PS5 má být dvakrát výkonnější než Xbox One X
Novinka PS5 má být dvakrát výkonnější než Xbox One X

PS5 má být dvakrát výkonnější než Xbox One X

Michal Burian

Michal Burian

66
Platformy PlayStation PlayStation 4

12,9 teraflopů.

Reklama

Přesně před dvěma týdny se Mark Cerny v rozhovoru pro Wired rozpovídal o nové generaci konzole PlayStation a prozradil první detaily. Ty potvrdily dříve zmiňované spekulace, včetně procesoru, grafického čipu, podpory ray tracing, SSD disku nebo zpětné kompatibility s hrami z PS4.

Krátce na to měla společnost Sony uspořádat prezentaci PlayStationu 5 pro pozvané partnery, kde prozradila další detaily. Ty se údajně dostaly na Reddit. Pokud jsou pravdivé, tak procesor Zen 2 má osm jader a taktovaný je na 3,2 GHz. Grafický čip je speciálně vytvořený čip Navi ve spolupráci s AMD a Sony, jenž přináší 56CU, 1,8 GHz a 12,9 teraflopů. Operační paměť má být 24 GB RAM a ten SSD disk má být ve skutečnosti mix SSD a HDD.

Na Redditu se mluví také o zpětné kompatibilitě. Ta má obsahovat Boost mód známý z PS4 Pro, který automaticky zlepšit výkon PS4 her hraných na PS5. PS3 hry podporovány nebudou, ty zůstanou součástí PlayStation Now.

Pokud jsou informace pravdivé, tak PS5 se svými 12,9 teraflopy bude dvakrát výkonnější, než je současný Xbox One X. Na tom už by nemusel být problém rozběhnout velké tituly s rozsáhlými otevřenými světy v rozlišení 4K se solidní a hlavně stabilní frekvencí snímků za sekundu. Já osobně si přeji chytřejší umělou inteligenci. Tu Ubisoft sliboval už i příchodu současné generace konzolí, ale jak víme, výkon se pro AI nenašel.

Připomeňme, že Xbox One X je o 40 procent výkonnější než PS4 Pro, Xbox One X má 6 teraflopů. Vypadá to, že začne brzy nová konzolová válka. Microsoft chce nejvýkonnější konzoli na trhu, postaví nový Xbox s více teraflopy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama