Recenze Last Train Home: Legion Tales – povedený přídavek
Last Train Home Recenze Recenze Last Train Home: Legion Tales – povedený přídavek

Recenze Last Train Home: Legion Tales – povedený přídavek

Jan Urbančík

Jan Urbančík

4
Platformy Windows PC

DLC pro českou strategii sází na humor a poutavé historky.

Reklama

Pár měsíců po vydání strategie Last Train Home od brněnského studia Ashborne Games, která kombinuje real-time bitvy a správu vlaku, tady máme rozšíření. Nese název Legion Tales a soustředí se výhradně na bitvy, neboť přináší 10 nových, samostatně stojících misí, kde si prožijeme různé příběhy legionářů cestujících do Vladivostoku.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 1. 2. 2024
  • Vývojář: Ashborne Games
  • Vydavatel: THQ Nordic
  • Žánr: RTS
  • Česká lokalizace: Ano (dabing a titulky)
  • Herní doba: ~6 hodin (příběh)
  • Cena: 14,99 € (Steam)

Hráno na sestavě:

  • Procesor: Intel Core i5-13600K
  • RAM: 32 GB DDR5 6000 MT/s
  • Grafická karta: Nvidia GeForce RTX 4080
  • Úložiště: Solidigm P44 Pro (1TB NVMe PCIe 4.0 SSD)

Trošku jsem si zapřeháněl...

Celým DLC vás provází Zoltán. Přeživší legionář, který právě cestuje vlakem ze západu na východ Ameriky, aby se spolu se svými druhy mohl vrátit domů. A aby si zkrátili cestu, Zoltán povídá o svých zážitcích z cesty do Vladivostoku. Tedy „svých“ ve velkých uvozovkách, protože si řadu z nich tak trochu vypůjčil od svých kolegů, případně trochu přikrášlil, ale nic to nemění na jejich poutavosti.

Nápad zpracovat samostatné příběhy z dlouhé cesty přes transsibiřskou magistrálu mi přijde skvělý. V rozšíření totiž dojde na záchranné či záškodnické mise, menší příběhy, ale i známé události, jako především samotný začátek konfliktu s Rudou armádou či památná námořní bitva na Bajkalském jezeře, která nám zajistila 100% win rate, což Zoltán samozřejmě nezapomněl zmínit.

A u Zoltána ještě zůstanu, protože jeho postava je podle mě výborná. Skvěle napsaný charakter podporují parádní dialogy s velmi povedeným humorem, a to vše v perfektním podání dabéra Petra Neskusila. Legion Tales na postavě Zoltána hodně staví a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Přestože dojde i na vážné momenty, Zoltánovy vtipy je dokážou skvěle doplnit a vytváří velmi zábavný mix.

Stejná hratelnost, stejné chyby

Pochopitelně je ale důležitá především hratelnost, a ta se oproti základní hře příliš nezměnila. Správa vlaku zde úplně chybí, což je docela škoda, protože ji považuji za tu zajímavější část Last Train Home, ale vzhledem k celému konceptu tohoto rozšíření to dává smysl. Real-time bitvy fungují dobře, tedy alespoň při menších soubojích.

Problém je ten, že se tu hned několikrát objeví velké bitvy s tanky a desítkami vojáků, u kterých vás o to víc zamrzí technické chyby, jako například „neuposlechnutí rozkazu“ jednoho z vojáků, jenž nezalezl do krytu. Zároveň jsou bitvy poměrně nepřehledné, což se naplno ukáže v misích, kdy musíte hlídat hned několik stran, odkud chodí nepřátelé. V takovém případě je téměř nulová šance, že dokážete všechny uhlídat.

K tomu pak musíte přičíst poměrně nevyváženou obtížnost, jež se v základní hře projevila především v pozdější fázi u správy vlaku, tentokrát je bohužel přítomná v misích. Zatímco některé projdete relativně bez problémů, jiné jsou až absurdně náročné, především mise, kde musíte chránit malou vesnici, na kterou Rudí poslali tanky...

Na druhou stranu je třeba říct, že po stránce hratelnosti jsou mise rozmanité. Kromě velkých bitev se dostanete i k menším potyčkám a často se můžete uchýlit ke stealthu. Každá mise navíc nabízí několik vedlejších úkolů, které gameplay zase trochu zpestří.

Rozšíření, které má co nabídnout

Dokončení všech 10 misí mi zabralo zhruba 6 hodin, každopádně DLC je dost postavené také na znovuhratelnosti. Po prvním odehrání se vám odemknou nové výzvy a také možnost pořídit si jinou četu, se kterou můžete danou misi projít. Samotný koncept misí je pořád stejný a změna vojáků se bohužel nereflektuje ani v povídání Zoltána, ale i tak je znovuhratelnost velmi solidní, pokud si rádi přizpůsobujete zážitek různými výzvami.

Celkově je podle mě Legion Tales povedený přídavek, a pokud vás bavila základní hra, určitě si ho užijete. Přestože sází na tu méně originální část celé hry, skvěle to vynahrazují zajímavé příběhy a Zoltánovo vyprávění. To vše je navíc doplněno o stále skvělý vizuál, zvuky a hudbu, kde přibyla taková uvolněná variace na hlavní melodii. Jen je škoda těch stále přítomných chyb a nevyvážené obtížnosti, které zážitek přece jenom kazí.

Last Train Home
Windows PC

Verdikt

Zajímavě pojatý přídavek, který sází především na humor a poutavé příběhy, protože po stránce hratelnosti nabízí pouze tu méně zajímavou část Last Train Home. Pokud jste si základní hru užili, určitě se nebudete nudit ani v tomto DLC. Bohužel ale musíte počítat se stále stejnými nedostatky, které jsou v rozšíření o to viditelnější.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Postava Zoltána, jeho vyprávění, dabing a humor
Poutavé příběhy zobrazující menší potyčky i známé události
Rozmanité mise se svobodou v přístupu k nim
Vedlejší výzvy a dodatečné čety umožňují solidní znovuhratelnost
Stále přítomné bugy
Velké bitvy sice působí pěkně na pohled, ale jsou velmi nepřehledné
Občas nevyvážená obtížnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama