Recenze Dragon Age 2
Blogy čtenářů Recenze Recenze Dragon Age 2

Recenze Dragon Age 2

A je to tady! Recenze na pokračování nejúspěšnější RPG hru roku! Byli zde velké pochyby, ale také velká očekávání, podívejme se tedy, jaká hra opravdu…

Reklama

A je to tady! Recenze na pokračování nejúspěšnější RPG hru roku! Byli zde velké pochyby, ale také velká očekávání, podívejme se tedy, jaká hra opravdu je.

Pokud jste ještě nehrály první díl, doporučuji těchto pár řádků přeskočit, jelikož by se zde mohly objevit SPOILERY! Tak a teď už ke hře. Jak už víte z prvního dílu, slavná šedá stráž porazila Arcidémona a s ním i zplozence. Jenže děj vás nezavede nikam dopředu (tedy alespoň zatím), nýbrž budete sledovat osud jednoho z obyvatel vesničky Lothering, která byla vypálena zplozenci, to ale neznamená, že příběh nic nového nenabídne, právě naopak, jestliže jste četli preview jistě víte, že děj se bud odehrávat v průběhu tří dlouhých let, a tak se samozřejmé dozvíte i něco málo o tom co se stalo po konci nákazy, ale už nebudu více spoilerovat a vrhnu se na důležitější věci.

Spousta kritiků si stěžovalo, že ze hry naprosto vymizely RPG prvky. To však není tak úplně pravda. Ano, je pravda že hra je o něco málo akčnější, to bych však v žádném případě nebral jako zápor, právě naopak, spousta lidí (včetně mě) to určitě uvítá. A o co vlastně jde? Jedná se o clickfest (tzn. že pokud chcete udělat např. dva útoky za sebou musíte tlačítko myši zmáčknout dvakrát), další často kritizovanou změnou je filmovost, která určitě spoustu milovníků prvního dílu dopálí a hlavně ze začátku se může zdát, že hra je více o vykecávání než o samotném boji. Pokud ovšem tento menší prolog překousnete, dostane se vám úžasného RPG zážitku. Na rozdíl o jedničky jsem se setkal s dosti nepřehledným inventářem, který hře strhuje body. A dalším (stále neopraveným) úpadkem je chabý a spíše příležitostný loot. Doufám, že to už nijak více rozebírat nemusím, protože téměř každý, kdo hrál původní hru se s tímto problémem setkal a téměř každého pořádně zamrzel.

Po vzoru jedničky je asi jasné, že se nebude jednat o žádný grafický skvost, to ovšem není žádná velká vada na kráse a pravdou je, že se na to dá i docela dívat. Propracovaný editor postav si nezadá ani s těmi nejlepšími a velmi potěší i to, že váš bratr popř. sestra budou mít stejnou barvu očí a kůže jaky vy. Určitě vás zajímá družina? Tak v jednu chvíli se mi zdálo že Alistair a Morrigan jsou zpět v podobě Carvera a Aveline, ale bohužel už to není ono. Morrigan sice propůjčila svůj hlas Aveline, ale i tak tomu pořád něco chybí. Ovšem nejde jen o to jak se mezi sebou umí hádat že? Jejich umělá inteligence se od prvního dílu nijak zvlášť nezměnila a po pravdě musím říct, že mi to ani nijak nevadí, jelikož s touto inteligencí jsem byl naprosto spokojen a teď tomu samozřejmě není jinak. Další věcí, kterou bych měl zvýraznit jsou questy, se kterými jsem byl naprosto spokojen a často jsem jen civěl jak lineárně jsou vedeny. Jasným příkladem je jeden z questů od Varrice. Mým úkolem bylo najít nějakého ze strážců, a tak jsem se vydal za mágem, který mi dal další quest díky kterému jsem poznal dalšího člověka, kterého jsem přibral do party. Prosté, no ne? A právě díky takovýmto questům si hra udržuje svou dlouhou hratelnost bez sebemenšího náznaku sterteotypu. Questy jsou rozmanité a žádný se ani v nejmenším nepodobá jinému. Jak by taky mohl, když jsou všechny spojeny dohromady?

Import dat z prvního dílu ovlivní hru jen minimálně, ovšem netvrdím, že kdyby se dala importovat postava bylo by to dobře. To že máte předem určenou postavu má dvě mince. První (ta horší) je to, že při rozhovorech nikdy přesně nevíte co váš charakter řekne. Jsou vám totiž ukázány pouze hlavní myšlenky vaší věty, nikoli věta jako celek. Tou druhou je, že váš charakter má konečně hlas a vy se tak můžete lépe vtělit do své role, avšak občas hlas naprosto neodpovídá vzhledu vaší postavy a to může vypadat opravdu divně. Strom dovedností se vývojářům náramně povedl a orientace v něm je nyní naprosto jednoduchá a jasná. Ke každé Abilities je jasně napsáno kolik a čeho přidá, a to je pro neznalé cizího jazyka výbornou pomůckou. Talentů je opravdu požehnaně a myslím si, že opravdoví fajnšmekřiuž budou vědět jak s nimi vynaložit. Jelikož se budete pohybovat převážně ve městě naskytla se vývojářům jedinečná možnost udělat velký živý svět bez neustálých loadingů a trhání. Tento fakt bohužel absolutně nevyužily. Sice něco málo opravily, že se občas něco loaduje při cutscéně, ale to nic nemění na tom, že ať už vejdete kamkoliv, vždycky na vás vykukne loadovací tabulka.

... zde pokračujte v psaní ...

Recenze Dragon Age 2

Verdikt

Sečteno a podtrženo je Dragon Age 2 výborná (filmově provedená) hra, u které si užijete spousty hodiny poctivé RPG řežby.

Hodnocení

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama