí napřímo.

Preview Cyberpunk 2077

Night City

Pomalu, ale jistě se dostáváme do nejhoršího města v Americe – dostáváme se do Night City. Tato metropole je rozdělena do mnoha různých distriktů, které si tvoří vzájemné protiklady. Od odporných chudinských čtvrtí se tak dostaneme až ke korporátním komplexům a luxusnímu centru města. Nenechte se ale vším tím luxusem, který například společnost Arasaka vykazuje zmást – chod těchto společností je totiž v mnoha ohledech za hranou a k udržení své pozice využívají... no, řekněme, že se dokáží postarat o ty, kteří s nimi takříkajíc nejedou na stejné vlně.

Little China

Pamatujete si ten ohromující moment, kdy v hodinovém demu z roku 2018 vešla poprvé V do zalidněných ulic města, které v oné ukázce doplnilo ještě logo hry? Jo... To vás jen zaujala krása distriktu zvaného Little China (Malá Čína). Skoro by jeden neřekl, že právě toto centrum města trpí vážnými problémy s chudobou – toho jste si ale na první pohled asi nevšimli že? Není divu, ostatně neonová světla, monumentální architektura a obchody na každém rohu na sebe strhávají opravdu velkou pozornost.

Kromě toho právě v této části naleznete své apartmá, takže se sem budete vracet opravdu často.

Preview Cyberpunk 2077

Kabuki

Kdysi výkladní skříň jednoho z největších japonských korporátů je nyní zřejmě tou nejchudší čtvrtí ve městě. A jako by tato oblast neměla už dost problémů, tak v noci tyto problémy ještě nabobtnají a stane se z této oblasti hlavní centrum pro ilegální byznys. Chcete koupit orgány, drogy, steroidy, syntetické viry či třeba záznamy z braindace? Pak jeďte do Kabuki – jen je tedy třeba znát ty správné lidi.

Japantown

Japantown je zcela nepřekvapivě japonským distriktem. Tato nádherná čtvrť vám kromě všudypřítomných restaurací a obchodů nabídne především skvělé místo k obdivování Night City, popř. vám poskytne zázemí k pořizování jednoho snímku obrazovky za druhým.

Po setmění se tato oblast stává zábavním centrem pro místní smetánku. Pokud tedy máte dost peněz a vyhledáváte... no prostě vyhlášený bordel, pak víte, kam se podívat - jen tedy nekřižte cestu příslušníkům gangu Tiger Claws, nemuselo by to pro vás dopadnout dobře.

Charter Hill and North Oak

Inu, toto místo je zbrusu nové a velmi pěkně opečovávané, takže asi nikoho nepřekvapí, že jde o zázemí velkých korporátů. Běžní lidé ani manažeři se sem ale nedostanou a budou o dosažení takto vysokého cíle do konce života jen snít. Tohle je prostě čtvrť pro absolutní špičku. Je nádherná, osvobozená od chudoby a pouličních gangů a je tak přesně tím místem, kde byste jako úspěšný CEO chtěli bydlet.

Corpo Plaza

Je třeba vůbec upřesňovat, že se jedná o další korporátní čtvrť? Zřejmě nikoliv. Tyto masivní výškové budovy jsou asi nejsnáze rozeznatelnými komplexy v Night City a jsou místem, kde mají své kanceláře dva nejsilnější korporáty – Arasaka a Militech.

Preview Cyberpunk 2077

Kromě výše uvedených budov zde ale nalezneme také park a ikonický kruhový objezd.

Preview Cyberpunk 2077

Downtown

K této oblasti prozatím nemáme velké množství informací, nicméně se sluší podotknout, že jde o jednu z těch lepších. Kvůli jaderné havárii byla kompletně přestavěna, což ale nezastíní fakt, že veškerá historie byla touto událostí pohřbena.

Tak jako většina oblastí v Nočním městě má i tato svou stinnou stránku a chodit po nocích v úzkých uličkách by vás mohlo přijít draho.

Další oblasti:

Nad rámec podrobněji popsaných lokací tu máme ještě poměrně klidnou čtvrť Wellsprings, opečovávanou The Glen, velmi chudou a násilím překypovanou Vista Del Rey, konstantně rekonstruovanou Arroyo, dále tu máme i Rancho Coronado a další. Všechny je důkladně popisovat asi není nutné, jak ale sami vidíte, jedná se o opravdu rozmanité město, možná o nejrozmanitější vůbec a minimálně na tento aspekt hry si asi opravdu stěžovat nebudeme.

Gangy v Night City

Jakmile spojíte nepříliš fungující systém, chudobu a mnoho a mnoho dalších problémů, kterými svět Cyberpunku trpí, můžete si vsadit na to, že se z mnoha různých důvodů začnou formovat jednotlivé gangy. Tyhle borce zkrátka na ulici nebudete chtít potkat, ale co když nebudete míst jinou možnost? Z dosavadních ukázek jsme viděly mnoho interakcí hlavní postavy s jednotlivými gangy, počínaje Voodoo Boys a konče třeba u Animals. Nyní si je pojďme představit trošku podrobněji.

Maelstrom

Nebezpečný a věčně vzteklý gang z tohoto města... to jsou Maelstrom. Tihle frajeři se nacházejí v průmyslových částích města a jsou fascinování cyberwarem a internetem – zkrátka takoví geekové této doby, pro které není problémem svá těla osadit ani těmi zakázanými technologiemi. Mnoho členů z tohoto gangu si už vybudovaly takzvanou cyberpsychózu a technologie zítřka je tak zcela pohltily

Preview Cyberpunk 2077

Animals

Animals jsou pouličním gangem z Night City. Co se týče cyberwaru, tak na ten rozhodně nejsou tak vysazení, jako borci z Maelstorm gangu, ale používají jen ty nejběžnější implantáty. Co jim ale nepropůjčí vzácný implantát, to vyváží hrubou silou a pro takové růstové hormony a suplementy rozhodně nejdou daleko.

Preview Cyberpunk 2077

Voodoo Boys

Tenhle gang z Pacificy se proslavil především schopnostmi svých členů v netrunningu. Tito outsideři pocházejí z Haiti a udržují pod pokličkou mnohá tajemství. Klimatické změny jejich rodné místo doslova zlikvidovaly, což započalo pro tento gang zcela novou kapitolu.

Preview Cyberpunk 2077

The Moxes

Zde si vás dovolím přesunout na samostatnou novinku, kterou jsme tomuto gangu nedávno věnovali. Ve zkratce se ale nejedná o moc nebezpečný gang a jeho většinu tvoří sexuální pracovnice. Jejich těla jsou silně modifikována, což kryjí umělou kůží zvanou realskin.

Preview Cyberpunk 2077

Tyger Claws

Tyger Claws je jednou z největších kriminálních organizací v Night City. Jsou teritoriálním gangem původem z Japonska a jejich hlavním cílem je získat co největší moc, s čímž souvisí i to, že občas musí zasáhnout do businessu ostatních gangů.

Valentinos

Valentinos jsou stejně jako Tyger Claws jedním z největších gangů ve městě. Jsou teritoriálně zaměření a jsou reprezentanty jakési Chicano kultury v Night City. Příslušníky tohoto gangu poznáte podle jasně viditelných tetování a zlatých doplňků.

Scavengers

Příslušníci tohoto gangu by se dali popsat jakožto absolutní lidské dno a odpad. Napadají lidi na ulicích, jsou brutální a jejich lidskost klesla na bod mrazu. Pro Scavengers jste zkrátka jen věšák na produkty, které se dají snadno zpeněžit, a podle toho s vámi budou také zacházet.

Preview Cyberpunk 2077

Nomádi

Nomádi jsou tak trošku odlišným druhem společnosti. Žijí ve vyprahlé pustině za hranicemi města a globální oteplování a enviromentální hrozby jim život zrovna neulehčují. Tihle lidé zkrátka žijí jinak a jejich cílem prostě není ležet na kopě peněz v jedné z luxusních vil v Charter Hill a North Oak. Jejich styl asi nejlépe shrnuje níže uvedený, přičemž se sluší podotknout, že právě Nomád je jedním z možných původů vaší hlavní postavy – hned vedle dítěte ulice a korpa.

I tato skupina se ale dělí na dvě frakce, kterými jsou proslulí Aldecaldos a agresivní Wraiths.

Závěrem

Pokud jste dočetli až sem, gratuluji a doufám, že vás toto obsáhlé preview, ve kterém jsem se snažil shrnout veškeré dostupné informace bavilo a co je možná důležitější, že jste se díky němu dozvěděli některé nové a zároveň zajímavé informace. Nyní už nezbývá než počkat na vydání hry... nebo na nový trailer, Night City Wire či cokoliv jiného.

Cyberpunk 2077 vychází 19 litopadu na PC, PS4 a Xbox One. Upgrade na novou generaci konzolí bude zcela zdarma.

Hru si můžete předobjednat v obchodě Xzone, kde jako dárek získáte i samurajský medailon.

Preview Cyberpunk 2077

 

[sc name="reklama_lynx" ]

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama