První testy Ryzenů 5000, obdoba DLSS od AMD a (ne)dostupnost grafických karet
Novinka První testy Ryzenů 5000, obdoba DLSS od AMD a (ne)dostupnost grafických karet

První testy Ryzenů 5000, obdoba DLSS od AMD a (ne)dostupnost grafických karet

Jan Urbančík

Jan Urbančík

20

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u prvního týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

DLSS od AMD

Přestože společnost AMD před pár dny oznámila nové grafické karty, které svým výkonem velmi dobře konkurují Nvidii, jedno se musí nechat, AMD je pozadu v technologiích. A zatímco ray-tracing už jakž takž dohnali, alternativa k čím dál tím víc populárnímu DLSS stále chybí. To by se ale mělo změnit, alespoň tak o tom mluví známý novinář Tom Warren z magazínu The Verge. Podle jeho informací na obdobě takové technologie už AMD pracuje. Měla by být otevřená a dostupná napříč platformami, dostat by se tak měla i na konzole nové generace, z čehož by mohly výrazně benefitovat za několik let, kdy jim bude „docházet dech“. Podrobnější informace zatím nevíme a nevypadá to, že by se tato konkurence DLSS měla objevit někdy v blízké budoucnosti.

Další nevydařený launch v podání Nvidie

Z oznámení grafických karet Ampere na začátku záři byli nadšení snad všichni. Výkon se posunul poměrně výrazně, naopak cena zůstala stejná. To ale ještě nikdo nevěděl, jaké problémy tato generace karet bude mít. Vydání RTX 3080 byla katastrofa, karty byly do pár minut všude vyprodané a od dne vydání se stále v obchodech neobjevily. Stejně na tom byla karta RTX 3090, která byla vydána o pár týdnů později. 29. října jsme se dočkali vydání zatím nejlevnější oznámené grafické karty RTX 3070, ani ta se však problémům nevyhnula a obchody opět hlásí vyprodáno. V tuzemských obchodech navíc u drtivé většiny grafik ani nejsou uvedeny ceny. Potěšující zprávou je alespoň fakt, že pokud se na vás usměje štěstí a přijde vám jedna z těchto karet, dostanete k ní hru Call of Duty: Black Ops Cold War. Zatím není jasné, kdy se situace zlepší, je však vidět, že přípravu na vydání Nvidia výrazně podcenila.

Intel oznámil nové desktopové procesory

Intel zareagoval na vydání procesorů Ryzen 5000 od AMD a oznámil 11. generaci procesorů pro desktop. Nese kódové označení Rocket Lake a na trh se podívá v prvním kvartálu příštího roku. Nová architektura nazvaná Cypress Cove je v podstatě konverzí 10nm architektury Ice Lake na 14nm proces. Půjde tak o sedmou generaci, jež běží na stejném a dnes již, nutno říct, zastaralém procesu. Díky zmiňované architektuře bychom se ale měli dočkat nárůstu IPC a také podpory rozhraní PCIe 4.0. Pravděpodobně dojde i k navýšení taktů. Jestli to ale bude stačit na konkurenci v podobě Zenu 3, to jisté rozhodně není.

První testy Ryzenů 5000, obdoba DLSS od AMD a (ne)dostupnost grafických karet

AMD kupuje Xilinx

V září Nvidia oznámila, že kupuje ARM, a AMD zřejmě nechce zůstat pozadu, před pár dny totiž oznámilo akvizici společnosti Xilinx. Akvizice bude stát 35 miliard dolarů. AMD si to může dovolit hlavně díky tomu, že celý nákup proběhne pomocí akcií. Xilinx je firma zaměřující se na výrobu FPGA, tedy čipů, které si naprogramuje až sám zákazník. Je to tak další segment, kde bude chtít AMD konkurovat Intelu.

Jak si vedou procesory Ryzen 5000

Máme za sebou vydání prvních 4 modelů nových procesorů Ryzen 5000 postavených na architektuře Zen 3, kterým jsme se detailně věnovali v samostatném článku. Znamená to tak, že máme k dispozici také první nezávislé testy a ty si alespoň ve zkratce shrneme. Na všech můžeme vidět, že AMD udělalo velký posun v jednovláknovém výkonu. Nejvyšší model Ryzen 9 5950X je oproti svému předchůdci Ryzen 9 3950X v průměru o 20% výkonnější ve hrách. A je pak jen o něco málo výkonnější než nejvyšší model Intelu i9 10900K, který je ovšem, nutno dodat, výrazně levnější. Prakticky ve všech testech je ale jasně vidět, že opravdu záleží, který titul je zrovna testován. Zatímco třeba v Borderlands 3 Ryzen 5950X o něco zaostává, v testu od youtube kanálu Hardware Unboxed jsme mohli vidět, že v takovém Death Stranding drtivě poráží všechnu konkurenci. Výrazně výhodnějším modelem pro hráče ale bude papírově o něco méně výkonný procesor Ryzen 5900X. Ten má sice o 4 jádra míň, ale také je o 250 dolarů levnější a jednovaláknový výkon má prakitcky stejný jako Ryzen 9 5950X, takže výsledky ve hrách jsou až na výjimky totožné. Podrobnou analýzu naleznete například na webu Tomshardware. Špatnou zprávou je, že i procesorů se týká špatná dostupnost, na kterou už jsme si zvykli u grafických karet. Minimálně na českých obchodech se všechny modely rychle vyprodaly a momentálně nejsou k dostání.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_title="Zdroj: Tom's Hardware" ids="96212172,96212173,96212175,96212176,96212177,96212178"]

Spekulace o RTX 3060 Ti a 3080 Ti

Bylo jasné, že Nvidia nějakou kartu střední třídy chystá a vydání jedné takové už se podle všeho blíží. Důvěryhodný web Videocardz informoval o specifikacích grafické karty Geforce RTX 3060 Ti, která podle prvních leaků měla vyjít už 17. listopadu, ale nakonec se jí nejspíš dočkáme až 2. prosince. Mělo by jít o ořezanou verzi RTX 3070, která by mohla dosahovat asi 80 % jejího výkonu. VRAM bude stejná, tedy 8 GB GDDRX6. Spotřeba logicky o něco nižší, předpokládá se asi 180 W. Důležitá však bude samozřejmě cena, ta by údajně neměla být vyšší než 399 dolarů. Uvidíme, jak na tento krok zareaguje AMD, které zatím nové grafiky v tomto segmentu neoznámilo a nabízí v něm pouze „dosluhující“ Radeon RX 5700 XT.

A není to jediná grafická karta, o které hojně spekuluje. Ve hře je totiž ještě RTX 3080 Ti, o níž informuje známý insider Kopite7Kimi. Tento model údajně nabídne dokonce stejný počet shaderů jako RTX 3090, což by bylo velice zajímavé. Má pak mít 20 GB VRAM, což je alespoň na hraní rozhodně víc než dostačující.

I kdyby se však spekulace potvrdily, nejdůležitější otázkou je, jak to bude s dostupností, která je stále špatná, a vydávání nových modelů grafických karet tak vlastně nemá příliš smysl, protože si cestu k zákazníkovi stejně nenajdou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama