Recenze Farming Simulator 19 – Platinum Edition
Farming Simulator 19 Recenze Recenze Farming Simulator 19 – Platinum Edition

Recenze Farming Simulator 19 – Platinum Edition

Michal Jonáš

Michal Jonáš

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Největší garáž strojů všech dob na oslavu deseti let série.

Reklama

Ještě si pamatuji, když před deseti lety vyšel první díl Farming Simulator 2008, jak se mu skoro všichni smáli. Velmi hubený až primitivní simulátor zemědělce obsahoval směšný počet 4 vozidel od jediné značky Fendt (2 traktory + 2 kombajny) a k tomu akorát pšenici a extrémně zjednodušenou grafiku s nudným prostředím. Jenže hlavně doma v Německu, kde hra vyšla pod názvem Landwirtschafts Simulator 2008, se i tento základ solidně prodával, protože se nabízel za sníženou cenu jako budgetovka v pěkných stojáncích ve velkých elektro marketech Expert, Euronics, Media Markt a Saturn.

A Němci, jak známo, jsou maniaci do všemožných simulátorů jakékoliv techniky, takže si na tomto žánru postavila svoje živobytí firma Astragon z německého Mönchengladbachu, dodnes největší vydavatel simulátorů všeho možného a distributor prvního Landwirtschafts simulátoru. Ten byl prvním titulem party nadaných vývojářů ze studia GIANTS Software, jež bylo založeno ve švýcarském Curychu v roce 2004. Právě Astragonu mohou Švýcaři děkovat, že se z nich stalo nynější velké a respektované studio, protože zatímco anglicky mluvící západní Evropa se prvním farmářským simulátorům smála, tak na jihozápad od našich hranic byly regály stále prázdné.

 

  • Vyšlo na: PC (recenzovaná verze), PS4 , X1, Mac OS
  • Datum vydání: 22. října 2019 (Platinum edice)
  • Výrobce: GIANTS Software
  • Žánr: farmářský simulátor
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (16 hráčů)
  • Dat ke stažení: 11,5 GB (PC)
  • Cena: 699,- (PC), 1149,- (konzole)

 

Tři díly do úspěchu

Po Němcích se totiž na udičku chytli i Rakušané, protože tam mají farem pomalu více než škol a neexistuje vesnička, kolem níž by to nesmrdělo hnojem a nebučelo vůkol. Lačné publikum potřebovalo další materiál, protože první ročník 2008 byl malou hrou, ale pořádný vývoj stál hodně času, kterého se nedostávalo. A tak se vydal jen mírně kosmeticky rozšířený Farming Simulator 2009, jenž kvalitativně ani prodeji žádnou velkou díru do světa neudělal. Bylo to ovšem nutné zlo, protože hlavně díky německo-rakouským penězům v Curychu makali na prvním opravdu velkém a pečlivém dílu, jenž se nakonec na trh dostal o dva roky později jako Farming Simulator 2011. A jemu už se nesmál prakticky nikdo…

 

 

Ta další historie je již dostatečně známá. GIANTS se stále více dařilo, dobré prodejní výsledky farmářské série jim dovolily založit dvě další pobočky, jednu v německém Erlangenu a druhou u nás v brněnských Medlánkách, načež tito šikovní a učenliví vývojáři do letošního roku vyrobili a zčásti i sami vydali dalších 10 dílů, které se objevily na široké škále platforem od mobilních telefonů přes kapesní konzole až po počítače. Jenže současné hry jsou už tak velké a složité na vývoj, že se GIANTS vlastního vydávání vzdali a tak jejich produkty exkluzivně distribuuje francouzský vydavatelský dům Focus Home Interactive.

 

Znovu a šířeji

Zatímco na začátku prosince vyjde pro mobily a Switch nejnovější Farming Simulator 20, což je zjednodušený díl s kompromisy danými mobilními platformami, nyní přifrčela nová a rozšířená edice aktuálního Farming Simulatoru 19, který byl originálně vypuštěn skoro přesně před rokem. Všechno to způsobila průlomová dohoda s německým výrobcem zemědělské techniky Claas, protože ten se doposud licencování svých vozidel do Farming Simulatoru zarputile vyhýbal a tak jeho technika nikdy v těchto hrách oficiálně nefigurovala. Nový Farming Simulator 19 – Platinum Edition je tak oslavou desetiletého jubilea série.

Platinová edice byla vydána nejen v podobě plné hry, ale pro majitele starších verzí také jako samostatný přídavek Farming Simulator 19 – Platinum Expansion (u nás Rozšíření Platinum). Farming Simulator 19 má pro našince v rukávu rovnou několik dárečků, kterými se nemůžou pyšnit zdaleka všechny země, kde se nabízí. Tak předně je celá hra v češtině, dále obsahuje licencovaná vozidla Tatra, prodává se u nás v poctivé krabicové verzi a skoro každý z posledních dílů vyšel spolu s různými bonusy typu plakátu, samolepek či drobných přídavků.

 

 

A co je nejlepší, je podstatně levnější než v cizině! Platinový Farming Simulator 19 totiž přímo z webu výrobce vyjde na dost předražených 34,99 EUR a na Steamu stojí jen o 5 EUR méně, zatímco u nás koupíte krabičku pouze o stovku dráž než původní základní Farming Simulator 19, což znamená rozumných 699,-. A navíc ke hře ještě dostanete originální plakát skutečného Johna Deera 8R, který je jako jedno z vozidel přítomný i ve své virtuální podobě.

Platinová edice je tak plně věnována značce Claas, protože kromě 41 krásně věrných a velmi detailních strojů a nástrojů této značky (to je ale sám o sobě úctyhodný počet) už nic nového nenajdete. Tedy kromě všech zveřejněných updatů a vylepšení za tu roční dobu na trhu, což znamená verzi 1.5.1.0. Přítomnost Classu konkrétně znamená po pěti traktorech, pěti nakladačích a pěti kombajnech, dále 10 přívěsných nástrojů a 16 závěsných.

 

Žádná lokace navíc

Dost zamrzí, že tvůrci do platiny nepřidali žádnou novou mapu, takže i nadále platí, že oficiální mapy jsou jen 3: Estancia Lapacho jihoamerického střihu s 32 políčky (musí se stáhnout jako mod zvlášť), Felsbrunn v německém stylu s 33 poli a americký Ravenport s 26 ornými půdami. Nicméně stále díky široké podpoře modifikací je komunitních map a dalších strojů neúrekom. Ale snad jediný pořádný konkurent Pure Farming 2018 z Polska je v tomto ohledu daleko silnější, když má v základu 4 velké regiony + 5. jako placené DLC. Ten druhý Cattle and Crops je totiž stále ve fázi předběžného přístupu.

 

 

Hra jako taková zůstala po stránce hratelnosti samozřejmě stejná jako před rokem, kdy jme ji v naší recenzi udělili 6/10. Takže nemá smysl, abych zde znovu opakoval to samé. Řada se s každým dalším ročníkem nevyvíjí žádným závratným tempem, jako spíše drobnou evolucí a i nadále to není plnohodnotná AAA produkce, nicméně za ten rok je v lepším technickém stavu, než tomu bylo na začátku. Já mám tyto simulátory, stejně jako kamiony a hlavně vlaky docela rád, takže takové hře běžně něco odpustím, protože si užívám té nesmírné šířky všech možných funkcí a solidního obsahu, od 14 různých plodin, 5 zvířat, stovek různých vozidel a nástrojů (je jich tu skoro 400!), až po kompletní ovládání skoro všech tlačítek, světýlek a páček co na vozidlech najdete. A co nenajdete v originálu, to si můžete třeba stáhnout jako mod či malý doplněk.

Ostatně je vidět, že takových, jako jsem já, je na světě dost, protože devatenáctka již prodala hodně přes 2 miliony kusů a série celkově již přes 15 milionů, což na tento okrajovější žánr není vůbec špatné číslo. Grafikou lokací je Farming Simulator 19 již krapet zastaralý, ale na druhou stranu nemám na své sestavě s i5 a GTX-1080 8 GB vůbec žádné potíže s plynulostí a hra jede na trvalých 60 FPS jak namydlená, a to při WQHD rozlišení a dokonce i se 150% škálováním rozlišení. Ke cti tvůrců ale musíme přičíst, že si již od prvního dílu sami interně vyvíjejí a neustále vylepšují svůj vlastní GIANTS Engine, pro devatenáctku již v osmé generaci. Je ale jasné, že farmaření nebude bavit kohokoliv, nicméně takové společné pečování o políčka v online multiplayeru až pro 16 hráčů, to je teprve ta správná akce!

 

Obyčejné rozšíření bez fanfár

Musím ovšem uznat, že platinové označení je tak trochu podvodným marketingovým tahákem, protože kromě té čtyřicítky nových strojů a několika záplat v nové edici nic nového od základní rok staré hry nenajdete, což je docela ostuda. Daleko logičtější by bylo přídavek nabídnout jako obyčejné DLC Farming Simulator 19 – Claas Expansion, ale to by nepůsobilo tak honosně. Pro mnoho zapálených farmářů je nová edice kvůli tomu velkým zklamáním. Nové oficiální mapy, plodiny, mechaniky – něco takového by bylo mnohem příhodnější než jen sada techniky od jedné značky, byť o ní v Curychu asi dlouho bojovali. A v zahraničí si oprávněně stěžují na přestřelenou cenu, která se nás ale naštěstí netýká.

 

 

Těch zmíněných necelých sedm stovek je za nyní velmi obsáhlou hru v češtině stále myslím výhodných (v cizině stojí v průměru o 2 stovky dráž) a samostatné platinové rozšíření, pokud už základní Farming Simulator 19 vlastníte, vyjde na ještě akceptovatelných 299,- za PC verzi. Přitom na Steamu za něj dáte naprosto lichvářských 19,99 EUR, což je více než 500,-! Všechno je jen otázka ceny a já si myslím, že pro nadšence do farmaření je těch více než 40 pečlivě vymodelovaných kousků za příplatek ve výši jedné či tří stovek akceptovatelná částka, i když na druhou stranu je Farming Simulator 19 dostatečně obsáhlý i bez platiny a mnoho strojů si můžete zdarma postahovat formou modifikací.

 


 

Farming Simulator 19 – Platinum Edition koupíte na Xzone za mezinárodně výhodnou cenu od 699,- a samotné rozšíření Farming Simulator 19 – Platinum pro PC už za 299,-. Obě verze jsou v češtině. Pro konzolová rozšíření musíte na online obchody Microsoftu a Sony, kde ale stojí 549,-. Do vyprodání zásob navíc na Xzone ke každé krabicové verzi dostanete originální plakát John Deer:

 

 

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super 2019.

Farming Simulator 19
PlayStation PlayStation 4
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Na jednu stranu obyčejné rozšíření pouze s novými stroji vydávané za honosnou platinu, na druhou obří balíček více než 40 kusů techniky, jenž vás bude stát jen pár stovek. Cena je v tomto případě hlavní měřítko, přičemž její podstatně nižší hladina oproti zahraničí může být tím jazýčkem na vahách, který vás přesvědčí, jestli koupit, či ne.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nízká cena
Česká lokalizace
Široké možnosti ovládání a řízení
Velké rozšíření již tak bohatého obsahu
Kromě strojů nic navíc
Horší grafika prostředí
Složitá herní ekonomika
Zavádějící označení jako Platinum
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama