Recenze Kingdom Come: Deliverance – The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon
KC: Deliverance Recenze Recenze Kingdom Come: Deliverance – The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon

Recenze Kingdom Come: Deliverance – The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon

Martin Cvrček

Martin Cvrček

25
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Tohle DLC možná dohrajete dřív, než stihnete přečíst jeho název.

Reklama

Letos v létě se RPG Kingdom Come: Deliverance dočkalo prvního placeného DLC, From the Ashes. Jak se zdá, výstavba vesnice Přibyslavice neudělala na každého vyloženě velký dojem, ale já si ji navzdory zdlouhavému „grindu“ poměrně užil. Přesto jsem se chtěl po dohrání a vyždímání obsahu původní hry pustit spíše do něčeho více příběhového, a tak jsem s velkými nadějemi vyhlížel druhý přídavek se sáhodlouhým názvem The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon. Bohužel jsem s ním ale skončil s pocitem, že jsem se do určité míry těšil zbytečně.

Románek vyšších vrstev

Základní koncept druhého placeného DLC se mi už od začátku zdál velmi slibný a nadějný. Kdo by koneckonců nechtěl pomáhat Janu Ptáčkovi, z pohledu mnoha hráčů nejlepší postavě celého Kingdom Come, dobýt srdce řezníkovy dcery Karolíny, kterou si mladý šlechtic vyhlédnul? Z hlediska děje a důležitých okamžiků příběh skutečně stojí za to a Ptáčkova milostná aféra dokáže snadno zabavit, pobavit a zaujmout. Jenomže jakmile jsem s ní skončil, musel jsem se sám sebe ptát, jestli je to, co jsem právě absolvoval, všechno. A kde se krucinál vzalo těch zhruba 10 až 15 hodin herní doby, o nichž se hovořilo na srpnové výstavě Gamescom.

Ve výsledku toho The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon vlastně mnoho nenabízí. Ptáčkovi pomůžete s opětovným získáním rodinného šperku, seženete mu lektvar lásky, řádně mu asistujete u námluv a tím to vlastně hasne. Tohle všechno jsem dokončil za zhruba dvě hodiny, po nichž jsem měl pocit, že to je nějak málo obsahu za 10 euro. Zvlášť když příběhu, dialogů či cut-scén je sice dost a zpravidla stojí za to, ale jinak je skutečných novinek jako šafránu. Kromě několika předmětů důležitých pro příběh jde snad jen o čerstvou lokaci v podobě doupěte banditů. V něm se můžete zúčastnit turnaje v kostkách (ty byly v rámci celé hry lehce rozšířeny), hledat vraha jisté osoby a celkově vyřešit tento úvod DLC několika různými způsoby. To je sice zajímavá a pestrá zábava hodná každého dobrého detektiva, hazardního hráče či příznivce plížení, ale zdaleka nestačí.

Skutečnost, že soudruzi z NDR někde udělali chybu, jsem si naplno uvědomil ve chvíli, kdy jsem si přečetl popisek na stránce obchodu Steamu a podíval se na tři nesplněné achievementy. Obojí hovoří o aktivitách, které mi DLC vůbec nenabídlo. Ukázalo se, že minimálně jeden výraznější úkol mi byl odepřen z důvodu výskytu bugu, s nímž jsem se ani zdaleka nesetkal jen sám. I zmíněnou sháňku po lektvaru lásky by mělo být možné řešit více způsoby. Jenomže jeden z nich je nedostupný, navzdory ukazateli vedlejšího úkolu na mapě a části rozhovoru prostě nejde spustit, a právě k němu se vážou další činnosti.

Ve chvíli, kdy musíte lektvar sehnat, máte na výběr. Buď si od zodpovědné osoby koupíte recept, načež stačí najít několik snadno dostupných surovin a nápoj osobně uvařit. To je ta vždy funkční varianta, která mi zabrala asi 10 minut, takže jde spíše o způsob, jak celou záležitost přeskočit. Zároveň může daná osoba lektvar namíchat za vás, ale něco za to chce. A to něco nefunguje a právě to něco může odstartovat další úkol. Nutno podotknout, že jsem The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon hrál v čisté verzi hry bez jediného modu, ale až po dohrání základního příběhu. Funkčnost a dostupnost obsahu DLC i po dohrání hry by však myslím měla být garantována, koneckonců From The Ashes jsem rozehrál za stejných podmínek a nesetkal jsem se s jedinou skutečně zásadní chybou.

Neprůhledná osidla lásky

I kdyby ale úkol fungoval, stále by platilo, že když zvolíte určitý způsob postupu, tedy provedení vlastními silami a prostředky, budete ochuzeni o potenciálně zajímavý obsah, který vám může zabrat mnohem více času. Jsem všema deseti pro různé možnosti postupu a řešení. Nepřipadá mi ale úplně v pořádku, aby jedna z nich, která působí zcela legitimně a přijatelně, sloužila k úplnému přeskočení daného úkolu, místo aby nabídla nějakou hodnotnou alternativu. V tuto chvíli je samozřejmě situace o to horší, že ono přeskočení je pro mnoho hráčů jedinou možností, jak DLC vůbec zdárně, ale příliš rychle dokončit. S chybami a bugy se přitom můžete setkat i v jiných pasážích, vzpomínám třeba na záznam v deníku, který byl vyobrazen v čistém kódu podobném HTML.

Případ, kdy jsem něco udělal na pohled řádným způsobem, abych nakonec zjistil, že to bylo špatně, se opakoval i v pozdější fázi nového příběhu. Nebudu zde střílet od boku spoilery, takže jen řeknu, že v jedné pasáži máte na výběr tři kombinace dialogových voleb. Způsob, jakým je celý úkol navržen, jasně napovídá, že cílem je zapamatovat si jednu z nich a držet se jí. Já tak učinil, abych nakonec zjistil, že celá záležitost dopadla zle. Přitom hra nijak nedává najevo, že něco dělám špatně, až do poslední možné chvíle se vše tváří, že postupuji korektně. Což mě mrzelo hlavně z toho důvodu, že jsem se pouhých pár minut před tímto nemilým a zcela nepředvídatelným výsledkem opravdu ze srdce bavil tím, jak je přídavek napsán a také nadabován, protože i postup vedoucí k selhání doprovází fantastické dialogy. Nezbylo než nahrát starší uloženou pozici, zkusit jinou kombinaci, u níž jsem si opět nemohl být jistý, jestli se nedoberu stejně nepříznivého výsledku, a doufat, že tentokrát už vše dopadne tak, jak by mělo. Naštěstí se tak stalo, ale pocit naprostého zmatení a zkažené pointy jinak velmi zábavné pasáže už zůstal.

Celý přídavek jako by se vyznačoval tím, že vám snadno vykouzlí úsměv na tváři, aby vám ho vzápětí stejně snadno smazal. Skvělý scénář, unikátní nápad, zábavné aktivity a příjemně oddychové pojetí DLC s železnou pravidelností střídají nepříjemné důsledky bugů, které vám mohou odepřít určitý obsah, a zvláštních herních principů většiny úkolů. Obojí má za následek velmi krátkou herní dobu a některá zcela nepředvídatelná selhání. The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon jsem řešil čistě nenásilnou formou ve víře, že jde o přijatelnou možnost, s pomocí různých uložených pozic jsem se snažil vyzobat každý dostupný střípek obsahu, a přesto bylo za dvě hodiny vystaráno s pocitem nemalého zklamání.

Ani na okamžik jsem nevěřil, že DLC může zabrat těch 10 až 15 hodin, o nichž se hovořilo na Gamescomu. Z časových a osobních důvodů jsem si dokonce přál, aby nový placený obsah nebyl kdovíjak dlouhý a aby se dal dohrát v rozumném čase. A nakonec je mi líto, že jsem měl pravdu a že se mé přání splnilo. A to až moc. Stále platí, že po příběhové stránce může přídavek zabavit, stejně tak vždy dokážu ocenit civilní a inteligentní humor, dobrý scénář a zábavné pojetí vážných témat, mezi něž námluvy bezpochyby patří. Stejně tak jsem rád za to, že je stále vše dostatečně historicky věrné. Z herního hlediska ale The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon až příliš často působí uspěchaně a já se nemůžu zbavit pocitu, že jsem za těch 10 euro dostal mnohem míň obsahu, než bych měl. Jestli tedy chcete s Janem Ptáčkem strávit více času a pořádně mu píchnout v milostné záležitosti, důrazně doporučuji počkat na slevu, případně na opravu klíčových bugů, kvůli nimž může být hraní komplikovanější a kratší zážitek než pokažené rande.

DLC koupíte na Xzone.cz pro PC.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Kingdom Come: Deliverance
PlayStation PlayStation 4
Windows PC
Xbox Xbox One

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama