Preview DayZ - Král survivalu?
Blogy čtenářů Článek Preview DayZ - Král survivalu?

Preview DayZ - Král survivalu?

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Jako recenzenta a zapáleného hráče mě skutečně zajímal svět DayZ. Hodně se o něm mluvilo a hodnocení byla většinou pozitivní. Setkal jsem se ale i…

Reklama

Jako recenzenta a zapáleného hráče mě skutečně zajímal svět DayZ. Hodně se o něm mluvilo a hodnocení byla většinou pozitivní. Setkal jsem se ale i s těmi, kteří popisovali svět jako prázdné místo bez většího potenciálu. Jednoduše řečeno přehypovaný titul. Možná i proto jsem se rozhodl, že se přesvědčím na vlastní kůži a zjistím, jak na tom tento zombie survival vlastně je.

Simulace přežití

DayZ pro mě začalo v menu. Nastavil jsem si postavu a vybral server a pustil se do hraní. Jakožto na nováčka ve světě BI na mě Chernarus jako celek udělal velký dojem. Mapa je zde hodně rozlehlá a postapokaliptická atmosféra na hráče dýchá snad z každého místa, které objeví.

Poté, co se trošku rozkoukáte na mapě, je potřeba obstarat základní životní potřeby. Vodu, jídlo a zbraň. Po prohledání města najdete větší část toho, co potřebujete. Potraviny jsou zde zastoupeny ovocem a konzervami, které vydrží o poznání déle než čerstvá rostlinná strava. Pro ty co mají smůlu při hledání v domech je tu i příroda, ale bobulky v ní občas nejsou zrovna tím, co by prospělo vašemu žaludku. Příjem tekutin zajišťují plechovky koly, sušené mléko a jezírka. Zbraně a střelivo se nachází ve větším množství hlavně na základnách povětšinou ukrytých v lesích.

Celkově hra nabízí širokou paletu předmětů, které se dají využít řadou různých způsobů. Oblečení je potřeba na výrobu obvazů, ty zastavují krvácení a zachraňují vás od nepříjemné smrti způsobené povětšinou pařáty zombie. Sekera je například dobrá k otevírání plechovek s jídlem.

Obrovský prostor

Jelikož je mapa rozsáhlá, tak jsou na ní rozestaveny města, vesnice a osamělé samoty. Většinou jsou od sebe jednotlivé osídlení vzdáleny celkem hodně slušnou řádkou kilometrů. Prozatím ve hře však není jiný způsob dopravy než pomocí vašich nohou. Časem budou naštěstí přidána auta a jiné prostředky rychlejší přepravy. Prozatím mi cesta na místo, kde si mí známí vybudovali základnu, zabrala asi pět hodin. Výprava to hodně náročná a hra mi nedala nic zadarmo. Spíše mi neustále vše brala. Cesty a ani města totiž nejsou zrovna bezpečné.

V případě smrti se většinou respawnete na opačném konci mapy, takže vzhledem k vzdálenosti mezi místem úmrtí a spawnem se většinou vyplatí spáchat s vaší postavou sebevraždu. Nemá smysl totiž běžet deset kilometrů, jelikož vás pravděpodobně znovu něco zabije.

Armáda nemrtvých

Nepřátelé se zde dělí na dvě skupiny. Živé hráče a nemrtvé zombie, které touží po lidském mase víc než tlusté děti po čokoládě. Náš druh by pro nás nemusel být hrozbou, jelikož má možnosti jak se mezi sebou vypořádat bez jediné kapky krve. Díky provazům, želízkám a pytlům na hlavu. To bychom ovšem nesměli být tak extrémně konfliktní a krvelační. Je pravděpodobné, že vždy když potkáte člověka, tak se vaše setkání zvrhne v krvavou řež. Většinou vyhraje ten, který bude mít v ruce nabytou zbraň. Občas se stane, že narazíte na přátelskou osobu, která netouží jen po vašich předmětech či životě. Ale taková situace nastává skutečně vzácně. Většinou totiž spíše čekají na vyvýšeném místě a při první příležitosti vám pošlou kulku přímo mezi oči.

Nemrtvý se dělí na dvě skupiny. Normální chodci pohybující se po dvou a zdegenerované příšery podobné lidem, které běhají po čtyřech. Dávejte si na ně pozor, když vás spatří, jsou ochotní s vámi jít dlouhé kilometry. Krom vytrvalosti mají ještě pár dalších super schopností. Nebo lépe řečeno bugů. Dokáží vám totiž uškodit i po smrti anebo skrz zamčené dveře. Tím pádem nejste nikde v bezpečí.

Po prvním škrábnutí od zombie většinou začnete krvácet. Vaše postava má zřejmě problém se srážlivostí krve. Jinak si nedokážu vysvětlit to, že i přes malou ranku na vašem těle jednoduše vykrvácíte. Spáry nemrtvých jsou zřejmě napuštěny jedem, který vytváří ránu, jenž se bez obvazů nezacelí.

Něco tu schází

Poté, co jsem se dostal do menu, měla hra možnost ještě jednou spadnout. Po následném nastartování jsem se konečně dostal do světa DayZ. Působil na mě celkem zajímavě. Škoda jen, že optimalizace a celkově grafická stránka nejsou zrovna silné základní kameny, na kterých by se zde dalo stavět. Jiné survival tituly mi v tomto směru rozhodně nabídly víc. Pro příklad bych uvedl The Forest či dokonce i ne moc povedený Nether, který si hraje na dokončenou hru.

DayZ podle mě postrádá větší smysl pro delší dobu hraní. Jelikož nedává moc šancí k rozvoji. Dvanáct hodin hrajete a snažíte se nedělat chyby a pak vás odpráskne maník, který s rukou v kalhotách čeká na všechny přeživší, co jdou okolo. A vzhledem k rozloze celé mapy a random spawnu vás to v ten moment naštve tolik, že hru na několik hodin či dokonce dní vypnete. Popřípadě vás zabije buglá zombie útočící skrz dveře či zeď. Hráč by měl být sice opatrný a dávat si pozor, ale aby prošel celou Černorus beze smrti, musel by mít na sobě pravděpodobně neviditelný plášť, kterým disponoval Harry Potter. Jinak si totiž díky frekvenci ostřelovačů klidný průchod nedokážu představit.

Jaký je tedy prozatím princip survivalu v DayZ? Jíst, pít a zabíjet. Nic víc prozatím očekávat nemůžete. Vaše postava je plně závislá na městech či vesnicích, jelikož plody lesa nejsou nejlepším způsobem, jak zahnat hlad.

Přežiješ?

Hra je prozatím ve stádiu early access, takže některé negativa, která jsem o pár řádků výš vypsal, se mohou časem změnit v pozitivní aspekty. Nic se v těchto momentech nedá určit zcela sto procentně. I přes špatnou optimalizaci a bugy jsem si DayZ celkem užil. Bez problému ho mohu již v tuto chvíli doporučit hráčům, kteří hledají zajímavý survival, od kterého moc nečekají. Jde zde čistě jen o přežití ve skutečně surovém světě, který nikomu nedá nic zadarmo. Milovníci tohoto žánru se tedy mají na co těšit. Jediné v co skutečně doufám je to, aby tento titul nedopadl jako jiné ea survivaly, které vychází nedodělané a bugy se v nich prakticky po vydání již neřeší.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama