Prey 2 – tak trochu jiné pokračování
Preview Prey Článek Prey 2 – tak trochu jiné pokračování

Prey 2 – tak trochu jiné pokračování

Jan Šťastný

Jan Šťastný

5

Pamatujete si ještě na trochu ujetou akční střílečku, která přinesla několik velmi originálních prvků, jež však vyústily v příliš komplikovanou hru? Výsledek byl poměrně rozporuplný, přesto však hra působila jako příjemné zpestření a své publikum si získala.

Reklama

Pokud jste náhodou o Prey ještě neslyšeli, v rychlosti zrekapituluji, o čem vlastně byl první díl. V kůži drsného chlápka s indiánskými předky jste uneseni mimozemšťany a samozřejmě se chcete dostat domů. K tomu vám bude dopomáhat bájný sokol, který vám místy ukáže cestu, pomůže najít další teleport či přeloží mimozemšťanské nápisy a cedule. Velmi efektivně byly také zpracovány teleporty či hrátky s gravitací. Použitím Spirit Walku zase hlavní hrdina Tommy dokázal opustit své tělo a jako duch se dostal na jinak nedostupné místo. Zkrátka a dobře, Prey byla lineární akční střílečka, která nabídla hodně nových a neokoukaných vychytávek. Teď asi čekáte, že napíšeme, že druhý díl půjde ve stejném duchu. To je ale omyl, dvojka totiž vypadá úplně jinak.

V Prey 2 se zhostíte role šerifa Killiana Samuelse, lovce odměn, který právě převáží hledaného zločince do vězení, když v tu nejnevhodnější dobu je jeho letadlo uneseno mimozemšťany. První velkou změnu můžeme hledat právě tady. Hlavní hrdina totiž není unesen na nepřátelskou loď, ale na planetu Exodus, což autorům nabízí velmi zajímavé možnosti. Už totiž nebudete spoutáni lineárností prvního dílu, právě naopak. Budete moci prozkoumat celou planetu a plnit nejen hlavní úkoly, ale také ty vedlejší. Ty vám přinesou další finanční prostředky, za něž si pořídíte nové vybavení, zbraně a jiné parádičky, no však to už dobře známe. Je jedině dobře, že se v Human Head Studios nebáli trošku zaexperimentovat a vložily tyto RPG prvky.

Situace se obrátila, alieni jsou kořistí a vy jste lovec

Již delší dobu víme, že se tvůrčí celkem inspiroval v jiných hrách, jako je třeba Mirror‘s Edge nebo Blade Runner, takže se můžeme těšit také na různé akrobatické prvky, které Killian ovládá. Díky těmto akrobatickým dovednostem si užijete opravdu unikátní kousky. Napadnou vás alieni odněkud seshora? Rychle vyskočíte, chytíte se zábradlí a efektním saltem už stojíte vedle nich a váš zbrojní arzenál jim jasně vysvětluje, kdo je tu pánem.

Pokud se třeba při chůzi podíváte směrem vzhůru, Killian natáhne trošku ruku, aby vám naznačil – „jo, sem vylezu v pohodě“ a vy tak třeba úplně změníte průběh mise a překvapíte své nepřátele útokem ze vzduchu.

Killian jako správný lovec odměn je také vybaven různými vychytávkami. Aby věděl, co ho čeká za rohem, může si proskenovat nepřátele skrz zeď, zvládne zneškodnit dobře rozmístěné automatické střílny nebo dokáže střílet rakety ze svého obleku. Ty jsou umístěny v jeho rameni, to jen pro upřesnění.

Ne všichni alieni jsou zlobiví

Aby byla hratelnost ještě více roztodivná, sem tam objevíte třeba i skupinku alienů, jak šikanují jiného mimozemšťana. Když mu pomůžete, odmění vás zadáním další vedlejší mise, nebo vám dá nějakou peněžní odměnu. Podobné zkoušky vaší morálky se objeví i jindy, to když vám člověk, kterého máte najít a přivést, řekne, že na něj byla narafičena past a že je nevinný. Potom je jen a jen na vás, jak se zachováte, tedy zda zůstanete loajální vašemu zaměstnavateli, nebo uvěříte zločinci a pomůžete mu.

O tom, že obyvatelé planety Exodus žijí vlastním životem, se budete přesvědčovat na každém rohu. Při návštěvě kasina třeba narazíte na výherní automaty, ale místo klasických obrázků tam jsou obrázky mimozemšťanů. Ve vedlejší místnosti si zase návštěvníci budou vychutnávat striptýz od holografických tanečnic.

Vývojáři z Huham Head Studios tvrdí, že se bude jednat o velmi lineární příběh v otevřeném světě a směle Prey 2 přirovnávají ke světu ala Red Dead Redemption. Celou hrou byste měli proběhnout za cca 15 hodin. Když se k tomu ale připočtou ještě vedlejší mise, toto číslo řádně naroste. Bohužel ale zamrzí absence multiplayeru, na nějž autoři zcela zanevřeli a plně se soustředí na singleplayerovou část. Souboje alienů s lovci odměn by mohly být velmi zajímavé, škoda.

Human Head Studios věří, že pokračování her by mělo přinést jiný zážitek, než původní hra, a tak se vrhli na poněkud tenký led. Předěláním rozporuplné, ale místy velmi originální hry ukazují, že se nebojí riskovat. Nicméně až čas ukáže, jestli toto rozhodnutí bylo správné a jestli fanoušci prvního dílu tyto velké změny dokážou skousnout. Prey 2 bude vydáno pravděpodobně v prvním čtvrtletí roku 2012, a to na PC, PlayStation 3 a Xbox 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama