Recenze Concrete Genie
Concrete Genie Recenze Recenze Concrete Genie

Recenze Concrete Genie

Martin Zavřel

Martin Zavřel

8
Platformy PlayStation PlayStation 4

Krásná předvánoční pohádka s českým dabingem.

Reklama

Předvánoční sezóna je v plném proudu a Sony se tentokrát rozhodla vsadit kromě jiného na kreativní rodinnou hru od svého malého kalifornského studia Pixelopus, založeného především studenty game designu a zodpovědného v minulosti za výtvarně fascinující hříčku "Entwined". Concrete Genie je mnohem přístupnější, komerčnější hrou, nicméně své sofistikovanější umělecké kořeny také úplně nezapírá.

Hra se prodává zhruba za poloviční cenu (699 Kč) a průměrnému hráči zabere první dohrání příběhu zhruba pět hodin. Poté se mu ale otevře svobodná explorace herního světa, aby mohl dosbírat nenalezené předměty a pokreslit zbytek města, ale to už poněkud předbíhám. Kromě hlavní hry v balení dostanete také dvojici hříček pro PSVR (krátký dodatečný příběh a volné kreslení v omezených arénách), ve kterých sice parádně vyniká nádherná grafika hry, nicméně jde opravdu pouze o bonus k hlavní hře, nic víc.

  • Vyšlo na: PS4 (testovaná verze PS4 Pro)
  • Datum vydání: 8. října 2019
  • Žánr: Dětská adventura
  • Česká lokalizace: Ano, včetně dabingu

Malíř duchů

Hlavní hrdina příběhu se jmenuje Ash a potkáme jej během nostalgické procházky jeho rodným rybářským městečkem, pojmenovaným Denska. Ash vzpomíná na šťastnější části svého dětství, kdy městečko bývalo čisté a živé, včetně oblíbeného lachtana Cecila. Jenže pak přišla nehoda ropného tankeru a městečko se postupně vylidnilo, dnes vypadá jako opuštěná zchátralá sbírka baráčků někde na divokém západě. A podle toho se také změnili jeho obyvatelé - tvoří je především banda puberťáckých výtržníků (stejná věková skupina, jako Ash), kteří se vyžívají v demolování již tak zchátralé zástavby.

Ash si ale dokáže i v tomto prostředí najít něco pozitivního - především jeho malůvky ve skicáku, kterým kromě všemožných obrázků přírody dominují také fiktivní roztomilé potvůrky. Když mu místní výtržníci jeho skicák ukradnou a roztrhají, začíná Ashova pouť za nalezením všech ztracených stránek. Během té ale zjistí, že potvůrky z jeho kreseb začaly ožívat v podobě "živoucích kreseb" po stěnách Densky. Tito "džinové" zároveň mají všemožné schopnosti, pomocí kterých Ash může překonávat překážky - ať už jde o spálení prkenné zábrany, odfouknutí havarovaného auta nebo probuzení elektrických zařízení pomocí jiskřivého džina.

Potvůrky z jeho kreseb začaly ožívat v podobě "živoucích kreseb" po stěnách.

Ačkoliv je příběh vyprávěn dobrotivě a vše je odlehčeno také silnou vizuální stylizací (jednoznačně připomínající filmy Tima Burtona nebo třeba Koralinu), nemohl jsem se obzvláště na začátku zbavit dojmu, že na dětskou hru (dabing naznačuje, že Sony cílí kromě jiného na hráče, kteří se ještě nenaučili číst) je v něm podezřele mnoho deprese. Od zdevastovaného městečka, přes podle všeho mrtvou mámu hlavní hrdiny až po agresivní šikanující výtržníky - hra obsahuje mnoho temných podtónů, které dle mého názoru nemusely ve hře být, ačkoliv je samozřejmě přebíjí roztomilost hravých džinů a postupný vývoj příběhu. Není to tak zlé, jako vyloženě drsný dospělý příběh zabalený do rádoby pohádkové stylizace v nedávné hře "Sea of Solitude", ale jen veselý a hravý Concrete Genie také rozhodně není.

Princip kouzla

Po herní stránce jde o poměrně jednoduchou plošinovku, ve které běháte, šplháte a skáčete po střechách opuštěného městečka, sbírajíce různě poschovávané stránky vašeho skicáře. Kromě toho musíte občas řešit jednoduché stealth mechaniky, protože pokud vás uvidí místní výtržníci, lapnou vás a hodí do nejbližšího kontejneru (pro pamětníky jde o jasný odkaz na Nekonečný příběh). Naštěstí jsou poměrně pomalí a můžete je výkřikem odlákat na libovolnou stranu z míst, která hlídají. Zhruba od poloviny hry se přidají ještě vyloženě akční mechaniky, ale nechci na to téma prozradit příliš mnoho - snad jen tolik, že můžete počítat s podobně odlehčenou variantou akce, jako je zdejší skákání nebo stealth.

Ústřední herní náplní je ale kreslení. Pomocí kouzelného štětce malujete na zchátralé zdi domů v městečku pestrobarevnou přírodu a potvůrky, které následně ožívají a odemykají cestu dále. Kreslení štětcem můžete ovládat buď páčkami nebo ukazováním za pomoci pohybového senzoru v ovladači, což mi přišlo výrazně rychlejší a vlastně i snadnější. Nečekejte ale, že budete opravdu ručně malovat každou čáru - jako zbytek hry, i tato mechanika je zjednodušená pro mladší hráče, takže prakticky jen vybíráte ze skicáku předmět a ten pak umisťujete na zeď pár hrubými tahy. Máte ale vliv na umístění obrázku a některé jeho detaily (například zda nakreslíte jedno slunce nebo deset nebo zda dáte potvůrce rohy či chapadla).

Nečekejte ale, že budete opravdu ručně malovat každou čáru.

Čirá vizuální nádhera vašeho malování - především nádherné rozhýbané krajinky s trávou vlající ve větru nebo mořským příbojem, stejně jako neodolatelně roztomilí džinové - způsobí, že z vaší malířské činnosti budete mít veskrze příjemné pocity. Nic to ale nemění na tom, že celý systém je velmi snadné odbývat: pokud chcete můžete na většinu zdí namalovat dokolečka pořád tu samou věc, abyste to měli "rychle za sebou". Herní jádro se tedy neskrývá v nějakém testování vaší preciznosti nebo tvořivosti, ale v průchodu zajímavým příběhem a poskytnutí nástrojů pro vaši vlastní hravost, dle vaší nálady.

Malá velká hra

Tak trochu mne mrzí, že recenzi na tento titul nemůžeme dost dobře nechat napsat typického představitele její cílové skupiny. Upřímně by mne zajímalo, co by na ni říkal. Z toho, jak jsem ji měl možnost testovat na sobě a několika dalších kolezích ale vím, že dokáže učarovat a pobavit i dospělému hráči. Příběh je samozřejmě předvídatelný, ale přesto vás místy chytne za srdce - především díky naprosto neodolatelným džinům v čele se správně milou i rošťáckou Lunou, která je vaším prvním džinem. A vizuál hry je opravdu nádherný, konkrétně efekt potvůrek běhajících po stěnách i stropech se jen tak neokouká.

Na druhou stranu je na hře poznat i její malý tým, takže v některých oblastech výprava poněkud pokulhává. Asi nejvíce se to projevuje na animacích postavy, která se často pohybuje trhaně nebo se okatě zarovnává k páce či jinému interaktivnímu předmětu. Tahle určitá hrubost ale docela zapadá do stylizované "loutkové" grafiky hry, takže nejde o žádný velký problém. Hra jinak šlape zcela hladce, v menu pauzy máte navíc deník se všemožnými pomůckami a radami, pokud byste třeba něco přehlédli nebo se chtěli dozvědět ještě více o příběhu a postavách.

Hra šlape zcela hladce, v menu máte navíc deník se všemožnými pomůckami a radami.

Příjemné je samozřejmě také slyšet češtinu, protože hra je kromě českých herních textů také profesionálně česky nadabovaná. Samozřejmě se tady ale projevuje tradiční háček v podobě stáří herců - dětští představitelé často ještě nemají takový herecký repertoár a zkušenosti, aby dobře zvládli všechny potřebné polohy. V praxi tak Ash místy deklamuje poněkud strojově, obzvláště pokud něco vysvětluje (napovídá) hráči nebo vysvětluje jiným postavám. Má ale také svoje světlé momenty, kdy se opravdu odváže a emoce v jeho hlase hru náležitě oživí.

Hru můžete zakoupit na Xzone.cz.

Concrete Genie
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pokud máte v rodině malého hráče, těžko mu k letošním vánocům nadělíte lepší herní dárek. Přístupná hratelnost, milý příběh a naprosto neodolatelné kreslené potvůrky si snadno získají srdce každého dítěte, malého i velkého.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Přístupná hratelnost
Milý příběh
Neodolatelně roztomilí džinové
Český dabing
Přiměřená délka a cena
Vizuální styl
Místy krásná hudba
Otevřená endgame
VR bonus
Místy poněkud depresivní
Malování můžete odbývat
Slabší animace postav
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama