Recenze Batman v. Superman – Dawn of Justice
Blogy čtenářů Článek Recenze Batman v. Superman – Dawn of Justice

Recenze Batman v. Superman – Dawn of Justice

Bruce Wayne

Bruce Wayne

Po tolika komiksech, po tolika animácích, po tolika letech už se to k nám dostalo – velký střet Batmana se Supermanem, který je snem každého fanouška!

Reklama

Po tolika komiksech, po tolika animácích, po tolika letech už se to k nám dostalo – velký střet Batmana se Supermanem, který je snem každého fanouška!

Před třemi dlouhými roky. Byly to pouze klepy a pak ty klepy režisér Zack Snyder přivedl k životu. Jediná popcornová zábava, která mne kromě pár výjimečných filmů stoprocentně dokáže vytáhnou do kina. Zklamání tedy nepřipadalo v úvahu a jak to tedy dopadlo? Rozeberu v článku.

Největší Gladiátorský souboj v dějinách lidstva

Film se odehrává osmnáct měsíců po událostech Muže z oceli. Vstup do samotného filmu nám představuje moment kdy Superman bojuje s generálem Zodem a všechno vidíme z pohledu Bruce Wayna. Tentokrát si mnohem více uvědomujeme, že ten souboj sebou přinesl i obrovský počet obětí. Není tedy divu, že někteří Supermana berou jako spasitele kdy nám v několika záběrech ukázali jeho hrdinské kousky, ale zároveň v něm někteří vidí ohrožení.

Bruce Wayna sužuje paranoia, zdají se mu noční můry o tom, že Superman je hrozba a v budoucnosti sebou přinese zkázu a smrt. Batman samotný je zde ukázán v dosti znevýhodněné pozici a musí jednat dřív než bude pozdě. Podobně je na tom i Lex Luthor 'psychotik', který rovněž vidí v Supermanovi hrozbu a je ochoten proti němu použít jakoukoliv 'pojistku'… počínaje nalezením kusu Kryptonitu někde v Indii. Je možné, že v Batmanově paranoii a Lexově posedlosti může být jistá spojitost.

Vypadalo to, že trailery z celého filmu ukázaly až moc, ale není to pravda! Byl to pouze tahák! To nejlepší nás teprve čekalo.

Příběhová teorie - SPOILER

Pro ty co už film viděli… Film v sobě pravděpodobně nesl jakési poselství. Ohledně paranoii Bruce Wayna a Lexe Luthora je vidět jistá spojitost a snad by to i dávalo smysl k budoucí týmovce Justice League. Už od tohoto filmu je možné si tam tak nějak zakomponovat postavu Darkseida, pro kterého by byl Superman největší přítěží. Využil Luthorovo posedlosti Supermanem a paranoii Batmana pro dvě možnosti ve svůj prospěch:

První – Luthor donutí Supermana zabít Batmana - „Zabije jednou, zabije víckrát.“, akorát by bylo snazší Supermana ovládnout. Kdyby náhodou Superman selhal a Batmana nezabil tak si Luthor nechal v záloze Clarkovu matku, protože věděl, že když o ní přijde tak Luthora zabije a vlastně to vyjde stejně jestli zabije Batmana nebo Luthora.

Druhá – Spoléhal na to, že Batman Supermana zabije a proto ho Darkseid zásoboval vizemi z postapokalyptické budoucnosti, které má Superman dopomoct. V případě selhání byl Luthorovo eso v rukávu Doomsday.

Ať už by vyšla kterákoliv z těchto dvou možností, znamenalo by to dvě věci – buď by Darkseid získal silného generála, který by vedl jeho armádu z Apokolips při dobývání Země nebo by se zbavil velmi mocné bytosti, která by mu v tom mohla zabránit.

Konec SPOILERové části

Obsazení a stylizace

Film mění většinu toho co jsme znali z komiksů a jde proti komiksové předloze – v komiksu mají ještě mladí hrdinové rozjetou Justice League, kdežto zde většina postav ještě sotva existuje a i Bruce Waynovi je zde mezi 42 až 50 let. Ale ani nováček se zde neztratí. Postava Bruce Wayna/Batmana, který vyměnil Baleovský chraplák za modulátor hlasu si ze stopáže ukrojil dost prostoru. Hlavně díky tomu, že celé DCEU začalo teprve jediným filmem a to Mužem z oceli. I když zkušení fandové ví o Batmanovi dost tak i tak bylo tedy na místě ho tak nějak představit.

Jak už jsem psal v Preview – film je silně stylizován do komiksu. Nesmíme si zde brát příklad z klasického zpracování Batmana, kterého jsme poslední dobou vídali až moc často. Musíme si vzít příklad ze zpracování Franka Millera jehož Batman jednal mnohem rázněji a mnohem tvrději. U některých scén jsem vážně nevěřil svým očím, ale vzápětí jsem hned dostal odpověď proč to tak v dané scéně bylo. Odkazové scény, kterých jsem ve filmu spoustu rozeznával se muselo usmívat nemálo fanoušku. To všechno doprovázeno výborným hudebním (Hans Zimmer & Junkie XL) a zvukovým doprovodem.

Z pročátku jsem měl i já pochyby o Benu Affleckovi v roli Bruce Wayna. Ten zde dokázal, že dokáže zahrát i více než ty strašné slaďárny.

Z budoucích Justice League si zde kus prostoru vystřihli i jiní hrdinové z nichž největší měla postava Wonder Woman. Ta se po většinu času ve filmu objevuje v civilu a až teprve k finálové bitce nasazuje kostým Amazonky aby zachránila situaci. Herečka Gal Gadot zase tolik přesvědčivá nebyla. Své repliky, kterých nebylo mnoho si odbyla s kamenným výrazem… asi to bude chtít mnohem víc než jen kraťas ve filmu, který je názvem věnovaný speciálně temnému rytíři a muži z oceli.

Své Cameo si zde střihl třeba i Aquaman v podání Jasona Momoa jehož mini role by se dala přirovnat reklamě na šampon.

Své si zde odbyla i postava Lexe Luthora v podání Jesseho Eisenberga. S posedlostí Supermanem se snažil vyhledat všechno co ho může v 'případě' nouze zastavit a je proto schopen jít až nad rámec možností. Eissenberg Luthora zahrál skvěle > přesně toho Luthora, který vidí v Supermanovi zlo avšak už nevidí následky svého jednání.

Co zde samozřejmě nechybí jsou Batmanovi hračky či samotný BatComputer. Obleky od klasického kevlarového obleku až po ten anti-Supermanovský hi-Tech oblek inspirovaný Návratem Temného Rytíře Franka Millera. Dále využívá svůj Batmobil postavený na základech Chevrolet Corvette C7, který jsme si dlouho před vydáním měly možnost vyzkoušet v loňským Batman Arkham Knight. Ve filmu samozřejmě dojde i na využití Batwingu.

Závěr

Film se dostal do kin s Ratingem PG13 a tedy děti mladší třinácti let pouze za doprovodu rodičů. Vlastně je tento Rating jeden z nejpoužívanějších a konkurenční Marvel takto své filmy natáčí. Film Batman v. Superman: Dawn of Justice vyjde na BluRay nosičích (a podle některých informací i na DVD) s třiceti minutami nesestříhaného materiálu navíc, který by měli filmu zajistit Rating R.

Film prostě není pro každého a bez načtených komiksů, zhlédnutých animáků či bez nějakých jiných vědomostí člověk prostě nepochopí co na tom filmu fanoušci vidí tak extra. Většina jiných recenzentů srovnává nového Batmana s tím od Nolana. Asi je pro lidi těžké odtrhnout se od jeho Batmana a pro tentokrát ho přijmout více komiksovějšího.

Většina lidí též očekává, že když se film jmenuje Batman v. Superman tak si oba hlavní hrdinové budou aspoň dvě hodiny z celkové stopáže dávat po tlamě a na zbylou půl hodinku nastoupí Doomsday. Zde si je však nutné uvědomit, že Batman je člověk co by něco takového prostě nevydržel a bude se spíše snažit o to jak Supermana složit co nejrychleji než přijde o všechny trumfy. Bruce Wayne sám není už nejmladší a v jisté části filmu zmiňuje, že je se stářím pomalejší. Nemůže si dovolit jít na Supermana na přímo a je tedy nutné udělat plány, přípravy či výběr místa konání než se s ním pustí do křížku.

V komiksu Návrat Temného Rytíře se též souboj tolik neprotáhl a vlastně se ani nevzdálil příliš daleko od lampy (u které boj započal) v uličce Crime Alley. V animovaném zpracování byl však souboj dost přehnaný kdy oba během souboje vystřídali rovnou několik oblastí.

Verdikt

Batman v. Superman: Dawn of Justice už má svoje tři dny promítání za sebou. V této divné době je těžké na něco takového psát recenzi – když napíši zápornou tak jsem za hatera, když kladnou tak za fanboye... Mé hodnocení je odrazem mého vztahu ke komiksům, takže mne tedy s klidem označte za Fanboye protože já si film parádně užil!

Hodnocení:

Ještě dlouhou dobu před příchodem filmu do kin jsem byl dosti na pochybách s možným výsledkem (v podstatě by jste mne tehdy mohli označit za hatera), ale teď bych s klidem tu desítku dal... Myslím však, že bude stačit když řeknu akorát DOPORUČUJI!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama