Recenze Kingdom Come: Deliverance - From the Ashes
KC: Deliverance Recenze Recenze Kingdom Come: Deliverance - From the Ashes

Recenze Kingdom Come: Deliverance - From the Ashes

Martin Cvrček

Martin Cvrček

18
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Co všechno nabízí výstavba vesnice Přibyslavice?

Reklama

O Kingdom Come: Deliverance si můžeme myslet, co chceme. Bitva s bugy a dalšími chybami trvá dost dlouho a optimalizace je větší záhada než plné okolnosti atentátu na J. F. Kennedyho, ale faktem zůstává, že jde o úspěšnou hru. Stále se o ní mluví, stále je středem pozornosti a vypadá to, že se prvotina studia Warhorse i skvěle prodává. Asi málokoho tedy překvapilo nedávné odhalení plánů na vydávání bezplatného i placeného dodatečného obsahu, který se již nyní začíná naplňovat. Nedávno jsme se dočkali hardcore módu a teď je na pořadu dne první placené DLC s názvem From the Ashes, které koupíte za střídmých 10 dolarů/euro (zhruba 250 Kč). Má ale i takhle malá investice smysl?

Pachatel se vrací na místo činu

Zprvu je třeba podotknout, že From the Ashes nelze hrát hned, jakmile rozehrajete základní hru. Nejdříve musíte absolvovat bitvu o Přibyslavice, ale jakmile ji máte za sebou, dozvíte se, že pro vás Diviš na Talmberku může mít nějaký zajímavý úkol. Ze všeho nejdříve vás vyšle za zachránou lokátora, tedy člověka zodpovědného za hledání a posuzování míst vhodných ke stavbě. Po této záchranné akci a případně po letmém omrknutí toho, co z Přibyslavic zbylo, však dostanete za úkol celou vesnici obnovit a dohlédnout na její vybudování, a to z pozice rychtáře.

Opětovná výstavba Přibyslavic ale není jen tak. Kingdom Come: Deliverance je koneckonců poměrně náročná a autentická hra a totéž by se dalo říct i o tom, co vás čeká v DLC. Nestačí jen přijít na vyčištěnou planinu, kde se začne stavět, kamkoliv ukázat a těšit se z toho, jak jednotlivá stavení rostou jako houby po dešti. Musíte se postarat hned o několik věcí. Než začnete s pořádnou výstavbou, je třeba sehnat lidi, takže nezbývá než se vydat do Ratají a vyhlásit, že uprchlíci ze Skalice mohou v Přibyslavicích najít nový domov. Následně není od věci opatřit několik základních staveb a také přísun surovin, konkrétně kamene, uhlí, obilí a dobytka. Nejdůležitější ze všeho jsou však peníze. Spousta peněz.

Stavba vesnice vážně není zadarmo, a jakmile chcete něco postavit, musíte mít v truhle, která slouží jako vaše konto, dostatek peněz. DLC jsem rozehrál po konci hry, kdy jsem měl zhruba 14 tisíc grošů, což mi ani v nejmenším nestačilo. A tak jsem musel strávit několik hodin hromaděním desítek tisíc grošů, abych se hnul z místa. Připravte se tedy na to, že peníze jsou naprostým základem a musíte jích mít opravdu dost. Jakmile si ale trochu našetříte, můžete se pustit do plnění všech klíčových úkolů spojených s výstavbou. Kromě sehnání výše zmíněných surovin musíte mít ve vesnici dostatek lidí, dále je třeba plně obnovit kostel, který je dominantou Přibyslavic, a také vám z obce musí plynout dostatečný příjem. Ten vám zajistí výstavba určitých budov, která vždy probíhá ve spolupráci s lokátorem Martinem Bílkem.

Bez peněz do Přibyslavic nelez

Po rozehrání DLC budete mít poměrně svázané ruce. Nejde jen o peníze, jednoduše máte předem dané, co lze postavit, už kvůli požadavkům různých staveb. Postupem času a s čím dál obsáhlejším kontem ale budete mít mnohem více na výběr, a tak jen stačí listovat knihou, v níž najdete podrobnosti o tom, co lze v Přibyslavicích podniknout, a volit, co chcete postavit. Ve vaší vesnici můžete mít rychtu, jež poslouží i jako váš nový domov, dále hospodu, stáje, kováře nebo pekárnu. Většina budov vám generuje určitý zisk, ale může přinášet i jiné výhody, obzvlášť v kombinaci s vylepšováním. Hospodu lze rozšířit o pivovar a hráčské doupě, ve stájích je možné zřídit sedlárnu a rychta může být vybavena bylinkářskou zahrádkou a alchymistickou laboratoří. Tohle všechno výstavbu Přibyslavic ještě více obohacuje, protože není nad to mít po ruce prodejce mečů a dobře stavěných koní nebo pravidelný a bohatý přísun vlastního piva s úchvatným názvem Přibyslavický kňour.

Je však třeba podotknout, že vaše možnosti stavby nejsou neomezené. Na výběr sice máte dost budov, ale pozic, kde se dají postavit, je o něco méně, takže občas musíte vybírat. Když postavíte strážnici, musíte se rozloučit s konírnou. Když dáte přednost řeznictví, je třeba zapomenout na pekárnu. Stejně tak nelze vždy mít všechna vylepšení postavených budov, takže například v případě kováře je třeba rozhodnout, jestli se z něj má stát mečíř nebo zbrojíř. Tohle všechno má ale hned několik pozitivních následků. Do určité míry můžete sami diktovat, jak budou Přibyslavice vypadat. Osobně jsem chtěl mít poměrně pacifistickou a mírumilovnou vesnici, takže jsem kupříkladu ignoroval strážnici, byť má při řádném vylepšení nemalé výhody, a dal přednost koním. Kromě toho je tu velký prostor pro znovuhratelnost. Při opětovném rozehrání hry koneckonců můžete DLC zkusit znova a zaměřit se na budovy a vylepšení, které jste napoprvé odmítli, a zjišťovat, v čem jsou jiné.

Celkově mi každopádně přišlo, že DLC je tím zábavnější, čím jste ve výstavbě pokročilejší. Ať děláte, co chcete, zprvu vám Přibyslavice prodělávají. A jestli tak jako já nemáte zprvu dost peněz, znamená to, že většinu času zkrátka musíte trávit jinde a shánět finance. From the Ashes jsem celkově hrál zhruba 7 až 8 hodin, ale minimálně třetinu toho času zabíralo systematické likvidování banditů a Kumánů na cestách a následný prodej jejich vybavení u mečířů a platnéřů v Ratajích a Sázavě, což mi přišlo jako nejrychlejší cesta k výdělku. Naprostou většinu vedlejších úkolů mám totiž za sebou, a tak mi toho z nich mnoho nekáplo. Tímto děkuji všem těm dobře vybaveným nepřátelům, že se většinou nechávali tak snadno likvidovat.

Jindřich Stavitel

Jakmile jsem se z finančních potíží vyhrabal a postavil základní hospodu a stáje, rázem jsem byl v plusu. Pak už jen stačilo čekat, až se na kontě objeví dostatečná částka, a už jsem mohl vybírat mezi budovami a jejich vylepšováním a s velkým pocitem zadostiučinění sledovat, jak se Přibyslavice rozrůstají. Možná že zprvu vám tohle DLC nic nedaruje, ale jakmile přistoupíte na jeho podmínky a budete ochotní do něj investovat těžce vydřené groše, čeká vás velká odměna v podobě malebné vesničky, která má nejeden přínos. Po těžké dřině je radost kochat se plnou hospodou nebo krásně restaurovaným kostelem, případně se toulat po vsi a obhlížet sortiment řezníka nebo podkoního. Základní hra je bohatá na dost specifická jména koní a DLC na tom není jinak, takže lovci easter eggů si opravdu přijdou na své.

Pak je tu samotný výnos z vesnice, který je jen a jen váš. Jakmile se vyhrabete z mínusu, můžete se dostat až do fáze, kdy vám Přibyslavice vydělávají něco málo přes 2 tisíce grošů. A takové množství peněz na denní bázi se v Kingdom Come: Deliverance může určitě hodit. V souvislosti s výnosy a výstavbou navíc DLC představuje i jistý strategický aspekt. Jsou budovy, které vám začnou vydělávat, ale jsou i takové, které něco stojí. Není tedy od věci si výstavbu trochu naplánovat. Chcete mít kupříkladu co nejvíc peněz? V tom případě nejprve nechte postavit budovy, jež vám poskytnou nějaký finanční přínos, během několika dní si pořádně nahrabte a teprve poté se pusťte do obnovy kostela, který vaše výnosy trvale sníží. Což už vás ale nemusí tolik trápit, když máte na kontě víc než dost peněz.

V Přibyslavicích navíc nemusíte řešit jen výstavbu budov. V pozici rychtáře je občas třeba řešit spory obyvatel či problémy samotné vesnice. Když necháte postavit řeznictví, musíte se rozhodnout, jestli do něj dosadíte chlapa, který bohatým dává a chudým bere, nebo člověka, který možná je schopný, ale v minulosti zcela ztratil veškerou čest. Když zjistíte, že někdo přepadl povoz s obilím, buď půjdete s prosíkem za vaším pánem, a tudíž budete za blbce, nebo obilí vezmete dělníkům ve vesnici. Některé soudy jsou poměrně jednoznačné, většinou má ale každá volba nějaké pro a proti, a tak je jen máloco vyloženě černobílé.

Rychtářské patálie

Vaše rozhodování může mít menší dopad na podobu vesnice a na život jejích obyvatel, byť jsem nikdy neměl pocit, že by soudcování mohlo mít opravdu vážné následky. Jako rychtář máte jistou reputaci, a pokud o ni přijdete, přijde Diviš a výstavbu Přibyslavic vám zatrhne. V ten moment již není návratu, takže se buď smíříte s tím, že jste to pěkně podělali a DLC nedokončíte, nebo se vrátíte ke starší uložené pozici a zkusíte to znovu. Ať jsem se ale rozhodoval jakkoliv, s mou reputací to příliš nehnulo. Je také třeba podotknout, že vám nikdo nic nesebere, když trpíte pouze nedostatkem peněz. Lokátor vás může otravovat, reputace může doznat jisté újmy, ale i když nebudete mít celé dny na kontě ani groš, nestane se vám nic, co by nešlo změnit k lepšímu.

Vaši situaci může zlepšit i pozvání některých důležitějších postav ze základní hry. Jsou tu tací, kteří se mohou nechat přesvědčit, aby se stali součástí života v Přibyslavicích, což může přinést další výhody. Ale ani v tomto případě to není jen tak. Kupříkladu Kuneše stačí ukecat nebo uplatit a už se stane dřevorubcem. Obchodník v Ratajících vás ale pošle do háje, protože má ve městě vše, co potřebuje, a dejme tomu Matouš a Fricek se mohou stát přibyslavickými pacholky, ale jen v případě, že vyřešíte všechny jejich záležitosti. To se ale snadněji řekne, než udělá, už proto, že po konci hry se může jejich příběhová linie velmi snadno rozbít, což byl i můj případ.

S bugy se můžete setkat i v samotném DLC. Různé levitující objekty v interiérech nemusí být nijak výjimečná věc a skoro jsem si trhal vlasy při úvodní prohlídce zruinovaných Přibyslavic, kterou můžete absolvovat spolu s lokátorem. V takovém případě chodí od místa k místu a říká vám, co by se kde dalo postavit a využít. Jakmile se ale prohlídka chýlila ke konci, někde se objevil Kumán. Sice byl jen v podvlíkačkách, ale kontakt s ním stačil k tomu, aby Martin Bílek vyděšeně utekl daleko do lesa. A když se vrátil, začal s prohlídkou zase od začátku, jako by se nic nestalo, čímž mě připravil snad o 10 minut času. Na druhou stranu chápu, že potkat těsně před setměním v rozpadlé vesnici uprostřed lesa maďarsky žvanícího chlapa ve spodkách, to může být otřesný zážitek, který vám zatemní zdravý rozum.

Budujme lepší zítřky

Připravte se i na to, že při výstavbě musíte v případě každé budovy a každého vylepšení následovat jeden a ten samý rituál. Vždy je potřeba zajít za Martinem, říct mu, co chcete postavit, on následně řekne, že máte vše, a musíte ho následovat na určité místo. Pominu, že lokátor má rád kličkování, ale jakmile se zastaví, musíte mu potvrdit, že chcete stavět, načež znovu zkontroluje, jestli k tomu máte vše potřebné. A po krátké cut-scéně je budova či vylepšení na světě. Něco takového je nepochybně realistický postup a celkově platí, že veškerá výstavba Přibyslavic dělá autentický a historicky věrný dojem, což je chvályhodné. Absolvování tohoto postupu zas a znova i v případě vylepšení již postavených budov mi ale brzy přišlo dost otravné a stereotypní. Největší zábavu z toho měl nakonec mezerník mé klávesnice, používaný pro přeskakování stále stejných dialogů.

V případě From the Ashes by tedy bylo co kritizovat, ale ve výsledku se jedná o solidní DLC, které funguje jako ideální nadstavba. Když si ho necháte ujít, v zásadě o mnoho nepřijdete. Když se do něj ale pustíte a věnujete mu čas, dočkáte se celé řady příjemných bonusů a činností, ať už jde o výstavbu dobře vypadající vesnice, vybírání budov a jejich vylepšení, nemalé finanční výnosy, drobnější výhody typu vlastního piva či nových koní nebo možnost rozhodovat spory obyvatel a zvát do vesnice některé staré známé. Ve výsledku ale záleží hlavně na tom, v jaké fázi a za jakého stavu se do hraní přídavku pustíte. Pokud jste Kingdom Come již dohráli a navíc máte peněz na rozdávání, s From the Ashes budete hotoví raz dva. A když těch peněz máte méně, nejspíš budete muset absolvovat úmorný proces jejich shánění. Následně vás čeká chytlavá a věrně zpracovaná výstavba vesnice, která vám ale dá spoustu věcí, jež možná už ani nevyužijete.

Nejlepší je tedy věnovat se Přibyslavicím ještě před dokončením základní hry. V takovém případě je integrace všeho potřebného o něco přirozenější a zábavnější. I výhody, které vám plně nebo dostatečně vystavěné Přibyslavice zajistí, budou rázem mnohem více využitelné, a tak bude vaše dřina a obrovská útrata odměněna příležitostí zjednodušit si řadu věcí. Pokud tedy nad koupí DLC uvažujete, je třeba si říct, v jaké fázi hry se nacházíte a jestli to, co vám Přibyslavice mohou nabídnout, reálně využijete. Osobně si však myslím, že From the Ashes může mít smysl i v případě, že chcete prostě strávit víc času ve světě Kingdom Come. Proces shánění pár desítek tisíc grošů je zážitek, který bych si rád odpustil, ale jinak mi tohle DLC nabídlo příjemné a autentické zpestření, díky němuž jsem se na několik hodin slušně zabavil. A díky němuž jsem měl pocit, že se mi ve hře podařilo vybudovat něco, co má jistý smysl.

DLC pro PC verzi hry můžete koupit na Xzone.cz

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Kingdom Come: Deliverance
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama