Recenze Kingdom Come: Deliverance – A Woman's Lot
KC: Deliverance Recenze Recenze Kingdom Come: Deliverance – A Woman's Lot

Recenze Kingdom Come: Deliverance – A Woman's Lot

Martin Cvrček

Martin Cvrček

17
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Čtvrté a poslední DLC pro populární české RPG je nejen nejrozsáhlejší, ale také nejpovedenější.

Reklama

Je tomu už více než rok od vydání Kingdom Come: Deliverance a za tu dobu jsme se dočkali tří placených DLC a uspokojivého množství bezplatných přídavků a aktualizací. Každá sranda ale musí jednou skončit, a tak tu máme poslední DLC nazvané A Woman's Lot, jehož obsah se svým způsobem začal formovat už za pradávných časů kampaně na Kickstarteru. S ohledem na dávné sliby studia Warhorse a také kolísavou kvalitu předešlého dodatečného obsahu jsem proto příliš neváhal a možná naposledy navštívil virtuální český středověk, abych zjistil, jak se tvůrcům povedlo symbolické finále roční podpory, na nějž nejspíš naváže už jen oficiální podpora moddingu.

Tereza, pes a Panna Marie

Na rozdíl od předešlých přídavků nesestává A Woman's Lot z jedné dějové a úkolové linie, ale hned ze dvou. V první řadě tu máme dlouho očekávaný příběh Jindřichovy přítelkyně Terezy, a to v době, která sahá od začátku dne předcházejícího úvodní pasáži základní hry až po okamžik, kdy Jindřich při snaze dát sbohem svým rodičům dostane pořádnou nakládačku. Tentokrát si tedy zahrajete přímo za Terezu, na níž čeká na relativně omezené mapě města Skalice a okolí celá řada činností, jejichž vážnost a náročnost se stupňuje spolu s příběhem a vývojem místních událostí.

Vše začne idylkou ve formě krmení slepic, nevinné šermovačky s Jindřichem či výpomoci kamarádkám drobnou krádeží či střelbou z luku v lese. Záhy ale dojde třeba na plížení v temných tunelech dolu kvůli nesnadným rodinným záležitostem. A jakmile začne útok Zikmundových vojsk, na pořadu dne a noci je spíše útěk před nepřáteli a snaha o záchranu bližních a přeživších. Čeká vás tedy celá řada různorodých činností, které příjemně odsýpají, představují ideální výzvu a navíc skvěle ilustrují úděl ženy ve středověku. Jak už je v případě Kingdom Come a jeho dodatečného obsahu zvykem, vše působí tak akorát věrně a všichni se k Tereze chovají zhruba tak, jak by asi měli. A platí to jak o přátelích, tak o nepřátelích. Výsledkem je zábavný a autentický děj, jenž uspokojivě vyplňuje malou mezeru v původním příběhu a umožňuje nahlédnout na něj a na některé jeho účastníky z poněkud odlišné perspektivy.

Terezino vyprávění je vcelku lineární záležitost, která odstartuje příslušným rozhovorem a skončí teprve po dokončení příslušných úkolů, takže nemáte možnost pendlovat mezi Terezou a Jindřichem. Druhou úkolovou linii, kterou A Woman's Lot přináší, je ale možné řešit standardním způsobem. Jakmile v základní hře dosáhnete určitého bodu nebo načtete uloženou pozici po jejím dohrání, můžete se s Jindřichem vydat do Sázavy, kde již čeká Johanka, která tvrdí, že se jí ve snech zjevuje Panna Marie. Toto tvrzení odstartuje rozsáhlou dějovou linku, v níž není nouze o rozhodování, morální dilemata, složité vztahy a konflikt s církevními autoritami.

Když žena opustí kuchyni (© P. Vojtěch)

Zatímco Terezina dějová linie je podřízena hratelné postavě, úkoly spojené s Johankou obnáší běžné Jindřichovy povinnosti, mezi něž patří třeba hledání pokladu, pěstní souboje, chlastání, vyzvídání, přesvědčování a samozřejmě šermování. To všechno při snaze napravit několik hříšníků a za všech okolností pomoci Johance vypořádat se s dost neobvyklým problémem, který ale obnáší zábavné aktivity víceméně v duchu původní hry nebo další nálož historických souvislostí a autentického přístupu k celkovému tématu. Připravte se však na to, že tentokrát nejde o DLC, které projdete během polední pauzy. Při hraní za Terezu jsem se snažil absolvovat vše, co je pro ni na mapě Skalice k dispozici, a její příběh jsem dokončil za 4 hodiny. Johančina úkolová linie je pak ještě rozsáhlejší a zabrala mi zhruba 6 hodin, takže výsledná herní doba činí zhruba 10 hodin. Sliby vývojářů tentokrát zkrátka nebyly plané, a tak tu máme přídavek, který je delší než oba předešlé dohromady.

Značná herní doba potěší i s přihlédnutím k ceně, stanovené na sympatických 11,99 euro. A co víc, ti, kteří Warhorse podpořili patřičnou částkou během kampaně na Kickstarteru, mají DLC k dispozici zcela zdarma. Stačí, abyste tehdy přihodili dost na přístup k samotnému Kingdom Come, a můžete se těšit i na A Woman's Lot. Za těch 12 euro nebo díky finanční podpoře vývojářů přitom nedostanete pouze dva příběhy. Dle očekávání je doplňují nové a vcelku zajímavé a pestré postavy, více či méně využitelné předměty a tradičně kvalitní přídavky hudebního doprovodu, přičemž se mi zalíbily i nové kresby a popisky při (zpravidla dost krátkém) načítání Tereziny části DLC. To všechno ale bledne v porovnání s jedním z hlavních lákadel přídavku, psem.

Psí společník je k dispozici pro Jindřicha i Terezu a během obou nových úkolových linií si ho můžete užít víc než dost. O čtyřnohého kamaráda se samozřejmě musíte starat, minimálně není od věci mu čas od času hodit na zem kus pořádné flákoty a utrousit nějakou pochvalu. Za to ale budete odměněni zlepšováním dovednosti psovoda, vyšší poslušností, mající za následek lepší statistiky, a hlavně šikovným parťákem, který se hodí nejen při boji. Pes je koneckonců od přírody skvělý stopař a zejména v případě Terezy nezřídka přijde vhod možnost přikázat hafanovi „hledej“, aby vyčmuchal a štěkáním nahlásil cokoliv, co potřebujete pro splnění určitého úkolu. A když na něj budete kašlat? Tak vám prostě uteče a může nějakou dobu trvat, než se vrátí.

K noze, Fleku!

Váš společník navíc disponuje dost věrnými animacemi, hlavně když přeskakuje plot nebo drží nějakého ksindla za nohu. Ve chvílích, kdy se vás snaží dohonit třeba po úprku na koni, sice jeho běhání působí poněkud zvláštně, ale to se dá pochopit. Z vlastní zkušenosti vím, že když reálnému psovi nabídnete piškot nebo hodíte jeho oblíbenou hračku, nezřídka dokáže přejít na warpový pohon či rychlost světla a překonat Millennium Falcon. Takže běh rychlostí zvuku, při níž se chudák pejsek na pohled trochu protáhne (doslova), vlastně není nic tak zarážejícího. I přes drobounké nedostatky se zkrátka dá říct, že je psí společník skvělým oživením Kingdom Come, a to z hlediska herních mechanik, vzhledu, animací i ozvučení. Možná že jsme na tuhle novinku, původně představenou jako dodatečný cíl na Kickstarteru, čekali dost dlouho, ale výsledek se rozhodně povedl.

Celkově mi DLC nenabídlo moc důvodů ke stížnostem. Kromě vzácných bugů typu dialogu přes neprostupnou stěnu vzpomínám třeba na nepříjemný kontakt s neviditelnými stěnami v jedné pasáži Terezina příběhu, kdy tvůrci zcela očividně chtějí, abyste utíkali jedním konkrétním směrem, ale když to chcete vzít oklikou, Terezin krok se začne na místě nepřirozeně zpomalovat a vy cítíte, že dál prostě nemůžete. Což je ve chvíli, kdy máte za zadkem hejno Kumánů, celkem problém. Více mi však vadilo zakončení úkolové linie Johanky.

Její příběh se může uzavřít více způsoby, přičemž jsem zažil dva různé konce, kterých jsem dosáhl na základě dokončení nebo nedokončení jednoho jediného podúkolu v závěru přídavku, což docela zamává s představou, že na vašich volbách a činech v průběhu DLC kdovíjak záleží. Někdy jsem měl zkrátka pocit, že by to nějak dopadlo i bez mého přičinění a že těch 6 hodin zábavného obsahu stejně vyústí v pocit naprosté prázdnoty. Nemám nic proti hořkým nebo vyloženě špatným koncům, ale Johančina část DLC v obou případech skončila způsobem, který mě zkrátka příliš neuspokojil. Po absolvování závěrečné pasáže a zhlédnutí finální cut-scény vás hra prostě vyplivne před bránu kláštera a odměnou je vám maximálně uložení hry a pocit, že jste něco mohli udělat lépe, ale absolutně netušíte, co.

Ženská otázka

Tenhle pocit jen zesílí v případě, že se rozhodnete blíže prostudovat nové achievementy či trofeje. Ty, které jsou spojené s Tereziným příběhem, není vůbec těžké získat, ale značná část achievementů souvisejících s Johankou je buď vcelku nejasná, nebo závislá na řadě faktorů ze základní hry, což je docela paradox. V případě některých achievementů, které vám samozřejmě nic nepřinesou, tedy mohou mít vaše dřívější činy větší dopad než v případě zakončení nového příběhu. Lovce achievementů a trofejí tak musím upozornit, že je klidně možné projít více než půlku DLC a nezískat nic, ani za prosté dokončení Johančiny části přídavku. Občas jsem si musel vzpomenout na DLC The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon, které trpělo podobnými problémy, s tím rozdílem, že v jeho případě přišel ten prázdný a neuspokojivý konec po příliš krátké době. Tentokrát mu alespoň předchází rozsáhlý a zábavný obsah a koneckonců i řemeslně zpracovaná cut-scéna.

Celkově vnímám A Woman's Lot jako přídavek, který je vším, čím měla být zmíněná milostná taškařice Jana Ptáčka. Máme tu tudíž přídavek bohatý na dva příběhy, z nichž jeden skvělým způsobem vyplňuje mezeru v dějové linii základní hry a druhý povětšinou funguje jako solidní nadstavba v duchu dosavadních Jindřichových eskapád. To všechno je přitom vyplněno řadou dobře navržených a pestrých úkolů, zajímavými historickými okolnostmi, případně interakcemi s novými postavami a se psím společníkem. Ten představuje vítanou, šikovnou a propracovanou herní novinku, jež přijde vhod nejen při hraní samotného přídavku, který vám může hravě vydržet na 10 a více hodin. A přitom ho mnozí hráči dostali zdarma a ostatní ho mohou pořídit za nepříliš vysokou cenu.

Škoda vzácných nedotažeností designu a na můj vkus neuspokojivých konců Johančiny úkolové linie, které jen málokdy dělají dojem, že jsou zasloužené. I přes tyto nedostatky ale rád označím A Woman's Lot za suverénně nejkvalitnějším DLC pro Kingdom Come: Deliverance. Navíc jde o opravdu poctivou tečku za více než rok trvající podporou hry a také o projekt, nad nímž by určitě neohrnovala nos ani ta nejvíc upracovaná a dobou a společenskými zvyky zmítaná středověká žena.

PS: DLC A Woman's Lot doprovodil patch základní hry, který mimo jiné umožňuje Jindřichovi randit s Terezou i po jistém společném „dobrodružství“. Rozhodně doporučuji se této bezplatné novince věnovat. S Terezou můžete například zaskočit ho hospody a probrat Jindřichův původ či vzájemný vztah obou postav a jejich budoucnost, stejně tak se vyplatí za ní čas od času zajít do mlýna a prohodit s ní pár slov. Může vám pak dát… šikovnou výbavu. Třeba hrst sejvovic.

Kingdom Come: Deliverance – A Woman's Lot vyšlo pro PC. PlayStation 4 a Xbox One verze budou následovat 11. června, kdy bude k dispozici i kompletní edice s názvem Royal Edition – obsahuje základní hru (recenze) a všechny DLC, tedy From the Ashes, The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon, Band of Bastards, A Woman’s Lot a také Treasures of the Past, drobnější přídavek původně sloužící jako bonus pro předobjednávky a podporu studia Warhorse na Kickstarteru.

Kingdom Come: Deliverance Royal Edition můžete předobjednat v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2019+.

Kingdom Come: Deliverance
PlayStation PlayStation 4
Windows PC
Xbox Xbox One

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama