Preview Dwelvers - Dungeon trošku jinak
Blogy čtenářů Článek Preview Dwelvers - Dungeon trošku jinak

Preview Dwelvers - Dungeon trošku jinak

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Hned poté, co Dwelvers vstoupili do early access, jsem byl naprosto nadšen. Kříženec mezi hrou Dungeon Keeper a Game of Dwarfs mě hned na první pohled…

Reklama

Hned poté, co Dwelvers vstoupili do early access, jsem byl naprosto nadšen. Kříženec mezi hrou Dungeon Keeper a Game of Dwarfs mě hned na první pohled zaujal. Čím? To se dočtete již po pár řádcich.

 

Temná matka

Takto se jmenuje srdce vašeho dungeonu. Prakticky je to obří porodnice. Většinu nestvůr totiž získáváte z jejich útrob. Ty vylétávají v podobě hnědých kuliček. Na začátku máte v partě osm impů, kteří jsou zaměřeni čistě jen na práci a tři skřety. Ti jsou ochotni pracovat, ale je možné je použít i jako celkem dobré válečníky. Později narazíte i na další obyvatele, ale o tom se trošku rozepíši o pár řádků dál.

Vaší armádu je potřeba ubytovat, nasytit a hlavně zaměstnat, jinak budou dost nevrlí. Základní potřebou vašich jednotek je jídlo, bez něj to jednoduše nejde. Z počátku postavíte farmu, tu bude zásobovat imp vodou ze studny a díky tomu se pomalu, ale jistě budete blížit k vytouženému chlebu. K němu je potřeba mít mlýn a kuchařský stůl. Za předpokladu, že obstaráte tuto potřebu, je pak vedení dungeonu celkem snadné.

Rozhodně však není dobré místo mlýnu a stolu na kuchtění postavit pivovar. Máme to sice v povaze, ale je potřeba se překonat a zaměřit se první na jídlo a pivo dát na nějakou dobu utrum. I přes dostatek kvalitního moku totiž vaše jednotky budou hladovět. Jelikož farma vám většinou zásobuje jen jedno odvětví průmyslu.

Základy

První místností, kterou byste měli vybudovat, je ložnice. Místo odpočinku, díky kterému budete moci časem rozšiřovat řady vašich nestvůrek. Následuje již uvedená farma spolu s kuchyní, z které jdou jídla hned pod ruce hostů místního baru a to, co zbyde, končí ve skladišti. Po náročném obědu je potřeba shodit kilogramy v posilovně. Postavy toužící po lepší zbroji či zbrani zamíří do kovárny. Problémisté končí v žaláři a jsou následně obětováni Temné matce. A na závěr je tu obchodní stanice sloužící k nakládání a vykládání zboží z povrchu.

Každá z místností má určitou funkci a vybavení. To je třeba vyrobit. Do ložnice postele, do kovárny výhně a do kuchyně stůl. Nic se nestaví samo, takže je potřeba dávat na jednotlivé prvky pozor. Tato komplexnost mě rozhodně oslovila.

Krom přímo daných předmětů je možné stavět i mimo dané místnosti. Studny, dveře a dodatečné kvádry. Máte tu ale prozatím věci i na okrasu ty nemají v tento moment větší využití. Do budoucna by ale měli přinést různé aury a vylepšení pro vaše obyvatelstvo.

Důležitým prvkem Dwelvers jsou dozajista pasti. Ty jsou navrženy skutečně fantasticky. Je totiž důležité je mít napojeny mezi sebou. Je tedy nutné nad nimi trošku popřemýšlet. Což považuji za další velké plus.

 

Příjemná ekonomika

 

Hned poté, co začnete stavět vaše první chodby všimnete si, že ne všechny zdi jsou zcela totožné. Některé ukrývají kořeny (zdroj dřeva) jiné zas rudu či uhlí.

V Dwelvers funguje ekonomika, jako taková, skutečně zajímavým způsobem. Hráči, kteří měli možnost hrát deskové tituly, si pamatují například Osadníky z Katanu, v těch bylo potřebné se dostat na určitou pozici a z té bylo možno měnit různé typy surovin za jiné. Tato lokace je ve hře vyobrazena v podobě žebříku vedoucího na zemský povrch. Na začátku máte určenou cestu a proto je třeba najít další přístupové body, díky kterým budete mít možnost rozšířit svůj monopol. Díky tomu se časem dojde k momentu, kdy na tom začnete celkem pěkně vydělávat. Díky tomu, že budete mít například přebytek chleba, bude možné ho měnit za dřevo, kterého v podzemních tunelech občas není zrovna dost.

Rozhodně se hodně těším na to, jak se tento herní prvek bude vyvíjet dál.

La Resistance

Za předpokladu, že se ve vašem podzemním království nemají příšerky zrovna nejlíp, začnou protestovat. Když jim není vyplněn jejich požadavek, prostě se z nich stanou neutrální monstra, která dělají jen samé problémy a trable. Tito dezertéři jsou ale většinou rychle zneškodněni hrstkou věrných patolízalů, kteří touží po vašem pohodlném a klidném životě v útrobách vašeho království.

Přeběhlíci ovšem nejsou jediní nepřátelé, které hra nabízí. Každý podzemní systém má své přirozené obyvatele. Ti tvoří jeho ekosystém. U vody například žijí rybolidé, v temném sálu zase šimpanzoimpové uctívající obří sochu svého vládce. Kterou jsou ochotni bránit. V tutoriálu lze potkat i lidské zástupce. Na ty jsem například v sandboxu nenarazil.

Uvidíme kolik nestvůr potkáme v pozdější či finální verzi hry.

 

Já a Dwelvers

První spuštění probíhalo skutečně bez problému, což se u early access her moc často nestává. Začáteční krůčky byly sice trošku náročné, ale nakonec jsem utvořil funkční dungeon, v kterém nebyly vzpoury a celkem slušně prosperoval. Za celou dobu hraní jsem neměl možnost se setkat s jediným bugem. Optimalizace je také na výborné úrovni, osobně bych řekl, že některé tituly by se od této hry mohli učit.

Cena vs Kvalita

Za cenu, kterou je třeba za Dwelvers zaplatit, rozhodně dostanete o to víc než u mnoha jiných a cenově náročnějších titulů. Early access nabízí pro člověka, kterému se líbí budovatelské hry z prostředí dungeon keepera, obsah, který vydrží na 10-15 hodin hraní. Sice to není mnoho, ale rozhodně né ani málo. Mě titul rozhodně bavil. Prozatím sice nabízí jen tutoriál a sandbox, ale to pro začátek plně stačí. Do budoucna tvůrci plánují lepší AI, více pevností a nepřátel. Možná se dočkáme dokonce multiplayeru, což by bylo báječné. Některé indie studia by se od tvůrců zmíněné hry měli učit o tom, jak dělat hru pořádně za rozumnou cenu.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama