Preview The Forest - Návrat do Lesa
Blogy čtenářů Článek Preview The Forest - Návrat do Lesa

Preview The Forest - Návrat do Lesa

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

O hře The Forest jsem psal již jednou. Už na začátku cesty mě hra hodně zaujala, protože byla svěží, zajímavá a hlavně oproti jiným survivalům hodně…

Reklama

O hře The Forest jsem psal již jednou. Už na začátku cesty mě hra hodně zaujala, protože byla svěží, zajímavá a hlavně oproti jiným survivalům hodně dobře optimalizovaná. Proto jsem se rozhodl, že se do tohoto světa vydám znovu a zjistím, co je v tomto tajuplném lese nového.

 

Nakousnutý příběh

Klidný let vašeho letadla je znenadání přerušen poruchou. Dopravní prostředek padá na tajemný ostrov, který je plně zalesněn. V prvních momentech poté, co vaše postava nabude vědomí, vidíte jak vám tajemný humanoid unáší dítě. Následuje úplně prozření a vydáváte se na cestu za přežitím a hlavně za záchranou milovaného syna.

Celkem slušně nakouslý příběh. Za předpokladu, že se povede, se máme v tomto směru rozhodně na co těšit, přeci jen survival her s větší náplní moc není.

Čas přežít

Váš syn je pryč a před vámi stojí temný les. Musíte se tedy rychle naučit základní principy přežití. Naštěstí si vaše postava náhodou vzala knížku, která obsahuje různé stavební plány a návody k přežití. Díky nim si postavíte první přístřeší, v němž přečkáte první noc. Hned po ránu si obstaráte zásobu potravin a pomalu začnete vyrábět předmněty a opevnění kolem vašeho sídla. Noci totiž na tomto ostrově nejsou zrovna příjemné.

Není zde však jen svět na povrchu. Pod povrchem jsou rozsáhlé jeskyně, jejichž délka může mít i několik kilometrů a skrývají nejedno tajemství. Většina z nich ale obsahuje jednu velkou místnost, která slouží jako úložiště masa. Za předpokladu, že se na takovou pozici dostanete, je možné získat mnoho předmětů, které vám mohou sloužit k užitku. Jsou dva způsoby jak nalézt tyto podzemní skladiště. První průzkumem a druhý tím, že vás divoši přepadnou a zatáhnou do hlubin země. Tam se prakticky probudíte a je potřeba se z této šlamastiky dostat, jinak se z vás stane jen maso na háku.

Přátelští domorodci?

Místní obyvatelé mají sklony ke kanibalismu. První známky tohoto příšerného stravování najdete ve vesnicích a sídlech, v kterých žijí. Mrtvá hnijcí těla, ohlodané kosti a sušené lidské maso jsou rozprostřeny snad po celém táboře těchto podivných humanoidů. Za předpokladu, že vaše postava měla na palubě letadla nějáké přátele, je vysoká možnost, že jejich hlavu najdete nabodlou na jednom z kůlu či vesnických ozdob.

Možná proto se po pár hodinách z místa mého útočiště stal masový hřbitov, který pokrývalo několik desítek useknutých údů a hlav. Ty se dají použít pro některé typy dekorací, které by měli na obyvatele lesa působit odstrašujícím dojmem. Prozatím ale spíše nevítané návštěvníky přitahují. Je možné, že hlavy a ostatky svého kmene poskládané do určitého tvaru považují za umělecké dílo.

Proto je potřeba rychle si postavit menší opevnění, v kterém budete žít a vyrážet z něj na výpravy za jídlem a předměty důležitýmy pro váš rozvoj. Celkově vám stavění menší chaty zabere pár dní, které budete prožívat ve strachu a nejistotě z toho, aby vás příjemní obyvatelé tohoto lesa znovu nedostali. Časem by ve hře mohla být pernamentní smrt, díky které by se celkový pocit a průchod hrou stal ještě více kořeněný.

Crafting se týká jak stavění, tak i základních předmětů, které je možné různě kombinovat. Z láhvičky alkoholu, pár mincí a malého kousku elektroniky lze například sestrojit celkem účinou výbušninu.

Zabij bobra, zachráníš strom

Ekosystém v této hře funguje hodně zajímavým a realným dojmem. Jako člověk na něm máte obrovský vliv. Růst stromů a počty zvěře je možné ovlivnit. Prakticky je dobřé žít způsobem indianů, kteří si skutečně brali jen to, co bylo potřeba. Za předpokladu, že budete žít způsobem novodobé civilizace, brzo z vaší oblasti zmizí určité druhy zvířat a po čase bude potřeba se přesunout na netknuté místo, kde budete mít možnost znovu začít plenit a drancovat přírodní zdroje.

Čas na další výlet

The Forest mě oproti jiným survivalům celkem příjemně překvapil. Hra má zajímavý začátek. Místo, kde se odehrává je perfektně zvoleno a jako bonus dostává ještě fantastickou atmosféru. Autoři na tomto titulu stále pracují a vybrušují ho jako diamant k dokonalosti. Optimalizace také není zrovna špatná, i když by mohla být možná o chloupek lepší. Hudební doporovod výborně umocňuje atmosféru, takže když se do lesa vydáte v noci, tak pocítíte strach, beznaděj a občas dokonce i úzkost. Je to tedy prozatím hodně kvalitní kousek ve svém žánru. Autorům bych popřál hodně štěstí a hlavně ať se jejich dílo podaří dokončit na sto procent.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama