Průvodce výběrem PC - 2. Díl
Blogy čtenářů Článek Průvodce výběrem PC - 2. Díl

Průvodce výběrem PC - 2. Díl

Jan Verner

Jan Verner

Po úvodu do světa plného křemíku tu máme 2. díl našeho Průvodce výběrem PC. Dnes se podíváme nejen na jednotlivé segmenty, komponenty do nich…

Reklama

Po úvodu do světa plného křemíku tu máme 2. díl našeho Průvodce výběrem PC. Dnes se podíváme nejen na jednotlivé segmenty, komponenty do nich určených, dnes vás čeká plno zajímavých věcí ze světa HW, tudíž pokud se o tuto sekci zajímáte, nebo se jen chcete něco přiučit, pak směle pokračujte ve čtení i nadále. Tento díl bude o pořádný kus delší a obsáhlejší oproti minulému dílu, přecijen to byl pouze úvod. Na programu toho máme vskutku hodně a myslím, že bychom mohli konečně začít...

Předmluva

Polovodičový byznys je stejný, jako každý jiný. Točí se zde miliardy dolarů, vše musí být tak přesné a precizní jako švýcarské hodinky, každé zaváhání vás může stát miliony. Musíte svoje produkty neustále inovovat, podporovat ty nejmodernější technologie, zůstat v kroku s konkurencí, myslet několik kroků dopředu a tak dále. Ale myslím, že to již dále nebudu rozvádět. Lepší a stručnější informace vám jistě poskytne Amahara, který toho o Marketingu ví skutečně hodně a zároveň ví, jak tyto věci fungují. Ovšem nás nezajímají hospodářské výsledky Intelu, AMD nebo Nvidie. Nás zajímají samotné produkty v takovém světle, v jakém nám byli doopravdy naservírovány a my se na ně dnes podíváme. Ovšem tento odstavec není tak zbytečný, jak by se mohl zdát, nepřímo na něj navážu v pozdější fázi článku.

 

 

 Začneme u samotného srdce celého PC, bez kterého by vám byli ostatní části skládanky na nic a neměli byste je na co napojit. Už víte?! Správně, nezačneme ničím menším, než Základními deskami.

Základní deska aneb srdce celého PC

Základní deska (Motherboard) je takové celé srdce PC. Teď si zcela jistě všichni říkáte, že by se na ní vůbec nemělo šetřit a nejlepší by bylo vzít jednu z edic Asus R.O.G (Republic Of Gamers= Nejluxusnější a nejlepší desky na trhu, tedy kromě dvou procesorových, ale to už jsme někde jinde) či novinky od Gigabyte s přídomkem "G1". Jistě, zvláště na PC by se nemělo vůbec šetřit, koupit 2 grafické karty, k tomu nejlepší CPU s deskou, ale vykašlat se na zdroj a koupit nějaký 500W by byla sebevražda a vaše PC by nadobro odešlo do křemíkového nebe, proto je třeba mít vše hezky pěkně vyvážené a na ničem příliš nešetřit. Ovšem co se týče desky, tak dražší kousky nad 3000kč jsou určené pouze pro OC šílence (OC=Taktování), s těmito deskami se dosahuje nejvyššího možného OC a mnohdy mají i 4 PCI-Ex16 sloty pro grafické karty s možností osadit  Ovšem pro normálního uživatele bude stačit deska okolo 2000kč naprosto bez problému.

 

Jde jen o to vybrat takovou, která má správnou Patici a aby byla od důvěryhodného a spolehlivého výrobce, u kterého si můžete být kvalitními komponentami jistí. Za takové výrobce já osobně považuji desky od Asusu a Gigabyte (Od Gigabyte desku mám a naprostá spokojenost), tudíž pokud můžu doporučit, kupujte desky od 2 jmenovaných výrobců, ovšem pokud máte zkušenosti s jinými společnostmi a nedáte na ně dopustit, pak vám do toho nebudu mluvit, ale u Asusu a GB máte záruku kvality. V neposlední řadě by jste měli brát ohled na čipset, ale jednotlivé desky se čipsety příliš neliší, jde jen o menší, vcelku nepodstatné změny. Zkrátka pokud nežádáte 32GB Ram, 4 Grafiky a Intel Core I7 na 5,5GHZ, stačí vám deska v cenové hladině 2000kč.

No a jelikož jsme začali srdcem celého PC, tak myslím, že bychom to měli brát pěkně popořadě, tudíž se nyní přesuneme ze sekce základní desky do sekce Procesory...

CPU - Mozek celého PC

Procesor je nedílnou součástí celého PC. Pokud nevlastníte Nvidia Quaddro, pak právě CPU určuje, jak dlouho vám bude trvat Render videoklipu, to je to, co normální uživatele zajímá, reálné využití, s tím nepřímo souvisí i fakt, že musíte vybrat tak silný CPU, aby nebrzdil vaší grafickou kartu, opět se tedy dostáváme do bodu, kdy je nutné si uvědomit, že šetřit se nesmí na ničem. Na trhu s procesory máme firmy AMD a Intel, ovšem tyto firmy vyrábějí CPU převážně do desktopu. Pak tu máme ještě mobilní procesory, kde vévodí firma ARM s jejich stejnojmennou architekturou. Kupříkladu Nvidia nedávno také začala vyrábět procesory, ovšem ne s vlastní architekturou, ale s pozměněnou architekturou ARM. Tato platforma se jmenuje Tegra a už nyní můžete na trhu narazit na výrobky s nejnovější Tegrou 2, kupříkladu Smartphone LG Optimus 2X nebo tablet Motorola Xoom. Ovšem Nvidia není jediným, kdo na trhu s mobilními procesory tahá za nitky. Mezi další patří například Samsung, Apple a plno dalších. Ovšem stále jsou zde větší šance na úspěch, než na trhu s x86 platformou kde vévodí Intel s AMD u "zadnice". Dnes nás budou zajímat 2 jmenované firmy vyrábějící tyto minimalistické těžítka, společnosti AMD a Intel.

Každá z výše jmenovaných společností má svoje klady a zápory, trochu vás tedy zasvětím a vyjádřím se, jak to celé vidím já. Pokud se dnes rozhodnete pro AMD, z pohledu běžného uživatele uděláte výhodnější volbu, jelikož cpu od této firmy vedou co se týče poměru cena/výkon. Ovšem jejich produkty nedosahují takových kvalit, jako konkurence a především, její procesory prohrávají ve výkonu na takt. To znamená, že můžete mít sice šestijádrový Phenom X6 na frekvenci 4ghz, ale může ho porazit Intel Core i7 na mnohem nižší frekvenci, třeba 3,4ghz. Naproti tomu Intel, ten dělá vskutku to nejlepší a je mistrem v oboru. Jeho procesory jsou obecně rychlejší, ovšem také o něco dražší, záleží v jakém segmentu se vámi tak chtěný procesor vyskytuje. Když bychom vzali High-End, tedy Intel Core i7-990X, který stojí 20.000kč, pak je vám určitě jasné, že při ceně toho nejlepšího co má AMD, tedy Phenom II X6, se nejedná o zrovna výhodnou koupi, ovšem kdo ten výkon potřebuje, nemá jinou možnost. Když si vezmeme třeba Intel Core i7-2500K, tak ten není zase tak drahý ku svému výkonu a to nemluvím o možnosti nataktovat tento CPU na frekvenci 5ghz na běžném vzduchovém chlazení! Ano, nové Sandy Bridge procesory zvládají opravdu extrémní přetaktování.

 

Pokud byste chtěli jít opravdu do extrému, pak jsou tu ještě serverové procesory Intel Xeon se značkou: "Jen Pro bohaté"(samozřejmně vtip) Vezmeme-li si takové Phenomy X4 za cenu okolo 2.800kč při výkonu Intelu Core I5 za cenu 4.200kč, pak jsou velmi zajímavou koupí, která stojí za úvahu. Některé modely od AMD jsou s těmi od Intelu srovnatelné, ovšem některé nikoliv a Intel je a bude i nadále špičkou na poli CPU ať se vám to líbí nebo ne. Proč tomu tak je?! Vážení přátelé jsou v tom opět všemi milované zelené papírky, chcechtáky chcete-li, mluvíme opět o penězích. Intel jich má vskutku hodně, vypovídá o tom už jen kupříkladu to, že poseldní procesory od Intelu jsou vyráběné 32nm procesem, zatímco poslední AMD CPU jsou vyráběny 45nm procesem a to už Intel staví továrny, kde se budou vyrábět CPU na 28nm technologii! Intel si to zkrátka může dovolit, stejně jako si může dovolit dražší a větší marketingovou kampaň a že to funguje se můžeme přesvědčit kupříkladu u značky COD. Ovšem narozdíl od COD si to Intel zaslouží, protože vyvíjí vskutku kvalitní kousky a ne nadarmo se řadí mezi nejváženější a nejlepší IT společnosti.

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ozk8JhyYKlM?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Ozk8JhyYKlM?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="349"></embed></object> 

Myslím, že jako osvětlení situace na poli procesorů by to stačilo, ovšem stále jsme se nedostali odpověď na otázku, "Jaký tedy vybrat". Pokud nejste omezeni rozpočtem, pak jednoznačně Intel a konkrétně nové modely Core I7, ale POZOR, brát pouze modely s přídomkem "K", jinak si toho moc nenataktujete. Pokud jste nějakým způsobem omezeni, ale není to nic strašného, pak bych doporučil opět Sandy Bridge a sice modely Core I5, ovšem brát opět procesory s přídomkem "K". Pokud jste ještě o něco více omezeni rozpočtem, pak bych teprve doporučil AMD a sice modely Phenom X6, které se v některých hrách vyrovnají i dražším, ale starším Core i7-900 modelům. Ovšem pokud nákup PC nespěchá, pak bych pár týdnů počkal na AMD Bulldozer, jsem skutečně zvědav, zda-li nám předvede slibovaný výkon Sandy Bridge za o něco nižší cenu. Veliké + ode mě má za to, že budou podporovány i staré AM3 desky, ovšem stojíme před otázkou, je to vůbec dobře?! No, výkonu to rozhodně nepomůže a mám i určitě obavy, že s AM3 deskou se nedočkáme plného výkonového potenciálu těchto procesorů z architektury Bulldozer. Ovšem už se objevují nové AM3+ desky za cenu okolo 2000kč, tzn. nic hrozného. Ještě bych chtěl připomenout, že při výběru CPU musíte také dbát nato, aby jste k němu vybrali i adekvátní RAM moduly. Pokud tedy vyberete procesor s "Dual Channelem", pak je dobré koupit sudý počet modulů, v případě "tripple-channelu" je ideální vzít 6GB nebo rovnou 12GB operační paměti, ale k tomu se dostaneme později, po grafických kartách, které jsou nyní na řadě!

Grafická Karta - Je libo červenou či zelenou limonádu?

Zde narazíme celkem na 3 výrobce grafických čipů, přičemž ten 3. vyrábí pouze integrované grafické čipy a není jím nikdo jiný, než společnost zaměřující se především na výrobu procesorů, společnost Intel. Pak tu máme 2 lídry a jelikož tu máme jen 2 a náklady na výrobu nejsou stejně jako v případě CPU zrovna malé, je zde boj o zákazníky na denním pořádku. Jedná se o společnosti AMD a Nvidia. AMD ve své grafické divizi uplatňuje červené logo (ostatně už Ati měla červené logo, tak proč dělat rapidní změny, ještě by se to více zamíchalo, když AMD má zeleno-černé logo) Nvidia nese zase zelené logo, s tím souvisí i můj nadpis pro tuto komponentu a sice, grafickou kartu. Čím dál tím častěji se na interntu setkávám s lidmi podporujícími určitou značku a mějící odpor ke značce druhé, tito lidé vyvolávají FLAME a možná si to ani neuvědomují, ale nic tím nevyřeší, jen se zbytečně ztrapňují. Ovšem obyčejnými uživateli to pouze začíná, existují i weby, které si nechají recenzi zaplatit. I u nás v ČR se bohužel nějaký takový najde. Mluvím především o webu, jenž si vysloveně hraje na uživatelské médium s objektivními informacemi, něco jste si o tom mohli přečíst již na mém blogu, ovšem bohužel se musím domnívat, že tento web není jediný, který si nechává za články a recenze určité společnosti platit, alez rovna u DDWorldu je to zcela evidentní. Nadruhou stranu je pochopitelné, že se někdo rozhoduje na zakládě svých vlastních zkušeností, to je zase jiná a já to beru, ale jsem zastáncem názoru, že nejlepší je být nestranný a brát v danou dobu přesně to, co je nejlepší.

 

No ale to už jsme zase trochu jinde, že?! Pokud se v tomto segmentu moc neorientujete, pokusím se vám říci, jaký vlastně je rozdíl mezi Nvidií a grafickou kartou od AMD, v kostce je to jedno a to samé, při výběru většinou záleží na podporovaných technologiích a celkově softwaru. Tím myslím, že třeba Nvidia má o něco málo vyladěnější ovladače, PhysX, CUDA a tak dále. Má větší podporu vývojářů v rámci programu TWIMTBP, ale zrovna v tomto ohledu ji AMD začíná stíhat se svojí obdobou jejich programu a sice s programem AMD Gaming Evolved. Další rozdíl je kupříkladu v technologii zapojení 3 monitorů, kdy je u Nvidie potřeba buď Multigpu (grafika s více čipy), nebo více grafickými kartami, v tom je AMD Eyefinity lepší, než Nvidia Surround. Nvidia tu nadruhou stranu má 3D vision, v případě 2 karet je pak možno hrát na více monitorech ve 3D, ovšem 3D technologie je stále v plénkách a zatím ji vidím, jako nepoužitelnou pro běžné uživatele a pro běžné domácí použití.

 

Pak tu máme velikost jádra (GPU), kdy AMD má spravidla menší a NV větší plochu. Většinou to má dopad na provozní vlastnosti a karty s větším čipem jsou žravější a vzhledem k výkonu jsou méně efektivní. Doby, kdy Nvidia nad Ati jasně vévodila jsou už dávno pryč a dne je to již vyrovnané, přesně tak jak z toho my, zákazníci, budeme těžit. Ovšem Nvidia prohlásila, že Tegra je jejím hlavním zájmem, ovšem to neznamená, že by na x86 platformu kašlala, ba naopak program TWIMTBP stále jede a příjmy z grafického trhu Nvidii stále živí, takže není důvod se něčeho bát. Navíc na přelomu roku nás jak AMD, tak Nvidia potěší novou generací grafických karet a to už na 28nm, takže se ještě máme na co těšit. Ovšem jsme stále v roce 2011 a je na čase si říci, co vlastně koupit, aby mi na tom běhali ty nejnovější pecky na Maximum.

Zde nastává stejná situace, jako u každé jiné komponenty, musíme si stanovit nějaký rozpočet a podle toho vybrat ten nejvýhodnější model + musíme brát ohled nato, aby CPU danou grafiku nebrzdil. Absolutně nejvýhodnější volbou je dnes bezesporu Sapphire HD5850 Extreme od společnosti Sapphire za 2,800kč! Za tu cenu je to vskutku neuvěřitelné a kdybych neměl HD 5870, určitě bych do ní šel, ovšem máte vcelku malou pravděpodobnost, že na vás ještě zbyde. Na czc už nc nemají, ale nějaké kusy jsem viděl na Alfě a další karty jim prý mají přijít 27.4, takže bych rozhodně neváhal. Pokud je vám HD5850 málo, pak je vcelku výhodnou volbou HD6950 2GB za cenu okolo 6.000kč. Ale co je na této kartě nejlepší je fakt, že má 2 BIOSy jako HD 6970/6990 a hlavně jde odemknout na vyšší model HD6970 přepsáním BIOSu a úspěšnost je více, než 90%. HD6970 není vzhledem ke své ceně začínající někde na 7.200kč příliš atraktivní.

 

O něco zajímavější je model Nvidia Geforce GTX 570. Ano, stále je to ta ze začátku proklínaná, nepovedená architektura Fermi, ovšem Nvidia jí za ten rok dokázala vyladit na maximum a nové GTX 500 jsou více, než zajímavými kartami. Provozní vlastnosti jsou na referenční model více, než dobré, výkon cca 10% pod nejvýkonnější jednočipovou grafikou světa a cena na úrovni HD6970 při cca stejném výkonu, ovšem větším OC potencionálu. Většina referenčních GTX570 se dá pěkně natktovat na úroveň GTX580 při relativně dobré hlučnosti a teplotách, myslím, že se jedná o velmi zajímavý kousek, který by jste neměli přehlédnout. Dokonce i já jsem podlehl a už mám objednanou GTX570 za 4.000kč, moje karta HD5870 je tedy nyní k dispozici na jednom nejmenovaném aukčním serveru, tudíž pokud máte zájem o kartu, která je o 5% slabší, než HD6950 při lepších provozních vlastnostech, pak víte kam zamířit, ale to už je trochu mimo téma. Ovšem u GTX570 a obecně u jednočipovek od Nvidie zamrzí nemožnost zapojit 3 monitory, při takovém výkonu jaký nabízejí je to vcelku škoda, ikdyž si to 80% z nás nepořídí, trochu to zamrzí, zvlášť když konkurenční karty to podporují už od 500 řady a kdyby jste si někdy chtěli zahrát na 3 monitorech, je nutné SLI. Pokud do PC chcete investovat opravdu hodně a jste opravdový hráč, pak bych doporučil buď GTX 580, která je výkonná jako HD5970, ovšem za mnohem nižší cenu (11.000kč), nebo rovnou jednu z dvojice nejvýkonněšjích herních grafických karet, pak budete vybírat z GTX590 a Radeonu HD6990. Ty karty jsou zhruba stejně výkonné, záleží na výběru her, ovšem GTX590 má kupodivu o něco lepší provozní vlastnosti, především co se teploty týče, jinak cena je stejná, 15.000kč.

 

Ale pamatujte, že tyto karty využijete, tak v rozlišeních 2560x1600 a vyších. Také musíte mít na paměti, aby vám tyto bestie procesor nebrzdil. Řekněme seito upřímně, Intel Core I7-2600K na 4,5ghz je stále brzdou pro tyto 2 karty, obrázek si udělejet sami. Naštěstí s rostoucím rozlišením se snižuje závislost na CPU, tudíž by to neměl být až takový problém...

 

No, myslím, že pro dnešek by to už stačilo, uvidíme se za pár dni u ddalšíhoprůvodce výběrem PC, už se těším a piště komentáře, mějte se pěkně :)

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama