Recenze The Complex
Recenze Recenze The Complex

Recenze The Complex

Ondřej Partl

Ondřej Partl

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Další z řady interaktivních filmů pod drobnohledem.

Reklama

Vydavatelská a autorská společnost Wales Interactive má ve svém portfoliu již několik FMV titulů (videohra, která spoléhá na vyprávění příběhu čistě pomocí předtočeného reálného videa). Patří mezi ně například kriminální thriller Late Shift či horor The Bunker. V obou případech se jednalo o béčka, která ničím příliš nevynikala a samotný videoherní prvek rozhodování byl jen minimální, avšak určitě se nejednalo o žádnou vyloženou ohyzdnost. Jednoduše takový čistý průměr až nadprůměr.

  • Vyšlo na: PC (recenzovaná verze), PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch
  • Datum vydání: 31. března
  • Autoři: Wales Interactive a Good Gate Media
  • Žánr: Full-motion video hra
  • Česká lokalizace: Ne
  • Cena: 329 - 369 Kč
  • Délka: Jeden průchod zhruba 80 minut

Mezi tyto tituly se nově řadí interaktivní film The Complex, na němž společně s Wales Interactive spolupracovali i lidé z Good Gate Media, snažící se nám přinést poměrně chytrý a dospělý příběh. Otázka ale zní, jestli se jim to podařilo či nikoliv. Odpověď na tuto otázku naleznete na následujících řádcích.

Trable sličné vědkyně

Dílo vypráví příběh doktorky Amy Tenant s tváří herečky Michelle Mylett, která se u odborné rady snaží prosadit, a hlavně prodat svou novou technologii nanocells, která má potenciál změnit svět. Jenomže co čert nechtěl, v londýnském metru se objeví mladá krvácející žena Clare (Kim Adis), která je stážistkou v doktořině laboratoři.

Dílo vypráví příběh doktorky Amy Tenant s tváří herečky Michelle Mylett, která se u odborné rady snaží prosadit, a hlavně prodat svou novou technologii nanocells...

U ní se potvrdí, že do jejího těla byla vložena obří dávka této nové technologie, která je ale v tomto množství smrtící. Z tohoto důvodu je brigádnice převezena do podzemní laboratoře, kde se Amy setká i se svým bývalým kolegou Reesem Wakefieldem (Al Weaver). Ti společně postupně objevují pravý důvod, proč Clare byla infikována touto technologií, čímž rozkrývají změť intrik, v níž se naši hlavní hrdinové ocitli.

Obsah vyprázdněný…

Z příběhového hlediska se tedy jedná o klasický komorní sci-fi thriller, který si bere na paškál téma biologické hrozby, nezabírající se příliš samotnou hrozbou, ale spíše vztahy mezi jednotlivými protagonisty a jejich vzájemnými pletichami. Z tohoto pohledu je tedy poměrně příjemné, že téměř žádná z postav není černobílá a většinu interakcí mezi nimi jim skutečně věříte.

Jistý problém bych ale viděl ve scénáři, který občas poměrně znatelně skřípe. Titul se sice všeobecně snaží tvářit jako inteligentní thriller (občasně se mu to i daří), avšak se zde objevuje i nemalá řádka nechtěně úsměvných momentů, jejichž vrcholem je, že jeden z nejvíce emocionálních rozhovorů se odehrává v době, kdy jedna z postav právě vykonává svou potřebu na záchodě plného mrtvol. Vskutku ideální moment na vylévání srdíčka.

Jistý problém bych ale viděl ve scénáři, který občas poměrně znatelně skřípe.

Pokáral bych i poměrně velkou vyprázdněnost celého příběhu, kdy nadejde čas na scény, v nichž se vlastně nic moc neděje a ani nijak nepohnou příběhem dopředu. Hře taktéž chybí pověstný tah na branku, kdy všechno tak nějak plyne, ale vám je ve skutečnosti poměrně jedno, jak to celé skončí. Od scénáristky Příběhu služebnice bych rozhodně čekal více.

…forma povedená

Po stránce vizuální ale musím tvůrce pochválit. Téměř kompletní „hra“ vypadá na žánr více než obstojně a všechno působí jako pilot nějakého seriálu. Celá mizanscéna až na jednu výjimku nepůsobí nijak zvlášť lacině („trojáčkovou“ produkci ovšem nečekejte) a i ústřední herecké duo předvádí opravdu pěkné herecké výkony (ostatní už úplně ne), což je jistě s přihlédnutím k dostupným prostředkům chvályhodné.

Celá mizanscéna až na jednu výjimku nepůsobí nijak zvlášť lacině a i ústřední herecké duo předvádí opravdu pěkné herecké výkony...

Z tohoto ohledu tedy možná trochu zamrzí občas trochu nešikovný střih, který působí zmatečně a naprosto spolehlivě kazí jakýkoliv pokus o nastolení nějaké atmosféry, kterou už i tak musíte bedlivě hledat, což u thrilleru není úplně dobrou vizitkou. Situaci nepomáhá ani nevýrazná hudba, která kolikrát podivně přeskakuje mezi jednotlivými skladbami.

Herní prvky na minimu

A v čem tedy spočívají ony herní prvky tohoto titulu? Je to jednoduché, během sledování celého filmu přijde čas od času řada na několik dilematických situací, které máte za úkol pomoci hlavní představitelce vyřešit. Většinou se jedná o binární časově omezenou volbu, která posune příběh nějakým směrem dál. Zároveň těmito rozhodnutími nějakým způsobem více prohlubujete vztahy s ostatními postavami, což se následně promítne do jednoho z osmi konců, které můžete ve hře získat.

...během sledování celého filmu přijde čas od času řada na několik dilematických situací, které máte za úkol pomoci hlavní představitelce vyřešit. Většinou se jedná o binární časově omezenou volbu, která posune příběh nějakým směrem dál.

Ovšem celou dobu hraní mi přišlo, že kolikrát nastala situace, u které jsem se nějakým způsobem rozhodl, avšak hlavní protagonistka udělala trochu něco jiného, než bych čekal, případně všechny možnosti vedli k identickému výsledku. Možnost volby je tedy až na výjimky ve většině případů pouhou iluzí a reálný dopad vašich rozhodnutích ve skutečnosti můžeme vidět hlavně na získaném konci a na závěrečném vyhodnocení vaší osobnosti, která je vypočítávána právě z jednotlivých voleb.

Šedý průměr

Suma sumárum tu máme zcela průměrný FMV titul, který sice nabízí poměrně hezký vizuál, sympatické ústřední duo a ničím vyloženě neurazí, avšak znatelně naráží na vyprázdněnost příběhu, v němž vlastně o nic moc nejde a vám bude zcela jedno, jak to celé skončí. Dále nepomáhá ani fakt, že poměrně dost voleb, které ve hře uděláte, mají dosti irelevantní dopad na příběh. Na trhu jednoduše nalezneme mnohem lepší kousky, které si zasluhují vaši pozornost mnohem více.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super 2019.

Titul byl zakoupen na vlastní náklady.

Recenze The Complex
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Doktorka Amy Tenant se se svým bývalým kolegou ocitá uvězněna v podzemním laboratorním komplexu, kde postupně nalézají pravdu o tom, kdo a jak zneužil její novou technologii. Vám ale její osud bude zcela lhostejný, jelikož její patálie nenabízejí příliš velkou zábavu, a kromě obstojného vizuálu a sympatické ústřední dvojice nevynikají ničím jiným.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Až na pár výjimek obstojný vizuál
Poměrně dobře prokreslené postavy
Ústřední herecké duo
Osm konců
Nudný příběh
Generická hudba
Volby jsou častokrát irelevantní
Nulová atmosféra
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama