Recenze Immortals of Aveum - lepší než si myslíte
Immortals of Aveum Recenze Recenze Immortals of Aveum - lepší než si myslíte

Recenze Immortals of Aveum - lepší než si myslíte

Martin Zavřel

Martin Zavřel

18
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Je libo fantasy Doom?

Reklama

Nové vývojářské studio s názvem Ascendant, sídlící v Kalifornii, bylo založeno v roce 2018 a sešli se v něm velmi zajímaví veteráni herního vývoje - od bývalých tvůrců Call of Duty (ze studia Sledgehammer) až po klíčové představitele původního týmu Telltale Games. Nemělo by nás tedy překvapit, že po pěti letech usilovného vývoje je jejich prvotinou střílečka z vlastního pohledu, obalená pořádnou porcí filmečků a příběhových sekvencí. Co vás ale překvapit může, to je unikátní vizuální design celé hry, kde v magickém světě Aveum "střílíte" kouzly místo puškami.

  • Platforma: PS5 (recenzováno) XSX|S, PC
  • Datum vydání: 22. 8. 2023
  • Výrobce: Ascendant Studios (USA)
  • Žánr: FPS
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 110 GB
  • Herní doba: 15+ hodin
  • Cena: 1 449 Kč (Steam)

Pořádná fantasy válka

Fantaskní svět Aveum je protkaný všemožnými magickými přírodními jevy a někteří lidé se v něm rodí obdařeni vládou na jedním ze tří druhů magie. Kouzla zde mají svoje využití v každodenní práci a životě, ale samozřejmě také jako válečné zbraně. Boj o tyto zdroje nicméně uvrhl celý svět do zničující nekonečné války, která navíc dala vzniknout gigantické propasti jménem "Wound". Bohužel, čím více lidé magii používají, tím více se propast zvětšuje a prohlubuje, jako kdyby vykusovali přímo část planety. Paralela se zneužíváním přírodního bohatství je zde zřejmá, ale hra vám ji nebude vyloženě cpát pod nos, protože příběh se snaží být v první řadě zábavná jízda plná dojemných okamžiků i záplavy vtipných hlášek, tak nějak ve stylu moderních Marvel filmů.

Vaší postavou a hlavním hrdinou je Jak, mladík vyrůstající v ulicích města Seren, "zavěšeného" nad zmíněnou propastí. Zatímco první minuty hry obnášejí navigování uliček v tomto městě a mohou připomenout třeba Dishonored, po nájezdu nepřátelského vojska dojde k tragédii, která Jaka připraví o jeho blízké a zároveň mu umožní objevit netušenou schopnost ovládat všechny tři "barvy" magie. Následně je tedy naverbován do armády bojových mágů a započne jeho výcvik, aby se stal jedním z Nesmrtelných (Immortals), elitní vojenské jednotky. Díky tomu se postupně ocitne dostatečně blízko jádru nekonečné války, aby zjistil, kdo přesně za ní stojí, o co mu přesně jde a zda je nějaká šance to všechno zastavit.

Zábavná jízda ve stylu moderních Marvel filmů.

Podle toho, jaký jste typ hráče (a vlastně i diváka) se vám docela snadno může stát, že právě postavy a příběh budou tím, co vás u této hry bude držet až do jejího konce. Ne snad, že by to byl nějak závratně originální příběh nebo že by jeho záměrně dojemné okamžiky byl až tak působivé. Nicméně autoři si dali obrovskou práci s tím, aby všechny postavy byly téměř nonstop moderně sarkasticky vtipné a tohle neustálé hláškování jim dodává skvělou energii, pokud vám tedy tento styl humoru sedne. Navíc hra obsahuje vysoce kvalitní "performance capture", tedy snímání pohybů a mimiky během nahrávání hlasu, takže všechny postavy vypadají opravdu živě a jejich neustále špačkování vynikne bez kompromisu. Pokud vás zaujme i zdejší svět, jeho historie a tajemství, budete samozřejmě také chtít přijít na kloub celé té záhadě se postupující zkázou světa.

Poctivá střílečka

Ačkoliv to tak na screenshotech nebo ukázkách z hraní nemusí vypadat, hra se ovládá vyloženě jako (velmi) rychlá střílečka. Vaše tři "barvy" magie víceméně zahrnují trojici samopal, brokovnice a puška. Během boje tak tyto zbraně střídáte především podle toho, jak daleko od vás nepřátelé stojí, případně kolik jich je. Magickou střelbu zároveň doplňujete plošnými kouzly, jako je třeba menší zemětřesení. Během hry postupně vylepšujete svůj strom dovedností, což docela nevyhnutelně vede k tomu, že jednu barvu magie/druh zbraně si oblíbíte a vylepšíte víc, než ty ostatní. Kromě toho všeho ještě nacházíte a vylepšujete různé náramky, které dále modifikují přesnou podobu a sílu střelby daného kouzla.

Hra se ovládá vyloženě jako (velmi) rychlá střílečka.

Přestože jsem byl vůči představě magické střílečky původně skeptický, jakmile jsem ji dostal do rukou, nemálo jsem se divil, jak zábavná po stránce mechanik a ovládání je. Tohle je přesně ten případ, kdy by hře určitě pomohlo vydat hratelné demo, protože obrázky ani videa vám ten pocit nemají šanci zprostředkovat. Pro mladší hráče to napíšu takhle: v těch nejlepších momentech zuřivých bojů s mnoha nepřáteli na nějakém tom náměstíčku ve hře budete mít dojem, že jste omylem zapnuli Doom Eternal. Pro starší hráče to napíšu jinak: konečně někdo udělal moderní Hexen, s pořádnou moderní výpravou. Většina hry je opravdu velmi akční a zábavná, nicméně najde se i pár frustrujících okamžiků, kdy třeba díky přemíře speciálních efektů pořádně nevidíte nepřítele.

Když jsme u té výpravy, tohle je dost možná to, o čem jste v souvislosti s touto hrou slyšeli vlastně nejvíce - ať už proto, že se vývojáři původně při jejím oznámení vychloubali zaměřením na nové konzole a obrovskou porci speciálních efektů, nebo proto, že se po vydání ukázalo, jak brutálně hra musí upscalovat nízké rozlišení, aby běžela plynule. Výsledkem je, že moje dojmy z PS5 verze hry byly podobně rozporuplné. Na jednu stranu nelze hře upřít, že místy předvádí naprosto neskutečnou podívanou, ať už jde o epické souboje gigantických válečných strojů a létajících flotil, nebo o tu plejádu částicových efektů. Na druhou stranu víceméně celou dobu hraní máte pocit, že obraz tak nějak "zvláštně zrní", což zřejmě souvisí s tím silným upscalingem. Co je ale, obzvlášť pro střílečku, důležité - hra celou dobu běží velmi plynule.

Immortals of Aveum
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 5
Windows PC

Verdikt

Výpravná "kouzelnická střílečka" dokáže vtáhnout zábavnou rychlou akcí i výpravným "filmovým" příběhem. V těch nejlepších momentech připomíná klasiku jménem Hexen nebo třeba Doom Eternal. Její uštěpačný humor nicméně nemusí sednout každému a místy nádherná grafika je vykoupena výrazným upscalováním.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavná rychlá akce
Místy parádní výprava
Příběh plný vtipných hlášek
Unikátní estetika
Pár nepřehledných bojů
Citelný upscaling
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama