První rok s konzolí Xbox Series
Speciály Článek První rok s konzolí Xbox Series

První rok s konzolí Xbox Series

Martin Zavřel

Martin Zavřel

14
Platformy Xbox Xbox Series X|S

Současná herní konzole Microsoftu slaví první narozeniny.

Reklama

Je tomu přesně rok od chvíle, kdy současná generace konzolí Xbox vstoupila na světový trh, včetně toho českého. Bohužel ještě pořád přetrvává nedostatek zásob, kdy poptávka převyšuje nabídku, nicméně kdo opravdu hodně chtěl nebo svoji rezervaci prostě zaregistroval včas, ten se již ke konzoli touto dobou nejspíš dostal. Samozřejmě ale přibývají další zájemci, kteří reagují kromě jiného na zvěsti o skvělém výkonu či funkcích konzole, případně na výhodnost Game Pass předplatného nebo stále silnější exkluzivní tituly, které pro tuto platformu postupně dorážejí. Podle dostupných neoficiálních statistik se k dnešnímu dni ve světě prodalo 8.44 milionů kusů konzolí Xbox Series X a (plně digitálních) konzolí Xbox Series S.

První rok s konzolí Xbox Series

Ačkoliv první rok nové platformy bývá poněkud slabší na zásadní nové hry, jak se teprve tvoří silná zákaznická skupina a vývojáři se ještě učí s novým železem pracovat, s konzolí Xbox Series rozhodně nebyla těch prvních 12 měsíců nuda. Osobně jsem už od prvního dne zíral na krásy Anglie v Assassin´s Creed Valhalla a užíval si bleskového nahrávání, vysokého rozlišení a spolehlivé plynulosti. Mezi dalšími startovními hrami mi trochu nečekaně vyrazil dech i Tetris Effect, který na pořádné televizi (nebo monitoru) předvádí neskutečnou audiovizuální extázi. Stejně tak Ori 2 ve 120 Hz nebo 6K byl docela šok. Pokud se nicméně na Xbox Series tituly z prvního roku podíváme objektivně, žebříček na Metacritic vypadá takto:

Nejlépe hodnocené hry pro Xbox Series dle Metacritic:

  1. Hades (93/100)
  2. Forza Horizon 5 (92)
  3. Microsoft Flight simulator (92)
  4. It Takes Two (89)
  5. Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2 (89)
  6. Tetris Effect: Connected (88)
  7. F1 2021 (88)
  8. Psychonauts 2 (87)
  9. Hitman 3 (87)
  10. Death´s Door (87)

Někteří samozřejmě mohou namítat, že určité hry z toho seznamu vyšly také pro minulou generaci nebo obecně již dříve na jiných platformách, ale to nic nemění na tom, že na Xbox Series vypadají a běží citelně lépe, než na Xbox One. Navíc hned několik z těchto her je naopak v rámci konzolových platforem (Microsoft razí politiku vydávání všech svých her i na PC) exkluzivní pouze pro Xbox, včetně dvou titulů z prvních tří příček. Těchto her jsme se také dočkali od prvního dne "zdarma" v rámci velkoryse naceněného předplatného Xbox Game Pass. A to nás letos ještě pořád čeká Halo Infinite.

První rok s konzolí Xbox Series

Quick Resume je zásadní předností Xboxu

Předplatné Game Pass je většinou tím nejsilnějším argumentem, který uvádějí lidé, pořizující si nový Xbox. Za sebe nicméně musím říct, že po roce se všemi novými i starými konzolemi mi jakožto náročnému hráči (rozehrávajícímu/dohrávajícímu velké množství her) nejzásadnější na celém Xbox Series ekosystému přijde funkce Quick Resume. Snad každý dnes hraje víc než jedinou hru - může jít třeba o nějakou tu příběhovou pro jednoho a zároveň nějakou jinou pro multiplayer s přáteli. Schopnost vracet se k různým hrám instantně, aniž by je člověk musel znovu spouštět od hlavního menu, je ohromně příjemná a naprosto mne rozmazlila - platformy bez ní mi již připadají vyloženě "pozadu". Součástí komfortu nové konzole je dále prakticky absolutní tichost stroje během provozu, což je další věc, kterou se konkurence pochlubit nemůže.

Xbox na vzestupu

Jak jsme psali nedávno, Xbox Series je zatím nejrychleji prodávanou konzolí značky Xbox. Je tedy očividné, že start této generace se Microsoftu jednoznačně povedl a jediná otázka je, jak dalece a kam až úspěch této konzole zajde. Bylo by pěkné a pro všechny hráče přínosné, kdyby se poměry mezi jednotlivými konkurenčními platformami co nejvíce vyrovnaly, protože jedině to skutečně donutí každou z nich, aby ze sebe vydala to nejlepší a šla co nejvíce vstříc samotným hráčům - nabídkou obsahu, služeb i cenami.

Sám mezi svými příteli, hráči i nehráči, pozoruji slušný nárůst majitelů Xboxu, ať už jde o jeho "velkou" variantu pro náročnější nebo třeba extrémně cenově výhodnou menší variantu s předplatným Game Pass, kterou často kupují rodiče dětem (ale zažil jsem i seriózní hráče, kteří si "Sko" pořídili "jako druhou konzoli" k jiné primární platformě). Ačkoliv bych si samozřejmě přál ještě více skvělých her, osobně jsem se svým prvním rokem jako majitel Xbox Series spokojený a vím, že slibné velké i menší hry jsou na cestě, ať už jde o zmíněné Halo Infinite (multiplayerová beta byla vynikající), Stalker 2, Starfield či třeba Scorn.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama