Problematika honby za kvalitou
Blogy čtenářů Článek Problematika honby za kvalitou

Problematika honby za kvalitou

Filip Kraucher

Filip Kraucher

Při posledním díle Indiana Showtime jsme vyzkoušeli řadu inovací na našem pořadu. Konečně jsme dokázali připojit PlayStation 3 a hlavně šlo o čisté…

Reklama

Při posledním díle Indiana Showtime jsme vyzkoušeli řadu inovací na našem pořadu. Konečně jsme dokázali připojit PlayStation 3 a hlavně šlo o čisté digitální vysílání, které později bude označované jako HD. Tento fenomén mi ale poslední dobou přidělává starosti a hlavně noční můry. Jsem totiž dost velký detailista, když přijde na věc. A tak se vám na následujících řádcích pokusím vysvětlit, proč vlastně chci přejít na digitální vysílání a po čem se pasu, jak po bájném pokladu. Abyste porozumněli tomu, o čem to vlastně mluvím a kam chceme Indian kvalitou videa dotáhnout, budu to muset vzít od samotného začátku. Chci ještě připomenout, že zde popisuji problematiku HD v živém vysílání. Nikoliv na webu v rámci Video-On-Demand. Tam to není sebemenší problém.

Začátek problematiky

Když se studio PLAYzoneTV stavělo (dříve PG24). Jedinou použitelnou technologií pro živé streamování byla analogová technika. Co si pod tím představit? Jaký je v tom vlastně rozdíl mezi analogem a digitálem? Myslím, že na tomto portále je nám to jasné přímo všem. Přesto mi dovolte trochu té teorie.

 

 

Už ze samotné podstaty slov. Analogové vysílání je čistě založené na přenosu signálu na určité frekvenci, je potřeba konvertor, ladič, stínění. Výhody jsou takové, že můžete použít většinu zařízení, které seženete. Každé totiž v dnešní době má AV výstup. Bavíme se o perfektním řešení pro dobu, kdy měl každý doma maximálně 1 mbit připojení k internetu (4 roky zpátky) a kdy počítače neměli výpočetní výkon na vyšší rozlišení. A to je problém, který mě hlavně začal tížit. Maximální rozlišení čistě analogového přenosu je totiž PAL SD (720x576) a k tomu šum, neostrost a "duchové" v obrazu. To všechno mě osobně při tvorbě Indiana vytáčí. Proč? Je špatně, když vidíte obraz rozmazaně. Někomu to nepřijde, ale dostáváme od vás reakce, že písmo je leckdy v novinkách třeba špatně čitelné a je to pravda. Vidíme to. A vidíte to i vy. Proto jsem přemýšlel nad procesem digitalizace a začal můj dlouho připravovaný ďábelský plán realizovat. Má to však svá "ale". V první řadě jsou překážkou peníze. Digitální vysílání sice odstraňuje všechny neduhy PAL SD kvality a nabízí zvýšení rozlišení až na FullHD (1920x1080) + nemá šum a obraz je vždy ostrý. Nevýhodou je ovšem komprese, vysoké HW nároky na střižnu a tím tedy i drahé komponenty.

Rozdíl mezi digitálem a analogem

Digitální vysílání na rozdíl od analogového využívá signál po kabelech jinak - analog využívá signál v kabelu k tomu, aby se naladil na určitou frekvenci a na ní přijímal nebo vysílal po harmonii. Digitál oproti tomu bere jenom výšky a ty označí jako "1" a harmonii (neutrální signál) označí jako "0". Takto získává data prostě v jedničkách a nulách, proto nastává plně digitální zpracování - není zde žádný šum, žádní duchové. Jediná chybe je tzv: tearing, když přijímač nestihne přijmout všechny jedničky a nuly, tak se na chvilku rozkostičkuje obraz. Když tedy mluvíme v Indianovi o HD vysílání, tak tím myslíme přesně tohle. Digitalizované vysílání Indiana ve vysoké kvalitě. Obraz nemusí být v rozlišení 720p aniž by byl kvalitní. Samozřejmě jsem se bál vytíženosti streamovacího serveru. Diváků je strašně moc a kdyby každý teoreticky stahoval v jednu chvíli HD obraz, tak by to asi server trochu nestíhal. To byla moje teorie. V praxi to není pravda. Přišel jsem na to, že když nastavím uplně stejný projekt, jako dříve pro vysílání Indiana, což je 720x405 (16:9) a plně digitalizovaně vysílám v ještě v horším bitratu (místo 1000kbps nastaveno 500kbps), tak je vytíženost serveru nejen menší, ale také se na něj připojí daleko více lidí! A obraz je stále perfektně čitelný! A to je perfektní výsledek!

 

 

V současnosti řešíme jediný problém s digitální střižnou a to je ten, že nezvládá správně převádět kamery. Musíme tedy našetřit a koupit 720p studiové kamery a z nich pak vysílat. Obraz je jinak tak kostičkovaný, že se to samozřejmě nikomu nemůže líbit. Přemýšlel jsem, že by se to dalo prohnat filtrem. DirectShow z DirectX balíčku to umí, přesto by se jednalo o pre-processing a to u živého vysílání může být také dost fatální. Například se může vyskytnout zmíněné zpomalení obrazu vůči zvuku nebo samotný pád celé aplikace při over-bufferu. Dost blbá situace imho. :D

 

Co se mi ale na testu HD vysílání Indiana líbilo, tak to je kvalita videa - tedy toho, co je skutečně vstup jako 720p. Text krásně čitelný i při fullscreenu na FullHD televizi. Perfektní přenos. A to všechno jenom při 1 mbit bitrate! Sami se na to můžete podívat zde. Byl jsem nadšený, ale vystřídalo mě záhy zklamání. Je to zkrátka komplikované a vím, že to chce čas a ještě hodně testování. Jednou na to ale přijdu.

 

Zařízení nejsou zdaleka připravena na HD streaming

Další překážkou je například INTERLACING zařízení. Věděli jste, že některá zařízení neprokládají obraz a vy si ho musíte sami ještě před vstupem do střižny upravit? Například každá HD kamera. Je na to jednoduchý filtr, který ale žere cca. 15% výkonu procesoru střižny. Takže občas se stane, že zpomalí produkci a udělá lag. A co, že to je interlacing? Víte, že je HD ve dvou verzích? p = progressive scan a i = interleave. Co je podle vás lepší? Nechám vás chvilku přemýšlet nad dvěma obrázky a bude vám to jasné.

 

 

Samozřejmě, že je lepší P - česky řečeno prokládané video. Kdybyste si Indiana pouštěli na televizi a my bychom vysílali Interlacingově, tedy neprokládaně, nic nepoznáte. Obzvlášť na HDTV, protože televize vysílá vždycky neprokládaně. Všimli jste si? Nikdy jste si nezkusili dát xicht až k obrazovce a koukat na ty pixely tam a nevidět tam ty proužky (řádkování)? :) Jenže obrazovka počítače funguje jinak a tak jsou proužky na první pohled viditelné až HNUSNÉ. Opravdu, nechtějte sledovat hodinu pořad neprokládaně. To je fakt na pěst, když se vlní hlavy v rytmu proužků při každém pohybu moderátorů. Pokud se ptáte, zda by televize zvládla přehrát prokladané video, samozřejmě to zvládne. Dokonce jsou i obrazovky k počítači, které s tím nemají problém. Můžete si to i ručně nastavit u nVidia karet v ovladačích (nevím, jak je to u ATi).

 

To jest má honba za vysokou kvalitou vysílání. Líbí se vám takové přiblížení problematiky? Jaký máte názor na HD vysílání vy? Těšíte se na přechod Indiana do lepší kvality? Děkuji všem za postřehy, všechny vaše otázky rád zodpovím v komentářích.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama