První dojmy ze seriálu Andor
Filmy/Seriály Novinka První dojmy ze seriálu Andor

První dojmy ze seriálu Andor

David Bernard

David Bernard

13

Konečně solidní Hvězdné války.

Reklama

Star Wars jsou univerzem, se kterým jsem vyrůstal od útlého věku. Prvních šest epizod jsem hltal jedním dechem. Pokud vyšla nějaká hra z prostředí Hvězdných válek, musel jsem ji mít. Hrál jsem Star Wars kartičky, sbíral samolepky, kupoval trička a povlečení. Prostě a jednoduše, fanoušek jak má být. Stále se mne to částečně drží a můj herní koutek zdobí několik figurek, lego či LED lampička z Aliexpressu. Magnet na ženy to příliš není, ale to mne vůbec netrápí. Star Wars prostě miluji. Po sedmé, osmé a deváté epizodě mi však na jazyku zůstala hořká pachuť. Nová trilogie je z mého pohledu velká bída. Lásku k tomuto univerzu zachránil pouze snímek Rogue One, který dodnes považuji za jeden z nejlepších Star Wars filmů.

Po tom, co společnost Disney získala práva na značku, začala mimo vlastní trilogii produkovat i seriály z předaleké galaxie. Mandalorian se mi líbil a domníval jsem se, že o moc lepší to již nebude. The Book of Boba Fett, věnující se námezdnímu lovci, neurazil ani nenadchnul. Když si vaši největší pozornost uzme ústřední postava jiné série, tak je něco špatně. Nemluvě o pubertální partě, jezdící na sci-fi verzích skútrů Vespa. Nedávno uvedený Obi-Wan Kenobi byl příšerný a neměl jsem sílu zhlédnout jej do konce. Hrůza, trapnost a infantilní břečka. Delší dobu oznámený seriál Andor mne tak nechával zcela chladným. Jako správný fanda ale vítám každé nové dílo, a tak jsem si tuto středu vyhradil čas na první tři ze dvanácti chystaných dílů. Nelituji.

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY.

Začátky Cassiana Andora

Příběh se odehrává zhruba pět let před událostmi již zmíněného snímku Rogue One. Rebelové, tak jak je známe, se teprve formují. Ústřední hrdina - zloděj Cassian Andor, se živí prodejem kradených věcí. Děj tedy pojednává o době, kdy se ještě nepřipojil k rebelii, vedené proti Galaktickému Impériu. Cassian se vydává na industriální planetu Morlana One, aby našel svoji ztracenou sestru. Při pátrání se dostane do nevyprovokované potyčky se dvěma členy korporátní ostrahy a jednoho z nich neúmyslně usmrtí. Aby unikl ze svízelné situace, je nucen zabít i druhého hlídače. Následuje úprk na planetu Ferrix, na které se hodlá na chvíli zašít. Zde požádá kamarádku Bix o zprostředkování kontaktu s překupníkem, aby mohl prodat extrémně vzácnou a Impérium ohrožující navigační technologii Starpath.

Příběh se odehrává pět let před událostmi Rogue One.

Na Morlaně One se mezitím zástupce hlavního inspektora - Syril Karn, rozhodne neuposlechnout rozkaz nadřízeného, který se snaží smrt ostrahy ututlat a začne pátrat na vlastní pěst. Podaří se mu odhalit loď, kterou Cassian Andor využil k cestě na Morlanu One a vystopuje ji na Ferrix. Zjistí také, že Cassian pochází z planety Kenari, ze které byl zachráněn Maarvou - ženou, která se ho v útlém věku ujala. Do Cassianovi minulosti nahlédneme formou flashbacků, které nás provázejí každým dílem. Bixin přítel Timm nahlásí Cassiana úřadům a ty na něj následně vydají zatykač. Dále už se raději vyvaruji popisu příběhu, neboť vám nechci zkazit samotný zážitek. Děj je nicméně velice poutavý a mile mne překvapil. A to i přesto, že se nese v dost pomalém tempu.

Tíživá atmosféra útlaku

Tvůrci seriálu Andor vsadili na ponurou, depresivní a tíživou atmosféru, která si krásně notuje s rolí Galaktického Impéria jako utlačovatele napříč galaxií. Sázka se vyplatila. Z toho, co vidíte na obrazovce, sálá deprimující Orwellovský nádech, čemuž dopomáhá i neustále zakaboněné počasí. Na obyvatelích Ferrixu je vidět nespokojenost, strach a nevole se podřizovat železné pěsti Impéria. Strach je dobrý sluha, ale zlý pán, a tak většina mlčí a drží krok. Andor se vám během sledování postupně dostává pod kůži a jsem velmi rád, že se tvůrci tentokrát rozhodli upustit od přehršle infantilních vtipů, kterých bylo v Mandalorianovi a v The Book of Boba Fett na můj vkus až příliš (o Obi-Wanovi ani nemluvě). Andor lze žánrově zařadit spíše ke špionážnímu thrilleru s prvky sci-fi, než k čistokrevné podívané z budoucnosti. Náramně to k ději sedí a je to velmi příjemná změna. Bravo. Potlesk pro tvůrce.

Kvalitní obsazení

U seriálů z univerza Star Wars jsem byl často svědkem situací, během kterých mi herci vyloženě vadili. Již zmíněná pubertální parta z The Book of Boba Fett či herci v Obi-Wanovi, byli z mého pohledu otřesnou záležitostí. Tentokrát se však casting povedl. Cassiana Andora ztvárnil mexický herec Diego Luna, stejně jako v případě filmu Rogue One. Diega můžete znát také například z Narcos: Mexico, ve kterém hrál hlavní zápornou postavu - drogového bosse Miguela Ángela Félixe Gallarda. Herec je to bezesporu velmi dobrý a svým standardům dostál i v případě role Cassiana. Stellan Skarsgård jakožto překupník Rael nemá chybu.

Tentokrát se casting povedl.

Ostatní postavy se vám zprvu mohou zdát krajně nesympatické, ale když si uvědomíte, že takové být mají, rázem je vám jasné, že si tvůrci dali při castingu opravdu záležet. Zástupce Inspektora Syril Karn je typickým příkladem tzv. Hujera. Vše dělá dle pravidel a za každou cenu chce dosáhnout excelentních výsledků. Stejně jako v celém Impériu, se v něm odráží "nacistická" povaha. Bixin přítel Timm je nesympatický již od začátku a svoji roli tak plní na výbornou. Výše zmíněné lze uplatnit na drtivou většinu postav a i když jsem devadesát procent zúčastněných herců v životě neviděl (nebo si to alespoň nepamatuji), své řemeslo ovládají kvalitně.

První dojmy ze seriálu Andor

Konečně solidní Hvězdné války

Z textu jste již určitě poznali, že se mi seriál Andor líbí. Ba co víc, jsem nadšený. První tři díly jsem slupnul jako malinu a nemohu se dočkat dalších. Je pravda, že příznivci galaktické akce nemusí být díky pomalejšímu tempu nadšeni stejně jako já, ale pokud se vám líbil výborný Rogue One, budete se cítit jako doma. Tíživá atmosféra se skvěle doplňuje se špionážní premisou a Orwellovský nádech se vám dostane pod kůži. Diego Luna se na roli Cassiana Andora náramně hodí. Působí civilně a lidsky. Nejedná se o žádného superhrdinu s tzv. plot armorem a toho si velice cením. Zdatně mu sekunduje Stellan Skarsgård v roli překupníka Raela. Úroveň vizuálních efektů je velmi dobrá. Možná si budete klepat na čelo, ale Andor se mi líbí více jak Mandalorian. Zbývá jen čekat, jestli svým kvalitám dostojí i ve zbytku dílů. Pokud máte stejně jako já zkaženou chuť po tragickém Obi-Wanovi, nyní je ta správná chvíle si ji spravit. Dejte Andoru šanci, je to paráda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama