Recenze Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 Recenze Recenze Red Dead Redemption 2

Recenze Red Dead Redemption 2

Jakub Němec

Jakub Němec

74
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Rockstar už poněkolikáté překonává svůj stín a nabízí výlet do roku 1899, v němž utopíte stovky hodin.

Reklama

O Red Dead Redemption 2 se už napsaly kvanta textů, které by vydaly na tlustou knihu. Zásobování novinkami, nekonečné rozbory trailerů a jakýchkoliv uniklých informací nenechávaly fanoušky osm let staré akce z Divokého západu chladnými. A 26. října dostala jejich nedočkavost dovolenou, protože na pulty obchodů se dostalo dlouho chystané dílo Rockstar Games. Absolutní nadšenci si vystáli fronty na půlnoční prodej, ostatní netrpělivě vyhlíželi pošťáka či s nadšením kupovali digitální kopie. My jsme se do návštěvy Spojených států také pustili a po deseti dnech se vyhrabali od PlayStationu 4, abychom vás seznámili s naším názorem.

  • Vychází na: PS4 (testovaná verze), Xbox One
  • Datum vydání: 26. října 2018
  • Žánr: Akční adventura
  • Česká lokalizace: Ne

Rozlučka s desperátstvím

Rok 1899 rozhodně nebyl příznivým obdobím pro pistolníky s kolty proklatě nízko. Nové století se blížilo raketovou rychlostí a s ním moderní éra, která pro nespoutané živly vykrádající banky, drancující vlaky a vybíjející salony znamenala zhoubu. Nad jejich hlavami se stahovala mračna, mimo lovců odměn po nich pásli členové vládní agentury Pinkerton, takže pro ně bylo zabezpečení základních životních potřeb čím dál složitější. Možná také proto se členové Van der Lindova gangu rozhodli schrastit co nejvíce peněz, aby se mohli pohodlně usadit a začít žít poctivěji.

Jejich plány ovšem zkřížila krvavá přestřelka ve městě Blackwater, po které museli narychlo sbalit svých pět švestek, ukrýt většinu peněz a prchnout co nejdál od místa incidentu. Právě v tomto okamžiku se do hry zapojíte jako čelný člen nechvalně proslulé bandy. Arthur Morgan, desperát bez skrupulí, se nebojí tasit zbraň, odstřelit nepohodlného svědka či okrást náhodného pocestného. Zpočátku mě tento nevrlý chlápek moc neoslovil, ale s každou minutou v jeho společnosti jsem si k němu vytvářel pevnější pouto. Pod hrubou ironickou slupkou totiž najdete člověka, který žije pro svou bandití rodinu a udělal by cokoliv, aby ji zabezpečil.

„Hlavní rozdíl oproti velkým open-world titulům současnosti totiž tkví v tom, že svět Divokého západu podle Rockstaru se bez vás bohatě obejde.“

O příběhu se více rozepisovat nebudu, abych se vyhnul spoilerům, ale věřte, že každý jednotlivý charakter tábora pro vás bude studnicí unikátních zážitků, jež se sice můžete rozhodnout ignorovat, ale to by byla obrovská chyba. Prohodit slůvko s věčně opilým reverendem či pesimistickým přítelem Hoseou totiž může skrývat novou příležitost k zisku peněz nebo dokonce příběhovou misi. Pokud se necháte pohltit scénářem, budete chtít prozkoumat úplně vše a hlavní úkoly si budete šetřit jako třešničku na dortu. To je možná také důvod, proč po necelých šedesáti hodinách svítí na mém ukazateli postupu slabých 40 %.

To v překladu znamená, že jsem rozhodně nepokořil celý příběh, ale jestli se vyprávění bude držet v intencích dosavadního vyprávění, troufnu si tvrdit, že před sebou máme dílo, které bude udávat standardy pro posuzování děje ve hrách na dalších deset let. Nechci urazit báječného Zaklínače 3, jenž v tomto ohledu exceluje také, ale vedle Red Dead Redemption 2 působí jako chudší příbuzný, nebo učeň. Nemáte sice tolik příležitostí volit další odvíjení příběhu, ale na druhou stranu v ruce třímáte totální volnost, jak se v dané situaci zachovat.

Tenhle svět vás nepotřebuje

Hlavní rozdíl oproti velkým open-world titulům současnosti totiž tkví v tom, že svět Divokého západu podle Rockstaru se bez vás bohatě obejde. Když se rozhodnete prosedět týden jako troska v táboře a opíjet se do němoty, místní obyvatelstvo to má absolutně na háku. Lidé mají svojí práci, kterou musí vykonat, chodí se bavit do salonu na skleničku nebo zahrát poker, šerifové zatýkají zločince, gangy přepadávají pocestné, zvířata šťastně pobíhají po prérii a doufají, že se nedostanou jídelníček lovců nebo dravců. Veškerá osudovost sálající z epických počítačových her je tatam, protože jste jen malé kolečko v soukolí celého světa, které se snaží přežít.

Zapomeňte proto na velké sny o zážitcích Oldy Šetrného (Old Shatterhand) či velkých desperátů jako Billa the Kida nebo Johna Wesleyho Hardina. Místo toho začněte studovat spíše surové snímky Quentina Tarantina (Osm hrozných, Django) nebo Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, které vás připraví na Red Dead Redemption 2 mnohem lépe. Život v západních teritoriích USA na konci 19. století totiž nebyl žádný med a tvůrci z Rockstaru vám to budou dokazovat na každém kroku. Přestože vás místní svět nebude mít zrovna v lásce, vy jej budete milovat od prvních okamžiků.

„Centrem všeho je tábor gangu, o nějž se staráte. Můžete si tady povídat s lidmi, zpívat s nimi, hrát společenské hry, investovat do rozvoje infrastruktury, za což jste odměněni šťastnějšími obyvateli a lépe dostupnými zásobami.“

I když není vaším životním údělem konat dobro (nebo zlo) na potkání, vaše činy v okolí městeček Valentine, Blackwater či St. Denis nezůstanou zapomenuty. Jen při pouhém přesunu z jednoho rohu mapy do druhého narazíte na desítky unikátních událostí, do nichž se můžete zapojit, nebo je jen tak nechat být. Pomoc člověku v nouzi se může ukázat jako výhodný budoucí profit nebo jako pěkný průšvih. Záchrana člověka před pumou mi přinesla pěknou slevu v obchodě, ale osvobození „prý nevinného“ způsobila vyvraždění celé rodiny v domě opodál. Díky tomu působí westernové hřiště neuvěřitelně živým dojmem a musíte opravdu přemýšlet nad každou provedenou akcí.

To už je ráno?

Pořád se ovšem bavíme o příběhových záležitostech, ale hry podle mustru Rockstaru nabízejí nadstandard v podobě nespočtu doplňujících činností, jež vás mohou pohltit natolik, že raději omezíte sociální kontakt se svým okolím (schválně, jak často vídáte kamarády, kteří mají doma Red Dead Redemtion 2?). Jen jejich prosté vypsání by stačilo na samotný text, který by byl ve své podstatě kontraproduktivní. Je totiž radost objevovat, co všechno vám hra dovolí. Já jsem byl neustále překvapován i po pěti desítkách hodin.

Centrem všeho je tábor gangu, o nějž se staráte. Můžete si tady povídat s lidmi, zpívat s nimi, hrát společenské hry (poker má velmi slušnou umělou inteligenci) či investovat do rozvoje infrastruktury, za což jste odměněni šťastnějšími obyvateli a lépe dostupnými zásobami. Občas je nutné vydat se na lov, aby bylo co jíst. Jen simulátor skolení zvěře by některým lidem stačil na samostatnou hru. Úlovky můžete zbavit jejich kožešiny, z níž si necháte něco vyrobit nebo je můžete za slušný peníz prodat. Chronická posedlost tvůrců detaily je cítit na každém kroku.

„Titul Rockstaru ždímá z konzolí veškerý jejich výkon a na obrazovky televizí se tak dostaly úchvatné záběry, které by zasloužily zarámovat a pověsit doma na zeď.“

Pohrát si samozřejmě můžete se svým zevnějškem. Obličej bude pravidelně zarůstat vousem, takže jestli nechcete vypadat jak traper z hlubokého lesa, musíte jej občas přistřihnout (což zhorší vaší identifikaci, pokud se dostanete do hledáčku strážců zákona). Nákup oblečení na léto či do horských průsmyků tak můžete vidět jako samozřejmost. Občas se bude hodit koupel, abyste nesmrděli na sto honů a lidé se od vás neodvraceli. Nesmíte zapomenout pravidelně nakrmit sebe i svého koně, který bude vyžadovat vaši pozornost.

A to je jen náznak toho, co vás v Red Dead Redemption 2 čeká. Poctivci starající se o kvalitní životosprávu i dobrý chod tábora budou odměněni lepšími vlastnostmi hrdiny, ale bude je to stát obrovské kvantum času. Protože Arthurovi všechno docela dlouho trvá. Jen zpomalený pohyb v táboře je k vzteku (podobně jako nutnost neustále mačkat tlačítko pro sprint, pokud nechcete jezdit se svým ořem pouze poklusem). Animace přípravy pokrmů, stahování zvěře (nic pro slabé žaludky) či vyrábění předmětů jsou sice nádherné, ale vzhledem k jejich frekventovanosti a délce trvání se dokážou rychle přejíst. Ještě, že existují obchody, kde potřebné věci seženete snadněji.

Grafické orgie

V případě, že sledujete novinkovou činnost Zingu, tak o Red Dead Redeption 2 jistě víte, kolik práce stojí za animací postav, jejich namluvením a rozhýbáním všech součástí do jedné velké nádhery. Titul Rockstaru totiž ždímá z konzolí veškerý jejich výkon a na obrazovky televizí se tak dostaly úchvatné záběry, které by zasloužily zarámovat a pověsit doma na zeď. O svém vypovídá, že jen pro účely recenze jsem udělal přes sto padesát screenů, aniž bych si to uvědomoval. Kompletní galerie zde.

„Není všechno zlato, co se třpytí. A i když Red Dead Redemption 2 září na každém kroku, potenciálních šmouh na kráse se najde pomálu.“

Sněhová vánice na začátku naznačila, že jsem svědkem něčeho velkého, ale v žádném případě mě nemohla připravit na kouzelné západy slunce a noční pobíhání po prérii. Hra světla a stínů v lese nechá vaši čelist padnout k zemi a necháte ji tam ležet i při prvním kontaktu s divokou bouřkou. A to jsem se ještě nerozepsal o prostředí, v němž se budete hodiny pohybovat. Majestátné hory se smrtícími nebezpečími na každém rohu, bažiny na jihu s pomalu se valící řekou a svěží hvozdy v centrálním prostoru mapy ukazují, že bloudění v pustině je zábava sama o sobě. Městečka a metropole pulsují životem a můžete si jen tak sednou a pozorovat veškeré dění. Nyní fanfáry – bez jediné načítací obrazovky během hraní. Prostě pecka. Grafici zkrátka zaslouží pochvalu nemalých rozměrů.

Hra roku?

Není všechno zlato, co se třpytí. A i když Red Dead Redemption 2 září na každém kroku, potenciálních šmouh na kráse se najde pomálu. Mimo rozvleklých animací to je střelba. Nemohl jsem ji přijít dlouhou dobu na chuť. Až po několika hodinách jsem se naučil být natolik efektivní, abych využil všech Arthurových předností (za což taky může dokonalé ovládnutí opakovací karabiny, kterou jsem pak nepustil z ruky). Potom už pro mě nebyla žádná přesila dost velká, tím spíš ve městě, kde je mnoho míst ke krytí. Do rukou se vám ještě dostane omezený zpomalený čas, během nějž naděláte z hlav soupeřů krvavý ohňostroj. Není se čemu divit, prostě patříte k nejnebezpečnějším pistolníkům umírajícího Divokého západu.

Až na výše zmíněné připomínky nemám hře co vytknout. Možná si někdo postěžuje na menší titulky, šíleně roztahaný inventář s deníkem, jiný na absenci češtiny nebo nepřítomnost titulu na PC, ale to pro mě nejsou moc relevantní výtky v porovnání s plusy. Samozřejmě záleží na posouzení každého jednotlivce, ale z mého pohledu je Red Dead Redemption 2 téměř dokonalá hra. Letošní rok se tak jeví jako velmi silný, protože s vysokými hodnoceními se nešetří a jde vidět, že se nejedná pouze o nadvládu exkluzivit pro PlayStation 4. Pro milovníky westernů a open-worldů bude Red Dead Redemption 2 jasným aspirantem na počin roku a nemůžu se jim divit. Já pařím totiž mezi ně.

Red Dead Redemption 2 objednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Red Dead Redemption 2
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One

Verdikt

Rockstar Games nevysílali do éteru plané sliby a opět dokázali, že jsou právem řazeni mezi nejlepší tvůrce počítačových her současnosti. Red Dead Redemption 2 má sice menší chyby, ale v porovnání s obrovským množství povedeného obsahu se ztrácí a bez problému tak dosahuje na absolutní hodnocení. Můžeme čekat gigantickou bitvu o hru roku s God of War a myslím, že severská sága podlehne rozpálenému Divokému západu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

skvělý příběh
nespočet vedlejších aktivit
žádné hluché místo
žijící svět
úchvatná grafika
skvělý dabing postav
možnost hrát z pohledu první nebo třetí osoby
některé aktivity mají dlouhé animace
na střelbu je si třeba přivyknout
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama