Recenze Dune: Spice Wars – písky dokáží pohltit
Dune: Spice Wars Recenze Recenze Dune: Spice Wars – písky dokáží pohltit

Recenze Dune: Spice Wars – písky dokáží pohltit

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy Windows PC

Souboj mocných rodů konečně odstartoval naplno.

Reklama

Knižní série Duna byla adaptována nejen na filmové plátno, ale povedlo se jí prorazit také do světa her. Dune: Spice Wars proto není úplně prvním herním projektem, skrze nějž se lze vydat na planetu Arrakis. Jedná se však o vyloženě první kus zastupující tuto značku, který nebyl přímo vydán, ale procházel předběžným přístupem. Jak vypadá tento titul po opuštění early accessu, vám poví následující řádky naší recenze.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 14. 9. 2023
  • Výrobce: Shiro Games
  • Žánr: RTS
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ano
  • Dat ke stažení: 4 GB
  • Herní doba: 20 hodin+
  • Cena: 858 Kč (Stream)

V Dune: Spice Wars se z vás stane vůdce některého ze slavných domů

Planeta Arrakis je místem, na kterém by chtěl žít opravdu jen málokdo. Je tu však složka, která k jejímu povrchu láká všechny rody tohoto univerza a tou je žádané koření známé též jako Melanž. Nikde jinde se totiž nenachází a těm, kteří jej užívají prodlužuje život, léčí některé jejich nemoci, nebo také pomáhá jimi vyvoleným navigátorům při mezihvězdné přepravě. Právě kvůli její zásadnosti pro životy mocných, je svět na němž se nachází stálým bitevním polem, kde v Dune: Spice Wars bojuje celkem šest unikátních frakcí.

V rámci základního režimu Bitva o Arrakis, vám je dána možnost sáhnout po Atreidech, Harkonnenech, Fremenech, Corrinech, Pašerácích nebo rodu Ecaz. Pokud vám poslední prezentované uskupení příliš neříká, jedná se o partu, která má pod palcem turismus, drogy a tak nějak celkově se prezentuje jako obrovský podporovatel umění. Každé společenství naskakuje do boje se specifickými benefity. Ecaz kupříkladu dokáže udělat z některé neutrální vesnice místo, na které se zkrátka nedá útočit a představuje jistou formu útočiště. Zajímavé pak je, že nemůže porušit příměří, takže si s ním velké zrady neužijete.

Všichni zásadní hráči mají v Dune: Spice Wars několik benefitů a jednu zásadní nevýhodu, která může odrazovat od toho, aby za ně člověk hrál. Velké mínus imperiálního domu Corrino je to, že zabírání vesnic mimo dosah vaši hlavní základny je o 200 % náročnější. Poté co si některé z uskupení vyberete, je třeba si ještě zvolit, které ze čtyř nabízených frakčních postav budou tvořit váš dvoučlenný koncil. K dispozici jsou vám dána v knihách prezentovaná jména disponující vždy určitou speciální schopností. Kapitán stráže Iakin Nefud bojující pro Harkonneny například vašim základním jednotkám zruší možnost regenerace. Když ale zemřou, dostanete 50 % nákladů. Verbování je navíc o 30 % rychlejší, takže dokážete produkovat vojáky opravdu rychle. Možností je u všech uskupení dostatek, díky čemuž můžete mít pokaždé trošku jinou kombinaci.

Expanze tu není žádná sranda

Variací jak se pustit do hraní, je v Dune: Spice Wars více. Vedle jednorázové akce, které se účastní až šest rodů nebo duelu pro dva soupeře, je zde také větší tažení složené z vyloženého dobývání map a postupného rozvoje, či úpadku vašeho rodu. O osudu své frakce až na malé detaily rozhodujete převážně na strategických mapách, které nefungují na stejném principu jako ve většině RTS. Namísto vyloženě bezbřehých prostranství tady máte vždy jasně definované provincie s nějakou tou osadou, kterou je možné zabrat. Kromě osídlení bývá v každé části mapy minimálně jeden bod zájmu, či surovina lákající vás k tomu, abyste daný kus území zabrali a následně v jeho centru vybudovali velkolepé pouštní město.

Přestože se na první pohled může zdát, že koncept provincií je tu jen tak pro srandu, rozhodně tomu tak není. Je totiž pevně spojen s myšlenkou toho, že mimo dosah vašich území dochází jednotkám pomaličku munice a také pro život nutná voda. Když se tedy vydáte příliš daleko od svých držav, klidně se vám může stát, že armáda na určené místo ani nedojde. Plus musíte vždy počítat také s písečnými červy, jimž v Dune: Spice Wars nedělá problém jediným výpadem sežrat celou vaši armádu. Stačí si jen chvíli nedávat pozor a máte po vojsku, jehož tvorba vám rozhodně nezabrala pár minut. Verbování je totiž náročný proces, který je za normálních okolností třeba plánovat. Pokud tedy nejste velký válečný štváč.

Bitvy jsou v Dune: Spice Wars na můj vkus možná topornější, než bych si přál. Škála jednotek je ale relativně slušná, takže je z čeho si vybírat. Vedle frakčních unikátů jsou tu také žoldáci, takže když nejste spojení s tím, co nabízí vaše uskupení, vždy lze sáhnout i jinam. K různým specialistům je pak možné se dostat také skrze různá rozhodnutí rady, která jsou definována vždy hlasy všech hrajících frakcí. Stabilní sledování toku moci je tady stejně důležité jako správné stavění budov, či pomalé formování armády. Dá se říct, že nesmíte zanedbat ani jedno, protože vždy se vám to může nepěkně vrátit. Je však dobré se minimálně jedním ze směrů orientovat v rámci výzkumu investic a také rozdělení agentů.

Ti mohou sabotovat cizí snahy, či zastupovat vaše zájmy v některé z řady institucí formujících směr, jakým se Arrakis bude ubírat. Surovin tu není mnoho, to ale příliš nevadí, protože se hráč má možnost alespoň věnovat planetární politice a válčení. Cest k vítězství tu vede více. Jednou z nich je absolutní dominance nad světem, za pomoci hegemonie. Nejedná se však o jedinou možnost, vsadit se dá kupříkladu také na kupování akcií celovesmírné obchodní společnosti CHOAM. A pak je tu samozřejmě také vyhlazování nepřátel, se kterým v Dune: Spice Wars také nešlápnete vedle.

Shiro Games opět v Dune: Spice Wars aplikuje fungující formuli

Vývojářská společnost Shiro Games rozhodně není na poli strategií žádným nováčkem. Její RTS prvotina Northgard je tu s námi i přes menší počáteční škobrtnutí dodnes a dá se říct, že stále slušně šlape. Dune: Spice Wars ve své podstatě tuto strategii v mnohém připomíná. Namísto severských osad tu ale máme pouštní osídlení, futuristické armády a duny plné červů, kterým nečiní problém vám občas slušně pokazit den. Zásadní je tentokrát také politika. Soubojový systém bohužel stojí minimálně v mých očích na dosti toporných základech. V ostatních aspektech se ale tomuto dílu daří. Je trošku škoda, že neobsahuje kampaň, avšak i bez ní je tento výlet na Arrakis výbornou volbou pro každého stratéga.

Dune: Spice Wars
Windows PC

Verdikt

Dune: Spice Wars je povedenou strategií, která přenáší myšlenky z RTS Northgard do světa spisovatele Franka Herberta. V mnoha ohledech se jí daří zaujmout, některé faktory by však mohly být zpracovány trošku svižněji. Pokud ale máte rádi intriky, budování a svět Duny, určitě po tomto kousku sáhněte.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pouštní svět plný nástrah
Unikátní frakční armády
Pěkně fungující diplomacie
Zajímavý formát rodů
Topornější formát bitev
Pro někoho přílišná podobnost s Northgardem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama