Recenze DLC Wrath of the Druids pro AC Valhalla
Assassin's Creed: Valhalla Recenze Recenze DLC Wrath of the Druids pro AC Valhalla

Recenze DLC Wrath of the Druids pro AC Valhalla

Martin Zavřel

Martin Zavřel

38
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Assassin’s Creed Valhalla pokračuje, tentokrát s druidy v Irsku.

Reklama

Loňské pokračování série Assassin’s Creed různými způsoby reagovalo na kritiku předchozích dílů (přepracovaný systém ikon a aktivit na mapě, méně hektický management lootu apod.), nicméně pořád se jednalo o velice rozsáhlé příběhové RPG, které některé hráče zahltilo nebo dokonce odradilo svojí délkou a relativně repetitivní strukturou. Přesto se ale dle informací Ubisoftu jedná o nejlépe prodávaný díl v historii série, na čemž se nejspíš podílela i skutečnost, že hra vyšla před vánoci, sloužila jako dobrý showcase výkonu i grafiky nových konzolí a Cyberpunk 2077 tenkrát vycouval do jiného měsíce. Navíc se zdá, že vikinské téma hodně lidí nalákalo, nejen díky zájmu probuzenému populárním seriálem. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo si hru spokojeně užili, nejspíš se těšíte na první velké DLC rozšíření. Dobrá zpráva je, že dostanete poctivý nášup toho, co již znáte z hlavní hry. Špatná zpráva je, že inovací nebo změn je pomálu.

  • Platforma: XSX (recenzovaná verze), PS5, PS4, X1, XSS, Stadia
  • Datum vydání: 13. 5. 2021
  • Výrobce: Ubisoft (Kanada + Itálie)
  • Žánr: RPG
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 12,5 GB
  • Herní doba: 10+ hodin
  • Přístupnost: 18+
  • Prodejní verze: digitální
  • Cena: Season Pass 840,- Kč (EGS)

Irská politika a magie

Hlavním lákadlem na tento přídavek je skutečnost, že se vydáte do zcela nových lokací na nové herní mapě. Po Anglii z hlavní hry vás tentokrát čeká Irsko, rozdělené na čtyři kraje, které svým rozsahem i obsahem připomínají kraje z hlavní hry. Kromě tradičního politikaření a bojů mezi místními vládci vás ale čeká mnohem zákeřnější, zbrusu nová skupina nepřátel - temní druidové. Ti pro boj využívají halucinogenní látky, díky kterým získávají v očích protivníků (tedy i ve vašich) nadpřirozený vzhled a schopnosti. Díky tomu se jednu chvíli budete prát se skupinou lidských nepřátel a druhou chvíli už budete stát proti vlkodlakům (zdravíme Resident Evil) a všemožným přízrakům.

Než se ale k prvnímu střetu s Druidy dostanete, docela si počkáte. Jak se můžete podívat i v záznamu našeho streamu ze hry, dokonce ani do toho Irska se nedostanete zas tak rychle. Předchází tomu příchod nové postavy do vaší vesnice, gender fluidní obchodnice/obchodníka jménem Azar, pro kterou/kterého musíte splnit úkol ještě v Anglii, abyste vůbec mohli do Irska odcestovat (ale nemusíte mít dohranou hlavní hru, stačí se dostat do Anglie - doporučená úroveň DLC je 55). S překvapením zjistíte, že králem Dublinu, největšího přístavu v Irsku, se stal váš bratranec Baid (kterého jste považovali za mrtvého). Ten se aktuálně snaží zalíbit irskému velekráli Flannovi, ale politická situace v Irsku je mírně řečeno napjatá, nejen mezi seveřany a irčany, ale také třeba mezi pohany a křesťany nebo mezi původními druidy a radikálními temnými druidy.

Budete bojovat proti lidským protivníkům, ale také proti vlkodlakům.

Stejně jako v hlavní hře vás tak čeká boj se znepřátelenými vládci a frakcemi jednotlivých krajů, abyste je pomohli přivést pod Flynnovu vládu a ten na oplátku zajistil ochranu krále Dublinu i jeho sedmnáctiletého syna. Flynn přitom není žádná politická figurka, ale pořádný hromotluk, který se do největších bitev zapojí po vašem boku, vyzbrojen masivním obouručním mečem. Jeho legendu zase pomáhá šířit rusovlasá básnířka a zpěvačka Ciara, která má zároveň na svědomí obohacení soundtracku hry o nádherné vokální písně, díky kterým jsem si vzpomněl třeba na hudbu z Dragon Age Inqusition. Obecně jsou všechny nové postavy v tomto rozšíření zajímavé a povedené, ale samozřejmě musíte mít žaludek na spoustu politikaření a souvisejících rozhovorů.

Malý velký přídavek

Osobně se přiznám, že mě první hodiny docela mrzelo, jak civilní a "obyčejný" tento přídavek je: čekal jsem něco více svérázného, v duchu "nadpozemských" výletů do záhrobí z přídavků pro Origins a Odyssey. Místo toho jsem ale dostal víceméně uzemněné politické drama, které v lepších momentech připomíná Hru o trůny (nikomu se nedá věřit, zrady i vraždy jsou na denním pořádku) a v těch horších prostě jen generický RPG balast. Temní druidové se svou magií na scénu nastoupí až po několika hodinách, ale i tehdy se jedná o izolované boje, nikoliv o celé svérázné prostředí. Jakmile ale příběh nabral vyšší otáčky, začalo se více umírat, vztahy komplikovat apod., tak jsem zjistil, že jsem docela zaháčkovaný a chci vědět, jak to všechno dopadne. Finále DLC je pak příjemným překvapením, které se tomu zbytku docela citelně vymyká. Pokud jde o nové zbraně a vybavení, jejich vlastnosti a perky nejsou nijak revoluční, ale svým vzhledem pěkně zapadají do zasazení a stylizace keltské historie.

Po herní stránce nabízí Irsko několik nových aktivit, mezi kterými vyniká obsazování a vylepšování obchodních stanic (Trade Post), které vám následně v pravidelných intervalech dodávají suroviny. Druhou novinkou jsou poštovní holubi s úkoly od regionálních králů. Tyto úkoly jsou sice relativně tradiční, ale pokud je splníte za dodržení extra podmínek, budete nuceni hrát určitým stylem a dostanete dvojnásobnou odměnu. V boji jsou zase největší novinkou halucinace využívající temní druidi, kteří se umí zneviditelnit, kromě jiného. Pokud se budete soustředit jen na příběh a budete hrát na nejnižší obtížnost, prosekáte se na konec přídavku zhruba do deseti hodin. Na vyšší obtížnosti a při plnění i sbírání všeho se ale samozřejmě bavíme třeba o dvojnásobku. Osobně mne velmi baví i pouhé cestování nádhernou krajinou ve hře, která je v případě Irska navíc obohacena vysokými horami a vodopády, na které je radost se dívat, obzvláště v doprovodu stylové "keltské" hudby.

Assassin's Creed: Valhalla
Windows PC
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One

Verdikt

Pokud jste si užili původní hru a líbila se vám, tento přídavek vám nabídne nášup nového obsahu ve velmi podobném duchu, včetně nových lokací, nových postav, nových aktivit, nových nepřátel i vybavení. Výrazným doplňkem je také nová hudba v čele s několika stylovými písněmi. Důraz příběhu je položen spíše na politiku, takže druidů a magie si užijete o něco méně, než byste možná čekali.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nové lokace a postavy
Povedený příběh
Temní druidi a jejich schopnosti
Nové aktivity a vybavení
Působivá a stylová hudba
Bonusové úkoly ovlivňují herní styl
Druidů a magie není zas tak moc
Velmi podobné hlavní hře
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama