Recenze Against the Storm – přežít tuhle bouři je proklatě těžké
Recenze Recenze Against the Storm – přežít tuhle bouři je proklatě těžké

Recenze Against the Storm – přežít tuhle bouři je proklatě těžké

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

10
Platformy Windows PC

Mix různých žánrů tu funguje na jedničku.

Reklama

O potenciálu Against the Storm jsem vás informoval už v našich dojmech z hraní. Již v dané době se totiž jednalo o velmi zajímavé dílo, které dokázalo za pomoci jednotlivých herních mechanizmů zaujmout. Mělo však své mouchy. Nyní tu máme finální verzi. Jak moc se hra oproti předběžnému přístupu posunula, vám poví následující řádky naší recenze.

Platforma: PC (recenzovaná verze)

Datum vydání: 8. 12. 2023

Vývojář: Eremite Games

Vydavatel: Hoodes Horse

Žánr: Roguelite strategie

Česká lokalizace: ano

Multiplayer: ne

Dat ke stažení: 4,78 GB

Herní doba: 90 – 180 hodin

Cena: 710 kč (Steam)

V Against the Storm nad sebou máte netrpělivou královnu

Konce světa mají v různých vesmírech odlišné podoby. V univerzu Against the Storm je primárním apokalyptickým jevem Morbouře, která se objevuje vždy po určitém čase a maže z povrchu zemského vše, co se jí postaví do cesty. Je jedno jak krásná byla vaše série osad. Po určité době zkrátka zmizí a s nimi vše, co se vám podařilo vybudovat. Vašim úkolem je v tomto díle proto nalézt odpověď na to, jak celý proces zastavit a zajistit svému lidu šanci na to, že se mu bude žít lépe a nebude už nikdy nucen vracet se do útrob nezničitelného, avšak ponurého Doutnajícího města.

To tu představuje sídlo celé civilizace, ze kterého panuje nesmlouvavá královna toužící nikoliv po výmluvách, nýbrž výsledcích, což vám dá nejednou patřičně najevo. V rámci příběhu se vydáváte budovat osady, které slouží jako ukázky vaši schopnosti plnit touhy zdejší panovnice. Právě to totiž děláte. Snažíte se plnit úkoly a pomaličku tak expandovat nejen vámi kontrolovanou vesničku, ale také škálu budov, k nimž máte přístup.

Na úplném začátku vaší cesty máte v Against the Storm po ruce jasně daný počet struktur, které je možné postavit. A často to vlastně ani nejsou struktury, nýbrž pojízdné vozíky a jednoduché stánky, z nichž obyvatelé nové kolonie vyráží dobývat okolní les. Každá z kolonií tu prakticky těží z toho, co dokázala ta předchozí. Nikoliv však díky tomu, že by vám někdo přesunul veškeré zdroje, nebo vás aktivně zásoboval. Hlavní jsou tu zkušenosti a nové plánky, které během svého budování získáte.

Nic tu ovšem nemáte úplně jisté. Against the Storm totiž není pouze budovatelskou strategií, ale také roguelite titulem, což v praxi znamená, že jen máloco máte během hraní zaručené. Po odstartování nové vesnice se vám vždy vygeneruje mapa a škála budov k nimž budete mít přístup taktéž nebude totožná jako v předchozím pokusu. Tedy základní spektrum ano, nikoliv však pokročilejší struktury. Ty si totiž otevíráte tak, že získáváte královninu náklonost, díky níž pak dostáváte v rámci mise přístup vždy k určitému objemu struktur.

Náhoda vám nebude vždy přát

Paleta toho co je možné postavit je na poměry žánru neskutečně pestrá. Určité budovy tu pak mají více podob, které vyžadují pro chod trošku jiné podmínky. Když je však splníte, jste schopni produkovat některé suroviny daleko efektivněji než v případě, že vsadíte na výrobu v základních strukturách, které za stejný vstupní náklad vygenerují o poznání méně než pokročilé stavby. Po většinu partií se k novým stavbám dostáváte prosekáváním lesa a plněním už zmíněných výzev vaší drahé panovnice. Musíte mít ovšem štěstí. Když vám totiž nebude přát, klidně se vám může stát, že namísto potřebných produkčních řetězců dostanete ty, pro něž nemáte využití.

Na první pohled se to může zdát jako detail, jenže v Against the Storm záleží často na každém detailu. Jednou jsem kupříkladu vsadil na to, že si založím farmářskou osadu. Myšlenka to byla pěkná, jenže les mi nepřál. Namísto pestré škály bodů, kde bych mohl pěstovat své plodiny, se mi pod ruku dostal pouze neprostupný hvozd s takřka nulovým potenciálem na to, v něm něco pěstovat. Co si budeme povídat, to co následovalo nebylo úplně pěkné. Štístko se na mě naštěstí usmálo ve výběru královniných zpráv, které městečku dodávají jisté bonusy. V jedné z nich mi totiž byl nabídnut kanibalizmus.

Sice se mi vyhrát nepodařilo, avšak kolonie v Against the Storm přežila o něco déle, což se též počítalo, protože mi za vedení mého městečka byl dán slušný objem zkušenostních bodů. Ty jsem následně přetavil v hlavním městě v různé permanentní bonusy. Zatímco s nimi můžete po aktivování počítat vždy, s městečky, kterým vaše práce dala možnost vzniknout nikoliv. Herní svět se totiž „vždy“ po určité době resetuje skrze Morbouři a jediné co zůstane na mapě stejně jako předtím je Doutnající město. Musím uznat, že tempo jakým zkáza přichází je neúprosné.

O nic méně však není přívětivá královna. Přestože máte často relativně fungující osadu, když dost rychle nerealizujete její touhy během chvíle vaši cestu ukončí a vy můžete budovat od znova. Nepřítelem tu není pouze královna, ale také samotný hvozd. V něm sice neprobíhají žádné velkolepé bitvy, avšak jeho obyvatelstvo musíte upokojovat skrze pracovníky. Celkově mi tu občas přišlo přežití dosti o náhodě. Stačilo dostat pár špatných karet, nebo narazit na místa se zásadnější hrozbou a už to jelo. Optimalizace a celková hratelnost však prošla slušným vývojem, za což autory chválím.

Against the Storm je překvapivě tvrdou strategií

Už v předběžném přístupu roguelite strategie Against the Storm excelovala. Během vývoje se tvůrcům podařilo zbavit technických nedostatků, díky čemuž tu nyní pro nás mají výbornou budovatelskou strategii, která hráče staví před neustále se měnící svět plný budovatelských výzev spojený se schopností adaptovat se. Komplet ve všech ohledech exceluje.

Člověk se však po většinu času musí smířit s tím, že když mu štěstí nebude přát i ta sebelépe vymyšlená osada může padnout. Pokud vám ale štístko přeje, tak se můžete těšit na příjemné budování. Against the Storm bych doporučil primárně těm, kteří se nebojí výzev, protože ty tu naleznete takřka vždy. Za sebe bych možná uvítal menší míru náhody, nikdy však nemůžeme mít vše.

Recenze Against the Storm – přežít tuhle bouři je proklatě těžké
Windows PC

Verdikt

Against the Storm je mistrně zpracovanou roguelite strategií, jejímž tvůrcům se podařilo namixovat dva oblíbené žánry. Díky jejich práci vznikl jedinečný titul, který rozhodně stojí za pozornost. Musíte ovšem počítat s tím, že ne vždy vám budou sudičky přát.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Fungující koncept výrobních řetěžců
Extrémní znovuhratelnost
Vysoká návykovost
Brilantně namixované mechanizmy
Náhoda vám občas dokáže slušně pokazit život
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama