RAGE 2 – přehled a náplň aktivit
Preview RAGE 2 Článek RAGE 2 – přehled a náplň aktivit

RAGE 2 – přehled a náplň aktivit

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Závody, konvoje, krvavá televizní show, hledání arch. Nejen to nabídne pustina v podání id Software a Avalanche Studios.

Reklama

Střílečka RAGE 2, která vzniká ve spolupráci id Software a studia Avalanche, se na letošní akci The Game Awards prezentovala povedeným a dost střeleným trailerem, který mimo jiné odhalil, že se hry dočkáme 14. května 2019. Pro ty, kterým trailer nestačí, je na webu Bethesdy k dispozici ještě nálož z větší části nových informací, které naznačují, co nás vlastně čeká v prvním postapokalyptickém světě, jehož stylizace sází na růžovou barvu (Ubisoft by možná nesouhlasil). Pojďme si tedy shrnout vše podstatné z oblasti aktivit, kterými nás vývojáři hodlají zabavit.

Jakmile s hlavním hrdinou Rangerem projdete úvodní oblast, otevře se vám celý herní svět plný různých dynamických událostí. Můžete se tedy vydat vyčistit doupě banditů, zúčastnit se závodu nebo zlikvidovat nepřátelský konvoj. Plnění aktivit má dokonce dopad na vztahy s klíčovými postavami, s nimiž se setkáte v rámci hlavního příběhu. Tim „na velikosti nezáleží, kdyžtak mám krabici“ Willits z id Sofware tvrdí, že vše, co v RAGE 2 děláme, je odměňováno.

Cestou necestou

Závody mohou probíhat na závodní trati The Torn Plains Racetrack. Ta je popisována jako ráj pro milovníky rychlosti a závisláky na adrenalinu, přičemž na kroutících se drahách s možností volby optimální trasy můžete vyhrávat nová auta. Stejně tak ale není problém potkat se s dalšími závodníky v pustině a vyzvat je k rychlému závodu z bodu A do bodu B. Tyto body jsou přitom určené v závislosti na místě, v němž je závod zahájen, díky čemuž nemá být žádné takto uspořádané závodění stejné.

S konvoji jsme se seznámili už na letošní výstavě Gamescom. Připravte se tedy na to, že jde o masivní, dobře bráněné pojízdné pevnosti, jejichž zničení vyžaduje dostatek schopností v oblasti řízení i boje. Pozor si musíte dávat také na různé typy doprovodných vozidel, které konvoj chrání. Může jít třeba o rychlé motorky nebo silná auta. Všichni se budou zuřivě bránit, ať už útočíte na vozy frakce Immortal Shrouded nebo Goon Squad, jelikož obě skupiny vysílají do různých částí herního světa vlastní konvoje.

Na cestách vás však nečeká pouze ničení a zabíjení, a tak není problém čas od času pomoci ostatním řidičům. Při projížďkách pustinou lze narazit na civilisty, jež pronásleduje skupina aut banditů. Jestliže se zbavíte všech pronásledovatelů, čeká vás nemalá odměna. A jen tak mimochodem, ve světě RAGE 2 se nesetkáte pouze s vozy, které mají kola a které se neodlepí od země. V roli Rangera se dostanete i k malému létajícímu prostředku Icarus. Nejprve si ho musíte zasloužit, hra vám ho očividně jen tak nenabídne, ale jakmile se ho zmocníte, lze na prostředí pohlížet hezky z výšky a zkoumat ho ze zcela nové perspektivy.

Televizní hvězda

Pokud si budete chtít od válčení s pomocí vozidel odpočinout, můžete přesedlat na pěší válčení v aréně, tedy na Mutant Bash - bláznivou televizní show známou už z prvního RAGE. V tomto případě se musíte vypořádat s postupně náročnějšími vlnami nepřátel, za což jste odměňováni cenami a slávou. Od dob prvního dílu však došlo ke změně moderátora, kterým je nyní žena jménem Desdemonya. Nejen díky ní je nová podoba Mutant Bash TV krutější a zvrácenější než kdy dřív, takže si připravte dostatek munice, granátů a Wingsticků, tedy ikonických bumerangů. Jednotlivé vlny nepřátel sice vyplňuje fáze, během níž se můžete vyzbrojit, ale pořadatelé akce vám tímto způsobem dají jen naprosté minimum výbavy, kterou potřebujete k boji.

Nově představenou aktivitou je hledání arch. Nejde však o nějakou Archu úmluvy, koneckonců Ranger není Indiana Jones (což je škoda, ale nebudeme soudit). Ve světě RAGE se takto nazývají speciální podzemní kryty, v nichž byli ukryti vybraní obyvatelé planety krátce před ničivým pádem asteroidu na zemský povrch. Mocná nepřátelská frakce Authority sice většinu přeživších z arch zlikvidovala, takže v nich asi nebude moc živo, přesto není od věci je hledat, protože jsou klíčem k vylepšování speciálních schopností, jimiž Ranger disponuje. Jde kupříkladu o ochrannou stěnu, jejíž použití krátce demonstruje nový trailer. Některé archy každopádně objevíte při plnění misí, k jiným se dostanete, když v pustině narazíte na hodnotné informace. Ty mohou poskytovat obyvatelé místního města, nalezené datapady nebo audio nahrávky.

Mezi těmi obyvateli mohou být i vaši spojenci, kteří fungují mimo jiné jako zadavatelé práce. Tvůrci tedy doporučují je často navštěvovat, protože mohou nabízet dodatečné úkoly s dodatečnými odměnami. V některých městech na vás čeká také příležitost stát se lovcem odměn. Stačí přijmout kontrakt, ulovit zadaný cíl a těšit se z toho, co za jeho likvidaci dostanete, protože v postapokalyptické pustině RAGE 2 platí jediné – živý nebo mrtvý.

Authority (ne)má šanci

Jak se zdá, stejný přístup aplikuje již zmíněná polovojenská frakce Authority. Jednou z jejích předností je nikým nenarušovaná vláda nad oblohou, díky čemuž mohou síly Authority udeřit kdykoliv a kdekoliv v pustině. Letouny této nepřátelské organizace mohou vysazovat vojáky i stacionární střílny, kterým by se měl každý vyhýbat. Leda že byste měli k dispozici dostatečně silný arzenál schopný srovnat se zemí malé město. Pak snad budete mít proti jednotkám Authority šanci. A snad bude odměna v případě úspěchu stát za to.

V plodu lásky id Software a Avalanche Studios, na nějž dohlíží strýčkové a tety z Bethesdy (pokud nejsou zrovna vytížení řešením plátěných tašek, únikem údajů ze zákaznické podpory či jinou kauzou kolem Falloutu 76), očividně bude vážně co dělat. V pestrosti a náplni aktivit, které nás čekají v otevřeném světě RAGE 2, je rozhodně cítit rukopis a styl vývojářů z Avalanche, což koneckonců dává smysl, jelikož jsou hlavními tvůrci. Nezbývá tedy než doufat, že nás všechno to bojování, střílení, ježdění a hledání zabaví na dostatečně dlouhou dobu a že nedojde na stereotyp, k němuž mají dřívější projekty švédského studia občas sklon. S ohledem na to, že podává pomocnou ruku id Software, se ale na květen nejde netěšit.

RAGE 2 vychází 14. května 2019 pro PC, PS4 a Xbox One. Hru předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama